ZPĚT

Grilujte zdravěji

Léto je v plném proudu a každý, kdo může, vytahuje gril a zve kamarády na stále oblíbenější letní večerní a víkendovou zábavu.

rt }}

Léto je v plném proudu a každý, kdo může, vytahuje gril a zve kamarády na stále oblíbenější letní večerní a víkendovou zábavu - grilování.

==== MASO ==== Pokud si hlídáte figuru a ostatně i zdraví, je samozřejmostí vyhnout se tučnému masu. Zakázané není vlastně žádné maso, pokud není prorostlé. Ideální jsou samozřejmě ryby nebo drůbež, ale nemusíte se bránit ani vepřovému nebo hovězímu, jen je třeba vybrat si libové kousky. Zkusit se dají i plody moře. Nicméně po rybě nebo kuřeti vám bude i mnohem lépe a nebudete se cítit přejedení. Nekupujte různé grilovací klobásky nebo je nejezte. Opět sice mohou dobře chutnat, ale tělu neprospějí. ==== NAKLÁDÁNÍ ====

Pozor také na nakládání. Bez něj by to asi moc nešlo, nechceme-li maso vysušené, ale i tady platí určitá pravidla. Především nekupujte maso už naložené. Zaprvé tak nepoznáte, jestli je maso v pořádku, a zadruhé nikdy nevíte, co je v marinádě. Pravda, můžete si přečíst složení, ale jakmile kupujete naložené maso, na devadesát procent budete nuceni k nějakému nevýhodnému kompromisu. Maso proto raději kupujte samostatně a marinádu si připravte sami. Ideální je vyhýbat se pivu a oleji a spoléhat víc třeba na citronovou šťávu a podobně.

==== GRILOVÁNÍ ==== Samozřejmě záleží na tom, jaký gril máte vy nebo vaši hostitelé. Pokud jde o klasický gril na hnědé uhlí, největší záludnost spočívá v tom, že do žhavého uhlí kape šťáva z masa, a tak vznikají karcinogenní látky. Proto je lepší grilovat maso například zabalené do alobalu nebo na alobalovém tácku. Při grilování by také uhlí nemělo hořet, ale jen žhnout. Oheň se nikdy nesmí přímo dotýkat masa. ==== CO K TOMU? ====

Ve vašem grilovacím jídelníčku by měla převažovat zelenina, proto si na svůj talíř naložte co největší množství salátu (bez dresinku) a méně masa. Jste-li host, zajistěte si dostatek zeleniny tím, že salát přinesete jako pozornost, jste-li hostitel, zarovnejte stůl hlavně zeleninou. Nemusíte se přitom omezovat jen na samotnou zeleninu, přidat k ní můžete například kuskus nebo bulgur, jen se vyhýbejte zálivkám a dresinkům založeným na majonéze, a to i na maso. A již tradičně pozor také na pití. Nezbytné pivo raději přenechte pánům a dejte si střik z bílého vína. Je mnohem lehčí a v horku i osvěží.

—- MASO A RYBY:

—- ==== HOVĚZÍ BURGER ==== 6 porcí, 1 porce = 2130,5 kJ/507 kcal Ingredience: 1 cibule nadrobno nakrájená, 2 lžíce olivového oleje, 1 kg mletého libového hovězího masa, 2 vejce, 1 polévková lžíce soli, 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře, 2-3 stroužky rozdrceného česneku, 1 lžíce olivového oleje navíc, 100 g nahrubo posekaných černých oliv, 100 g krájených sušených rajčat, 1 kávová lžička oregana, strouhanka, 6 kulatých housek, dijonská nebo plnotučná hořčice, trochu měkkého kozího sýra na potření (nebo brynzy). Postup: V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme česnek. Jakmile je zlatavý, přidáme olivy, sušená rajčata a oregano. Smažíme ještě 3 minuty. Dáme stranou a necháme vychladnout. V hluboké míse dobře promícháme zbylé suroviny a přidáme vychladlou česnekovou směs. Tvarujeme větší nebo menší burgery, které opékáme na grilu 5-7 minut z každé strany. Pečivo rozkrojíme, obě půlky potřeme hořčicí a vložíme mezi ně burger. Tip: Tvarujte miniburgery a servírujte na plátcích veky nebo bagety. Na burger můžete také položit kolečko rajčete nebo okurky a kousek sýra. —- ==== PSTRUH NA CELEROVÉ NATI ====

1 porce = 920 kJ/219 kcal

Ingredience: Pstruh vykuchaný, celerová nať, sůl, šťáva z jednoho citronu, skrojky citronu. Postup: Pstruha dobře omyjeme a osušíme. Pokapeme citronem, dobře posolíme uvnitř i zvenku. Nakrájenou celerovou natí vyplníme vyčištěnou břišní dutinu pstruha. Grilujeme v kleštích na ryby přibližně 15 minut z každé strany. Ihned podáváme. Tip: Popusťte uzdu fantazii - místo celerové natě můžete použít například petrželku a kopr.

