ZPĚT

Skandinávská kuchyně

Relativně střídmá. Na konci roku jsme svůj gastronomický výlet nasměrovali na sever. Podíváme se pod pokličku skandinávské kuchyně a dozvíme se dokonce o severských vánočních specialitách.

Na konci roku jsme svůj gastronomický výlet nasměrovali na sever. Podíváme se pod pokličku skandinávské kuchyně a dozvíme se dokonce o severských vánočních specialitách.

Skandinávská kuchyně se v jednotlivých zemích v zásadě neliší. Dokonce ani není vyhlášenou mekkou všech gurmánů a milovníků jídla. Přesto ale má co nabídnout. A zvláště pak všem, kterým něco říká zdravá strava. Severská kuchyně je díky drsným podmínkám na Severu relativně střídmá.

Jejím základem jsou ryby a dary moře. Mezi lahůdky potom patří jehněčí a skopové, ale v kuchyni narazíte také na drůbež. Specialitou je třeba kuře plněné petrželí se šťávou a dochucené smetanou. K nejoblíbenějším způsobům úpravy masa patří uzení. Velmi časté zastoupení v kuchyni mají také sýry. Ty se jedí prakticky kdykoli, ale paradoxně se nepoužívají k zapékání. I když tato úprava jídel je zde velmi častá. Sladkou tečku na závěr tvoří dezerty vyrobené většinou z mléka a jogurtů a doplněné sušeným ovocem. Speciální kapitolu v kuchařském umění Seveřanů tvoří samozřejmě slavnostní a vánoční pokrmy. Vánoční specialitou bývá kachna nebo krůta plněná jablky a hroznové víno v košíčku z listového těsta.

6.11.2008 11:41 | Petra Lamschová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.