FITweb

Reklama

ZPĚT

Jak správně nakupovat?

Sledujete pořad jste to, co jíte? Zajímá vás, proč přísná doktorka Kateřina vyhazuje účastníkům z lednic a spíží téměř všechny potraviny? Zajímalo by vás proč? Naučíme vás, čeho si při návštěvě obchodu či supermarketu na etiketách výrobků vůbec všímat.

* Jak velkou roli hraje správné nakupování v případě, že bychom chtěli dodržovat zdravý životní styl a řešit svou váhu?

Většina lidí si při nakupování všímá velkých nápisů typu „light“ „dietní“, „celozrnné“ a málo se stará o VÝŽIVOVÉ HODNOTY, které bývají uvedeny v rámečku s množstvím bílkovin, sacharidů, tuků a vitaminů, případně soli. Ještě méně lidí si všímá SLOŽENÍ potravin a výčtu příměsí, barviv, leštidel a zdrojů cukru, které je vypsáno drobným písmem na zadní straně – a čím je složení diskutabilnější, tím méně bývá čitelné. Pokud si kupující je vědom svých specifických rizik (alergie, metabolické choroby nebo nutnost redukce hmotnosti), bývá právě zadní strana výrobků tím nejdůležitějším zdrojem informací.

* Na která oddělení v obchodě bychom měli zcela zapomenout a proč?

Oddělení cukrovinek a různých pochutin – tyčinky, brambůrky a solené oříšky – to se dá nazvat oddělením zásobujícím ordinace lékařů. Množství volných cukrů, nasycených tuků a soli je v těchto výrobcích enormní a u řady konzumentů se přímo podílí na jejich chorobách.

* Čeho bychom si při nákupu potravin na etiketách měli hlavně všímat?

Dobré je všímat si kromě složení i země původu, doby trvanlivosti a ze složení také množství cizorodých látek.


Zkusme to vzít konkrétně u jednotlivých skupin jídel a nápojů:

MASO A UZENINY

U masa je důležité sledovat dobu trvanlivosti a případně značku kvality – bio, kvalita I, II či výsekové – a další. U uzenin zejména množství masa ve výrobku, případně podíl kůží, živočišného tuku – a to především dáváme-li uzeniny starším lidem, nemocným a dětem – množství dusitanových solí a soli kuchyňské. Některé uzeniny obsahují totiž ve 100 gramech

CELODENNÍ MNOŽSTVÍ SOLI

– tedy asi 5 gramů (množství soli 4,8–6 %). Zejména u uzenin posuzujeme neporušenost obalu a barvu – zde pozor, výrobky s nižším obsahem dusitanových solí rozhodně nehýří „zdravou“ růžovou – a vedle svých „vylepšených“ kolegů vypadají spíše našedle. Zelená barva by měla uzeninu jednoznačně diskvalifikovat! PEČIVO Nebývá značeno často vůbec, proto je důležité sledovat alespoň, kolik krystalů soli je na povrchu a z jaké mouky je pečivo vyrobené (sójová, pšeničná či vícezrnné typy pečiva). Oblíbená výrazně tmavá barva může někdy signalizovat přibarvování pečiva výtažky z čekanky (to příliš nevadí), ale někdy i příměs karamelu – a na to by si již například diabetici měli dát pozor.

MLÉČNÉ VÝROBKY

U těchto potravin je potřeba sledovat zejména procento tuku v sušině (lepší je sledovat CELKOVÉ množství tuku, protože kalkulačku asi s sebou málokdo nosí, aby si z tuku v sušině a množství sušiny ve výrobku odvodil celkové množství tuku) a pak také – u sýrů – množství tolik diskutované soli.

TĚSTOVINY, RÝŽE

Dobré je sledovat, zda se jedná o výrobky obsahující vyšší podíl tělu prospěšné vlákniny – tedy neloupaná rýže, hnědá rýže a celozrnné těstoviny, dále u těstovin může být významné, zda obsahují vejce či nikoli (na to si dávají pozor zejména alergici).

