ZPĚT

Test: Kolik toho víte o jídle?

Považujete se za gurmána a dietního znalce v jednom? Máte plnou poličku světových kuchařek a kalorické hodnoty potravin znáte nazpaměť? Nemusí to být všechno. Zeptejte se sami sebe, kolik toho víte o jídle. Možná budete překvapeni...

JAK JSTE DOPADLI?

1C

Vegani jsou lidé, kteří nejedí žádné živočišné produkty, tedy ani vajíčka, mléko a v některých případech dokonce ani med. Semivegetariáni si naopak občas dokonce dopřejí i kuřecí maso nebo ryby. Tento druh vegetariánství je nejméně rizikový z hlediska možného nedostatku esenciálních bílkovin.

2C

Co je nejoblíbenější, nemusí být zároveň nejtypičtější. Tradiční národní britské jídlo je rostbíf s rýží. Nejčastěji se však servíruje smažená ryba a hranolky. Takové jídlo dostanete ve stánku na ulici i v drahé restauraci.

3A

Banány jsou oblíbené po celém světě a milují je děti i dospělí. Jsou bohaté na mnoho vitaminů a také draslík, díky kterému působí preventivně proti křečím. Obsahují i malé množství serotoninu, který podporuje dobrou náladu.

4C

Paella se jí ve Španělsku, sushi zase v Japonsku. Na severním pobřeží Afriky je nejoblíbenější kuskus. Ač se to úplně nezdá, jedná se o těstovinu. Kuskus je prakticky tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček. Běžně se kuskus vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev, obsahujících největší množství vlákniny, vitaminů a minerálů.

5A

První hamburger (v takové podobě, jak ho známe dnes) osmažil jistý Charlie Nagreen. Plátek masa dal mezi dva kousky chleba, aby celá porce vypadala větší. „Praprapředek“ hamburgerů se však připravoval již ve starém Egyptě. Už zde jedli upečené placky z mletého masa.

6B

Pizza Margarita je základem pro všechny ostatní verze pizzy. Na pravou Margaritu patří pouze rajčata, sýr a bazalka. Někdo ještě potírá těsto olivovým olejem, ale není to nutné.

7C

Kakaové máslo vzniká z upražených kakaových zrn. Upražením a rozemletím se rozruší buněčná tkáň zrn a obal, aby se mohl uvolnit obsah buněk a kakaové máslo. Vzniká tekutá kakaová hmota, která obsahuje kolem 54 % kakaového másla. Kakaová hmota je základní surovinou pro výrobu čokolády.

8C

Možná máte jiného favorita, ale z mnoha anket na celém světě bylo zjištěno, že nejoblíbenější příchutí je vanilka. Preferuje ji 40 % dotázaných, 21 % dává přednost čokoládové, následují ovocné příchutě.

9C

Indický chléb je velmi odlišný od tradičních západních chlebů. Jde o placky, které bývají ze všech možných druhů mouky, tenké i tlusté, nasucho pečené i smažené, ale vždy z nekynutého těsta. Placky se podávají prakticky při všech příležitostech – snídaních, večeřích, kdykoli.

10A

Nízkotučné neboli odstředěné mléko může podle oficiální klasifikace obsahovat pouze do 0,5 % tuku. Obsah kalorií je tak výrazně snížen, menší je ale také obsah vitaminů, a to hlavně těch rozpustných v tucích – A a D.

11A

Váhali jste? Ano, je to skutečně pomerančový džus, který obsahuje více kalorií, a to až 200 kJ/100 ml, zatímco kokakola „pouze“ 180 kJ/100 ml. To však neznamená, že byste měli na džus zapomenout a vrhnout se na kolu. Džus obsahuje i malé množství vlákniny a vitaminů, ale kokakola pouze prázdné kalorie. Té se snažte vyhnout úplně a džus pijte jen ředěný s vodou v poměru 1:3.

12B

Glykemický index určuje, jak rychle a jak vysoko stoupne po jídle hladina krevního cukru a následně, kdy dostanete opět hlad. Z uvedených příloh uděláte nejlépe výběrem brambor, které vás zasytí, dodají potřebnou vlákninu, a navíc mají nejnižší energetickou hodnotu.

13A

Francouzských dresinků může být mnoho druhů a variant. Základem klasického dresinku by však vždy měla být hořčice a balzamikový ocet.

7.7.2009 10:50 | PAVLA MAŘÍKOVÁ

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.