NORSKO
INGREDIENCE:
500 g libového vepřového masa, 2 stroužky česneku, 3 cibule šalotky, 3 lžíce sójové omáčky, 3 jarní cibule, olej, 4 lžíce hnědého cukru, 3 dl ananasové šťávy, 250 g mořských plodů, 3 rajčata, 2 lžičky najemno nakrájeného zázvoru, 2 červené chilli papričky
POSTUP:
Maso nakrájíme na nudličky, česnek, šalotku a jarní cibuli nakrájíme najemno a přidáme k masu. Vmícháme sójovou omáčku a v této marinádě necháme maso asi 30 minut stát. Na pánev nalijeme olej a přidáme cukr, opatrně zahřejeme. Když cukr začne hnědnout, vyndáme maso z marinády a vložíme ho na pánev.
Osmažíme dozlatova. Přidáme ananasovou šťávu a dusíme asi 30 minut. Z chilli papriček odstraníme vnitřek a nakrájíme je najemno. Spolu se zázvorem pak vložíme do marinády. Přidáme mořské plody. V jiné pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme mořské plody s marinádou, k nim také přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a promícháme. Počkáme, dokud vše nezačne na okrajích zlátnout. Maso s mořskou směsí a rajčaty smícháme.
Tip: Podáváme s rýží.
Co ještě můžete v Norsku ochutnat:
* tresku nebo platýze
* bělokura s ostružinovým kompotem
* moruše s cukrem a šlehačkou
EXTRA TIP: Tomuto vánočnímu norskému pokrmu se říká Soin med Reker.
28.1.2009 13:49 | Petra Lamschová
NAHORU