NÁPOJE

Všímáme si množství a zdroje cukrů, případně množství a typu umělých sladidel – zde je dobré u nemocných konzultovat s lékařem (průjmová onemocnění, cukrovka), dále příměsi kyselin – citronová, fosforečná a nesmíme zapomenout ani na sodík.

OVOCE A ZELENINA

Zde je nejzajímavější země původu a zda se jedná o produkty v kvalitě bio. Rozhodně bychom neměli nakupovat ovoce ani zeleninu nahnilé nebo s plísní.

TUKY A OLEJE

U olejů registrujeme, zda se jedná o oleje jednodruhové či vícedruhové, u tuků to, zda se nejedná o tzv. „bílé“ ztužené tuky (ty a výrobky, které je obsahují, by spotřebitel měl nechat ležet), případně – jen některými výrobci uváděné – množství transmastných kyselin, které ohrožují spotřebitele minimálně stejně jako množství cholesterolu v potravě.
* Spíž podle pravidel

PEČIVO, TĚSTOVINY A OBILOVINY

* Celozrnné obiloviny jsou zdravější než „bílá“ varianta, kromě vlákniny obsahují více bílkovin a vitaminů. * Těstovin mějte v zásobě alespoň jedno balení, nejlepší jsou opět celozrnné, ale nevadí ani obyčejné – ať už vaječné či bezvaječné. Vždy záleží na kvalitě, délce jejich vaření a množství, které sníme. * Bílou rýži nahraďte dlouhozrnnou variantou, která obsahuje více vitaminů i vlákniny. * Bulgur je bohatým zdrojem důležitých látek – vitaminu A, fosforu, železa a hořčíku. Má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku. * Špalda je nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná ořechovou chutí. Obsahuje hodně bílkovin a kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. * Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a jejich konzumace působí příznivě na trávicí trakt. * Kukuřičné lupínky vybírejte bez cukru, medu, kakaa apod. Dívejte se, zda obsahují i celá zrna obilovin a vždy je jezte s bílkovinou.

MOUKA

* Žitnou moukou nahraďte bílou pšeničnou. Můžete z ní péct nejen chleba, ale také různé pečivo nebo třeba perník. * Pohanka je přirozeně bezlepková a navíc obsahuje velké množství rutinu, látky, která posiluje cévy. Proto by i pohanková mouka mohla najít místo ve vaší spíži.

ZELENINA

* Z loupaných sterilizovaných rajčat vykouzlíte za pár minut tu nejlepší rajčatovou polévku na světě, stačí přidat trochu soli, bazalky a pepře. * Nad čerstvou zeleninu není, zrovna hrášek ale není k dostání po celý rok, přitom ho využijete jak v teplé, tak i studené kuchyni. * Ze sušeného hrachu můžete připravit nejen hrachovou kaši, ale také výživnou polévku. * Červené fazole vám poslouží jako bohatý zdroj bílkovin ve dnech bez masa. Přidávejte je do salátů či zeleninových směsí. * Brambory jsou vhodnou přílohou při dietě, navíc z nich můžete připravovat stále jiná jídla.

NĚCO K ZAKOUSNUTÍ

* Chuť na něco malého dostane občas každý z nás, místo mastných brambůrků si „zobněte“ rýžových chlebíčků raciolek.

* Křupavé chlebíčky se hodí vždy, když není po ruce čerstvé pečivo, navíc je využijete v hubnoucím období, protože mají velmi nízký obsah kalorií.

MASO

* Sójové maso můžete mít stále po ruce a při nečekané příležitosti ho připravíte za chvilku, kořením šetřit nemusíte. * Tuňák ve vlastní šťávě je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku, při jeho přípravě se neomezujte jen na salát a rizoto, zkuste tuňákové karbanátky nebo pomazánku na chleba.

DOCHUCOVADLA

* Mořská sůl obsahuje velké množství minerálních látek, bez kterých se člověk neobejde. Patří k nim jod, brom a draslík.

* Provensálské koření můžete využít už při přípravě pokrmu, ale také až na ochucení přímo u stolu. * Jablečný ocet je užíván pro zlepšení metabolismu, posílení trávení, odstranění škodlivých látek z těla.

