FITweb

Reklama

ZPĚT

Dieta sezónního ovoce (foto: ovoce, jídlo z ovoce)

Ovoce je vynikající v tom, že působí zevnitř i zvenku. Má blahodárné účinky na celý organismus, nevyjímaje kvalitu pleti, vlasů a třeba i opálení, dodá vitaminy, osvěží, omladí.

Postupně nám dozrává spousta sezónního ovoce – melouny, jahody, rybíz, třešně a jiné slaďounké plody léta, které jsou vynikajícím doplňkem do dietního jídelníčku, nejlépe jako snídaně anebo dopolední svačinka. Dietologové a odborníci na zdravou výživu totiž doporučují jíst ovoce spíše dopoledne a odpoledne si dopřát vitaminy ze zeleniny. Ze sezónního ovoce můžeme připravit mnoho dobrůtek nebo ho použít jako barevnou dekoraci jídel. Nechte se inspirovat třeba nesledujícími ovocnými specialitami.

Plovoucí jahůdky

Není nad doma připravený ovocný jogurt. Nakrájejte si nadrobno jahody a zalijte je nízkotučným bílým jogurtem. Samy uvidíte, že těmhle ovocným kouskům se nevyrovná žádný jogurt známý z televizních reklam.

Müsli s brusinkovým krémem

Brusinkový nebo jakýkoli jiný ovocný krém uděláte jednoduše tak, že rozmixujete čerstvé ovoce s nízkotučným jogurtem. Pak ho promíchejte třeba s ořechovým müsli, a chutná a zdravá snídaně je hotova.

Slaďounké jednohubky

Pohrajte si s ovocem a připravte si ovocné jednohubky. Budete potřebovat piškoty, tvrdší jahody a bobule černého, červeného i bílého rybízu. Napichujte vše na špejle a naservírujte na barevnou mísu.

Ovocný salát

Budete potřebovat jahody, hroznové víno, banán, pomeranč, kiwi, rybíz a nízkotučný bílý jogurt. Všechno ovoce pokrájejte, uložte do pohárů a polijte jogurtovou zálivkou zhotovenou z našlehaného jogurtu a rybízu. Vše dejte zchladit do ledničky a před podáváním ozdobte čerstvou mátou a překrojenou jahodou.

Jahodovo-rebarborový salát

Rebarboru očistěte a nakrájejte na tenounké kousky. Povařte je ve 0,125 l vody, do které přidejte za dvě lžíce červeného vína. Půl minuty povařte a nechte vychladnout. Pak přidejte nakrájené jahody, a máte chutnou zdravou svačinku.

Ovocný salát s mandlemi

Budete potřebovat jablka, broskve, rybíz, citrónovou šťávu a mleté mandle. Všechno ovoce nakrájejte na malinké kousky a nechte odstát v chladu. Před podáváním posypte mletými mandlemi.

Hříšná višeň

Višeň v čokoládě uklidní vaše podrážděné nervy. Rozpusťte horkou čokoládu a do ní višeň namočte, pak nechte zachladit v ledničce. Ale pozor, připravte si je v co nejmenším množství, aby vás táto pochoutka nestále příliš mnoho kalorií.

Horké maliny

Vynikající dezert si připravíte jednoduše a rychle. Budete potřebovat ovocnou anebo tvarohovou zmrzlinu a čerstvé maliny. Do poháru dejte kopeček zmrzliny a na něj po lžíci v mikrovlnce zahřátých malin. Ale pozor, vyvarujte se smetanových zmrzlin. Vybírejte si ovocné, tvarohové, nejlépe nízkotučné zmrzliny.

3.6.2008 18:18 | Alexandra Paulovičová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.