ZPĚT

Povzbuzující dieta

Pravidelnost, přiměřenost a vyváženost - to jsou hlavní znaky stravy, jež by vás měly provázet dietou, která vás odvede od depresí, smutku a nejezení nebo naopak přejídání.

PTALI JSME SE:

Ing. Petra Havlíčka - specialisty na výživu. V jarních a letních měsících mnoho z nás sportuje především venku. Mozek je díky tomu pravidelně zaplavován endorřny neboli hormony dobré nálady. Na podzim však zesiluje stres kvůli vyššímu pracovnímu nasazení a k tomu se zhoršuje počasí, takže neustále ubývá reálný prostor pro pravidelnou fyzickou aktivitu. Mozek tudíž nedostává tak často, jak byl zvyklý, svou oblíbenou porci radosti. Výsledkem může být zhoršená nálada související s poklesem hladiny serotoninu, hormonu, který zodpovídá za relaxaci organismu.

NUDNÝ JÍDELNÍČEK

Mění se také vzhled naší stravy. Z pestrých barev léta tělo přechází na barevně chudší podzimní a zimní jídelníček, který ani svou skladbou není tak různorodý. A konečně se zkracuje den, což má negativní vliv na dobu zvýšené metabolické aktivity organismu, méně slunečního svitu ovlivňuje i náladu.

Dá se tedy stravou a fyzickou aktivitou nějak ovlivnit vznik špatné podzimní nálady, která může přejít i do tzv. podzimních depresí? Ano, dá. V první řadě je třeba kompenzovat všudypřítomný stres nějakou vhodně zvolenou fyzickou aktivitou, byť by to měla být jen „obyčejná“ ostrá chůze (pro člověka je ale chůze tím nejpřirozenějším pohybem). Fyzická aktivita odpoutá mozek od běžných denních starostí, zaplaví jej endorfiny, organismus příjemně unaví a připraví ho na regeneraci. A pokud by nešlo provozovat sport ani v té nejjednodušší podobě, je třeba si udělat alespoň chvíli čas pro sebe a zastavit se u činnosti, která přináší uspokojení a uvolnění - i kdyby to mělo být lepení leteckých modelů.

Za nálady a jejich střídání je zodpovědný mozek. Má-li pravidelně „co jíst“, tedy dostává-li svou stabilní dávku živin, především glukózy, ale i dalších, pracuje správně, bez nepatřičných výkyvů.

Převažují rozumové pochody nad emotivními. Pravidelná konzumace menších porcí jídel je tak jednou z cest, jak se účinně bránit vzniku špatných nálad, přerůstajících do depresí. Proto člověk, který pravidelně jí správná jídla, nemá tak často špatnou náladu, je výkonnější a má i lepší tělesnou skladbu než hladovějící, vynervovaný a tloustnoucí organismus.

NUTNÁ PRAVIDELNOST

Běžná strava by měla být dostačující, pravidelná a „tak akorát“, aby velká porce jídla náš organismus paradoxně nevyčerpala svými energetickými nároky na zpracování (vyvážená porce smíšeného jídla o velikosti 300 kcal k tomu potřebuje asi 30 kcal). Ani následné velké vyplavení živin, pocházející z neúměrně velké porce jídla, není pozitivní, protože nás přehazuje z agrese a podráždění do útlumu a únavy. Prostě všeho s mírou - mějte proto na paměti pravidlo PPV: pravidelnost, přiměřenost a vyváženost. A to platí nejen pro správnou výživu!

POTRAVINY PRO DOBROU NÁLADU

FENYKL - má úžasnou anýzovou vůni a přidává se do salátů, omáček a pomazánek nebo ke grilovaným masům či rybám. Má mnoho prospěšných látek. Uvolňuje křeče v břiše, ale také pomáhá při plynatosti. Dokáže vyčistit organismus a pomáhá s odvodňováním.

PEPŘ - sklízí se v nezralém stavu a používá se jako koření. Jde snad o nejrozšířenější koření na světě, které se používá ve všech kuchyních. Kromě černého pepře se při přípravě používá také pepř růžový, bílý a zelený. Růžový pepř má nasládlou chuť, bílý je vyhledávaný pro silnou chuť a aroma, zelený pepř je jemný a křehký a skvěle se hodí na steaky.

ŠALVĚJ - má silně aromatické listy. Většinou se využívá jako bylinka k výrobě čaje, ale lze ji použít také k pečení různých mas nebo do salátů. Má silné antibakteriální účinky. Blahodárně působí také na noční pocení, oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy.

28.1.2009 13:52 | Dana Čermáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.