ZPĚT

Netradiční chutě

Zkuste si trochu zaexperimentovat a ochutnejte zajímavé a u nás nepříliš známé druhy zeleniny. Jistě vás překvapí svými možnostmi využití. Díky nim třeba splníte denní limit – alespoň 5 porcí zeleniny.

Kiwano

Odkud pochází: z Afriky Jak chutná: něco mezi banánem a melounem Co se v něm skrývá: draslík, hořčík, vitamin C Tip: Ozdobíte jím jakýkoli salát a pak v prázdné slupce můžete naservírovat sladkou tečku.

Batáty

Odkud pocházejí: z Brazílie

Jak chutnají: nasládle, podobně jako namrzlé brambory

Co se v nich skrývá: vláknina, vitaminy A, C, B6

Tip: Můžete si je připravit jako přílohu k masu, nebo je přidat do koláče nebo do nádivky. Ale pozor, jsou velice kalorické.

Rebarbora

Odkud pochází: z Tibetu Jak chutná: kysele a svíravě Co se v ní skrývá: vitaminy skupiny B Tip: U nás je nejpopulárnější rebarborový koláč, ale stejně dobře chutná rebarbora i naslano, například jako příloha k rybě.

Fenykl

Odkud pochází: z Itálie

Jak chutná: připomíná celer, ale je sladší a aromatičtější

Co se v něm skrývá: vitamin C, stopové prvky a aminokyseliny

Tip: Můžete si ho připravit dušený nebo přidat do polévek, omáček či salátů. Osvědčil se jako součást diet a očistných kúr.

Mangold

Odkud pochází: z Dalmácie Jak chutná: podobně jako špenát Co se v něm skrývá: vitaminy B, A, C a minerály Tip: Mangold, který je nenáročný, si můžete vypěstovat na své vlastní zahrádce. Listy zpracovávejte jako špenát, řapíky jako celer.

Topinambur

Odkud pochází: ze Severní Ameriky Jak chutná: připomíná chřest Co se v něm skrývá: vláknina, minerály a celá škála vitaminů Tip: Syrové či pečené hlízy topinamburu jsou vhodné i pro diabetiky.

Černý kořen

Odkud pochází: ze Španělska Jak chutná: o něco jemněji než mrkev Co se v něm skrývá: inulin (rozpustná forma vlákniny), a proto je vhodný pro diabetiky Tip: Dá se připravovat podobně jako chřest.

Tuřín

Odkud pochází: ze Středomoří

Jak chutná: mírně nasládle

Co se v něm skrývá: má vysoký obsah vápníku

Tip: V kuchyni využijete jak bulvy, tak i listy.

Kalabasa

Odkud pochází: z Asie

Jak chutná: podobně jako cuketa a také se tak připravuje

Co se v ní skrývá: provitamin A, vitaminy B a C

Tip: Vyschlé plody se dají upotřebit jako originální dekorace či nádobky.

17.6.2008 9:59 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.