ZPĚT

Pět cest, jak si zamilovat nenáviděná jídla

Potřebujete zhubnout, jenže si neumíte představit, že byste snědla brokolici, zelí nebo cokoli si sama dosadíte? Máme pro vás návod, jak najít cestu k jídlům, která nesnášíte, ale potřebujete.

Předně se zamyslete nad tím, proč nemáte nějaké konkrétní jídlo ráda. Pokud nesnášíte kopr už od raného dětství, nechte to tak. Pokud ale něco nejíte prostě proto, že vám to zatím nevonělo, nechutnalo nebo máte argument Tohle já prostě nejím, zkuste s naším návodem odhalit skryté kvality některých potravin. Jak na to?

1. Dejte jídlu druhou šanci. Vaše chuť roste, zraje a stárne s vámi. Proto jestli jste kdysi dávno snědli ve školní jídelně špenát a on byl nepoživatelný, což velmi často byl, možná je načase, abyste se opět pokusila přesvědčit své chuťové pohárky o tom, že špenát je prima. Ostatně dnešní nabídka na trhu vám hraje do karet. Nesnášela jste špenátový protlak? Kupte si čerstvé listy. Hrachová kaše byla vaše noční můra? Opět se nabízí kvalitní mražený i sterilovaný hrášek, nemluvě o blížící se sezoně tohoto vynikajícího čerstvého.

2.Jedna vlaštovka jaro nedělá. A jedno nepovedené jídlo nedělá z potraviny špatnost. Pokud jste jednou zkusila připravit lilek, a ono to moc nevyšlo, neházejte flintu do žita. Shánějte se po zajímavých receptech, zkoumejte, co všechno daná potravina „umí“. Žádný učený z nebe nespadl a věřte, že vaše snaha bude korunovaná úspěchem.

3.Nebuďte radikální. I tady platí pravidlo Nic striktně nezakazovat nebo nepřikazovat. Pokud si řeknete Už nikdy si nedám červené maso, stane se jediná věc: budete mít strašnou chuť na červené maso a propracujete se k nenávisti toho bílého. Takže si klidně jednou za čas dopřejte nějakou libovou „červenou“ dobrotu a nic si nevyčítejte. I vaše hubnutí bude úspěšnější, když k sobě budete tolerantní.

4.Voňte. Pokud se vám nějaká potravina hnusí kvůli pachu, voňte, voňte, voňte. Ne vy, ale tu potravinu. Neocenitelnou službu v tomto ohledu udělá česnek, citron nebo například houby. Pokud vám například vadí rybí pach, poměrně snadno a rychle se ho zbavíte právě díky citronu. Neocenitelnou službu udělají také čerstvé byliny, v mléku se hodí třeba trocha vanilky nebo skořice. Díky těmto experimentům také přestanete brzy chápat danou potravinu jako páchnoucí hnus a začnete ji vnímat jako sbírku nepřeberných možností jak uplatnit fantazii.

5.Maskujte. Proč vznikají dochucovadla jako hořčice, kečup nebo třeba salátové dresinky? Možná je to proto, že spoustě lidí nechutná syrová zelenina. Když ji zamaskujete dresinkem, hned to půjde lépe. Ale pozor, nemyslíme majonézu nebo tatarku. Udělejte si vlastní dresink z kysané smetany a česneku nebo třeba ze sýra cottage. Když ho pořádně okořeníte, váš maskovací manévr nemůže nevyjít. Nebojte se sójové omáčky, zázvoru, ostrého čatní, balzamikového octa, chilli papriček nebo čerstvých bylinek. To vše vám prokáže neocenitelnou službu.

Text: Jana Přikrylová
Foto: Archiv MF

4.4.2008 1:00 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.