* O příznivých účincích olivového oleje už nepochybuje snad nikdo. Většinou se používá pouze do salátů, ale nebojte se ho využít také na vaření, pečení a smažení (teplota, při které se začíná přepalovat je až 210 oC).

ČAJ

* Asi nejlepší variantou je zelený, který působí jako silný antioxidant a vyniká i obsahem některých minerálů, především fluoru. Lednička plná zdraví

MLÉČNÉ VÝROBKY

* Nízkotučné mléko obsahuje stejné množství bíkovin i vitamínů B jako plnotučné, ve 100 ml má přitom méně kalorií než stejné množství ovocného džusu.

* Jogurtové mléko je ideální jako malá svačinka. Je výborným zdrojem energie.

* Kromě živých probiotických bakterií obsahuje jogurt také fosfor, vápník a magnezium jejichž vstřebávání tyto bakterie usnadňují.

* Ani tvrdý nízkotučný sýr by ve vaší lednici neměl chybět. Použijete ho při přípravě mnoha pokrmů.

* Žervé nebo cottage sýr jsou zdravou a chutnou alternativou k taveným sýrům, které v sobě mají velké množství tavicích solí.

MARGARÍN

* Kvalitní margarín je již neodmyslitelnou součástí zdravé výživy. Vybírejte pouze margaríny, které obsahují převahu nenasycených mastných kyselin.

VEJCE

* Ještě nedávno zatracovaná vajíčka získávají zpět svou dobrou pověst. Bílek je téměř bez tuku a obsahuje velké množství bílkovin. Kromě „strašáku“ cholesterolu se ve žloutku vyskytuje i lecitin, který naopak jeho hladinu v krvi snižuje.

NÁPOJE

* 100% zeleninové šťávy neobsahují příliš energie a přitom vás osvěží a dodají spoustu vitaminů. Ideální je připravovat si je doma, pokud to ale není možné, sáhněte po kvalitě bio. * Mošty a džusy bez přidaného cukru by měly mít své pravidelné místo v jídelníčku, v případě nouze mohou nahradit i jednu denní porci ovoce. * I když se to s alkoholem nemá přehánět, jeho občasná a mírná konzumace organismu neuškodí. Pokud máte na alkohol chuť, volte nejlépe bílé víno a při hubnutí si zkuste dělat vinný střik.

UZENINY

* Pokud si uzeniny opravdu nedokážete odepřít, volte alespoň co nejmenší zlo. Kvalitní drůbeží šunka neobsahuje příliš tuku, hlídejte si také obsah masa, soli a různých aditiv.

ZELENINA

* V lednici by nikdy neměly chybět alespoň tři druhy zeleniny, ze kterých během chvilky vykouzlíte zdravý salát. Čínské zelí je skvělým základem. * Další variantou pro použití jak v teplé, tak studené kuchyni jsou rajčata. Obsahují vitamin C, provitamin A, vitaminy B, E, K. V současnosti jsou rajčata také velmi ceněna pro obsah lykopenu – antioxydantu, který hraje významnou roli v prevenci rakoviny. * Víte o tom, že červené papriky mají třikrát více vitaminu C než pomeranče? A těch receptů, kde je využijete.

OVOCE

* I když ve srovnání s paprikami vyšly pomeranče jako poražené, stále je spousta důvodů, proč by ve vaší lednici neměly chybět. Obsahují kyselnu listovou, vitamin B1 a pektin, také jsou dostupné celý rok a vydrží dlouhou dobu skladování.

* Neexistuje lepší a zdravější svačina než syrové jablko – strčí se do kapsy, je syté, šťavnaté a osvěžující. Obsahují rozpustnou vlákninu, která pomáhá při zácpě.

* Banány milují děti i dospělí. Na kalorie jsou sice bohaté, ale pokud je nebudete jíst po trsech, určitě vám jedině prospějí. Můžete z nich připravit mléčné koktejly, ovocný dezert apod.


PTALI JSME SE: MUDr. Kateřiny Cajthamlové

6.1.2009 11:00 | Petra Lamschová, Pavla Maříková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.