ZPĚT

Chřestové rizoto

Ingredience: na osobu asi 540 kcal, 2260 kJ, 17 g bílkovin, 21 g tuků, 70 g sacharidů 500 g zeleného chřestu, 1 cibule, 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru, špetka šafránu, 80 g másla, 350 g kulatozrnné rýže, 250 g třešňových rajčat, 80 g parmazánu, sůl, pepř, 1 svazek petrželky

kategorie: zeleninová jídla

recept je určen pro 4 osoby

doba přípravy je asi 60 minut

Příprava:

Spodní třetinu chřestu oloupeme a odřízneme konce, vývar ohřejeme.

Ve středně velkém hrnci rozehřejeme na mír­ném ohni 2 lžíce másla a zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme opranou rýži a za častého míchání ji dozlatova opražíme. Po celou dobu nezvyšujeme přívod tepla. Po sběračkách postupně přidáváme horký vývar. Rýži necháme za stálého míchání asi 10 minut mírně vařit, dokud dokonale nevsákne tekutinu. Chřest vaříme asi 8 min. v osolené vodě. Vyndáme ho děrovanou naběračkou a necháme úplně okapat. Vodu uvedeme do varu, naběračkou přidá­me třešňová rajčata a krátce je spaříme. Ne­cháme je okapat a oloupeme je.

Parmazán najemno nastrouháme a spolu se zbytkem másla vmícháme do rizota. Osolí­me a opepříme. Předem uvařený chřest šikmo nakrájíme ostrým nožem na sousta a přidáme k připravenému rizotu. Oloupaná třešňová rajčata můžeme zba­vit lůžek stopky a rovněž je zamíchat do rýže. Petrželku opereme, lístky otrháme, na­drobno je posekáme a vmícháme do ri­zota. Ihned podáváme.

28.1.2009 15:33 | aktualizováno 16.12.2009 19:02 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.