ZPĚT

Test: Není cukr jako cukr

Jak jste na tom se znalostmi o jedné ze základních živin -sacharidech? Jsou nezbytné pro zdravé hubnutí, stejně tak ale mohou způsobovat tloustnutí. Zjistěte, co o nich víte.

JAK JSTE DOPADLI?

1D

Sacharidy jsou pro organismus největším zdrojem energie a obsahují 4 kcal na 1 g. Tuk organismus také využívá jako zdroj energie, ale obsahuje 9 kcal na 1g, proto se jako zdroj energie používá, až když nejsou k dispozici sacharidy. Pro tělo je mnohem efektivnější využít k energii sacharidy než tuky a bílkoviny.

2B

Složené sacharidy se pomaleji přeměňují na glukózu, a tak nezvyšují prudce hladinu krevního cukru.Většinou také obsahují mnohem více živin (vitaminy, minerály apod.) nezbytných pro zdravou dietu.

3C

Potraviny nebo výrobky označené jako „bez cukru“ smí podle zákona obsahovat max. 0,5 g cukru na 100 g.Rozhodně však toto označení neříká, že se jedná o potravinu nízkokalorickou nebo vhodnou pro redukční dietu.Vždy se proto vyplatí si dopodrobna prostudovat složení a zkontrolovat kalorickou hodnotu.

4A

Monosacharidy jsou základní sacharidy, které již nelze dále dělit na jednodušší. Jsou základní stavební jednotkou všech složitějších sacharidů - oligosacharidů a polysacharidů. Tři typy jednoduchých sacharidů jsou fruktóza, glukóza a galaktóza.

5C

Aspartam je asi 200x sladší než cukr, a přitom neobsahuje žádné kalorie, takže je vhodný při redukčních dietách. Neškodí zubům a je vhodný pro diabetiky. Na druhou stranu se již několik let diskutuje o jeho zdravotní nezávadnosti. Poprvé byl schválen pro trh v roce 1983 americkým úřadem FDA - a již samotné schválení bylo předmětem kontroverze.

6B

Aspartam obsahuje fenylalanin, který nesmí konzumovat lidé trpící fenylketonurií - metabolickým onemocněním.

7C

Vědecké studie jasně prokázaly příznivý efekt vlákniny na hladinu celkového cholesterolu i LDL - špatného cholesterolu zvlášť. Lidé konzumující velké množství vlákniny mají také menší riziko vzniku srdečních chorob.

8E

Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy; nerozpustnou obilniny a zrna.

9D

Ve zdravém jídelníčku by měl být poměr sacharidů, bílkovin a tuků v procentech asi 50:20:30 z celkového denního příjmu kalorií. Při zvýšené fyzické zátěži je možné podíl sacharidů zvýšit až na asi 70 %. Při hubnutí je naopak možné sacharidy snížit na 40 % a přidat bílkoviny.

10B

I když celozrnné potraviny zvyšují hladinu cukru pozvolna a uchrání vás od náhlého vlčího hladu, kalorií obsahují úplně stejně jako potraviny necelozrnné. Rozhodně se tedy nespoléhejte na to, že když budete snídat pouze celozrnné pečivo místo rohlíků, zhubnete. Celozrnné potraviny zařaďte do svého jídelníčku s ohledem na jejich kalorickou hodnotu.

11B

Sacharidy se vyskytují prakticky ve všech potravinách kromě masa, sýry obsahují sacharidů minimum.V zelenině je obsah sacharidů také malý, ale na druhou stranu tvoří až 99 % z jejich energetické hodnoty. Ta může být velmi různá - od několika kJ (salát) až po stovky kJ (avokádo) na 100 g.

12D

Můžete přijímat minimum kalorií, ale pokud bude špatně vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků, nezhubnete. Dokonce i při tzv. Atkinsově dietě, která maximálně omezuje množství sacharidů, se „hubne“ pouze dočasně. Organismus ztrácí vodu, ale tuky zůstávají.

15.6.2009 13:39 | PAVLA MAŘÍKOVÁ

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.