ZPĚT

Ovocné šťávy

Léto se blíží a s ním i mimořádná potřeba dbát na pitný režim. To ale není jediný důvod, proč je dobré do svého pitného menu zařadit ovocné i zeleninové šťávy.

Šťávy, hlavně ty, které jsou vyrobené z čerstvého ovoce, se těší mimořádné oblibě – jsou chutné, svěží a navíc se pyšní vysokým obsahem vitaminů, minerálů, enzymů a jiných potřebných látek. Čerstvé ovocné šťávy jsou labužnickým zážitkem, nejenže hezky vypadají, ale jsou i užitečné. Téměř okamžitě vás dobijí energií, pomůžu vám udržet tělo v harmonii a rovnováze, detoxikují organismus a výborně vás osvěží. Podobně jako u zeleninových šťáv i u těch ovocných platí určitá pravidla. Doporučuje se s jejich pitím to nepřehánět. Bohatě vám postačí, když vypijete 2 dcl ovocné šťávy denně. Ovocné šťávy není dobré skladovat, pokud si připravíte větší množství, je dobré je spotřebovat v průběhu dne a skladovat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu, protože šťávy rychle oxidují. Abyste si byli jistí, že máte pestrý přísun všech potřebných živin, střídejte jednotlivé ovocné druhy. Pro maxim získaných živin je potřebné, aby bylo ovoce čerstvé, zralé a dobře vyčištěné. Jestli chcete zvýšit energetickou hodnotu ovocné šťávy, namíchejte si do nápoje rozmixovaný banán. Když vám připadá šťáva, například z grepfruitu nebo z pomerančů kyselá, oslaďte ji medem.

Šťávy z jednotlivých druhů ovoce se dají kombinovat podle chuti či zdravotních potíží. Mezi osvědčené zejména letní chutě patří třeba drink vyrobený z pomerančů a rybízu nebo kombinace grep-jablko-brusinky. Chuťové i zrakové buňky si pošmáknou, když dochutíte ovocné šťávy mátou, meduňkou, kousky čerstvého ovoce a vše dobře promícháte s kostkami ledu.

Zkuste třeba ovocné šťávy (2dcl/den):

- šťáva z jablek – užitečná je při zánětech a při horečce. Šťáva z jablek, podobně jako šťáva z mrkve, se může volně míchat s jakýmkoliv ovocem i zeleninou.

- šťáva z pomeranče, grepu a citronu – posiluje imunitní systém, šťáva z grepu pomáhá rozpouštět anorganický vápník v těle

- šťáva z bobulovin - ostružiny, angrešty, borůvky, maliny, jahody – oplývá výraznými detoxikačními vlastnostmi. Jahodová šťáva příznivě působí při dně a revmatismu.

- šťáva z meruněk – podporuje tvorbu červených krvinek.

- šťáva z třešní – napomáhá čistit krev, játra a ledviny.

- šťáva z rybízu – blahodárně působí na ledviny a zabraňuje zánětlivým procesům v těle.

- šťáva z papáji – je užitečná při zažívacích poruchách, žaludečních vředech i při zevních zánětech.

- šťáva z hroznů – pomáhá vyrovnávat hladinu kyselin a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv.

- šťáva z hrušek – působí močopudně, zbavuje organismus škodlivých látek.

- šťáva z ananasu – má vynikající detoxikační účinky, působí močopudně.

13.5.2008 7:19 | Alexandra Paulovičová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.