—- ==== KAPR GRILOVANÝ V ALOBALU ==== 4 porce, 1 porce = 1396 kJ/332 kcal Ingredience: 1 kg kapřích řízků, 2 cibule, 1 zelená paprika, 4 rajčata, olivový olej, hrubá mořská sůl. Postup: Zeleninu nakrájíme nadrobno a smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje. Řízky osolíme. Na dvojitý alobal dáme trochu zeleninové směsi, na ni položíme rybu a posypeme opět zeleninou. Alobal pevně zabalíme, aby nevytékala šťáva. Grilujeme 15 minut z každé strany a ihned podáváme. Tip: Kapra podávejte s kolečky grilovaných brambor. Ty před grilováním potřete olivovým olejem a posypte solí. —- ==== OSTRÉ PISTÁCIOVÉ KREVETY ====

4-6 porcí, 1 porce = 790 kJ/188 kcal

Ingredience: 2 polévkové lžíce pražených pistácií, 1 zelená chilli paprička nakrájená nadrobno, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička drcené kurkumy, 1 čajová lžička zázvoru, 60 ml kokosového mléka, 1 kg očištěných tygřích krevet včetně ocásků, koriandr a lunetka k servírování. Postup: Všechny přísady kromě krevet rozmixujeme v mixéru na hladký krém. Můžeme také koření a pistácie rozbít v hmoždíři a pak přidat kokosové mléko. V krému obalíme krevety. Rozpálíme gril a na lehce naolejovaném plechu krevety ogrilujeme dorůžova. Podáváme s koriandrem a limetkami. Tip: Krevety grilujte na grilovací jehle nebo špejli a podávejte jako špíz. Špejle je potřeba před použitím namočit do studené vody.

—-

==== KUŘECÍ KŘIDÉLKA V JOGURTU ==== 6 porcí, 1 porce = 1810 kJ/431 kcal Ingredience: 2 kg kuřecích křidélek, 1 velký bílý jogurt, 1,5 polévkové lžíce kari koření, 1 polévková lž. sladké papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, čerstvě mletý pepř. Postup: Koření, olej a jogurt smícháme a ve směsi obalíme omytá a osušená křidélka. Necháme alespoň hodinu marinovat. Grilujeme na grilovacím tácku nebo na alobalu. Tip: Kari a papriku nahraďte směsí bylinek, třeba tymiánem. —- ==== KUŘE V BYLINKOVÉ MARINÁDĚ ====

2 porce, 1 porce = 1428 kJ/340 kcal

Ingredience: 1 velká cibule nasekaná nadrobno, 2-3 stroužky rozdrceného česneku, šťáva ze 2 citronů, kadeřavá petrželka, 100 ml olivového oleje, 0,5 lžičky tymiánu, sůl, bílý pepř. Postup: Kuřecí prsíčka naložíme do marinády z česneku, bylinek, oleje, cibule a citronové šťávy. Grilujeme na středně rozehřátém grilu, při pečení potíráme maso zbylou marinádou. Tip: Marináda je vhodná také na ryby.

—- OVOCE A OMÁČKY :

—- ==== GRILOVANÉ BROSKVE ==== 1430 kJ/340,5 kcal Ingredience: broskve - 1 na osobu, 12 šálku balzamikového octa, 14 šálku hnědého cukru, šťáva z 1 citronu, 14 čajové lžičky mletého pepře - nejlepší je čerstvě mletý. Postup: Broskve rozpůlíme, vyjmeme pecky a přelijeme dvěma lžícemi citronové šťávy. Překryjeme potravinovou fólií a necháme odpočívat. V malém kastrůlku smícháme zbylou citronovou šťávu a ostatní suroviny a vaříme, až se obsah zredukuje na polovinu. Rozpálený gril potřeme olejem, broskve na něj položíme řeznou stranou dolů a grilujeme asi 2 minuty. Otočíme a potřeme připravenou omáčkou. Grilujeme další tři minuty, až jsou broskve měkké. Tip: Stejně dobré, ale přece jen jiné budou nektarinky nebo meruňky. —- ==== ŠVESTKY S MÁTOU ====

4 porce, 1 porce = 305,5 kJ/73 kcal

Ingredience: 1/3 šálku přírodního cukru, 1/3 šálku nahrubo nasekaných lístků máty, 8 velkých pevných švestek nebo blum, 14 šálku koňaku, např. Grand Marnier. Postup: Cukr a mátu rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mlýnku na koření na hustou kaši a rozdělíme na polovinu. Omyté ovoce vypeckujeme a rozdělíme na osminky. Rozložíme na alobal a potřeme polovinou cukrové směsi. Okraje alobalu zvedneme a švestky zakapeme koňakem. Dobře zabalíme, aby šťáva nevytékala. Grilujeme do změknutí, tedy přibližně 6-8 minut. Hotové švestky rozdělíme na talířky a před podáváním potřeme trochou zbylé cukrové směsi. Tip: Balíčky můžete připravit dříve a uchovat je v lednici. Stačí, když je vyndáte asi 15 minut před grilováním a necháte ohřát na pokojovou teplotu.

—-

==== BÍLÁ ČESNEKOVÁ OMÁČKA ==== 4 porce, 1 porce = 538 kJ/128 kcal Ingredience: 3-4 stroužky utřeného česneku, 200 ml bílého jogurtu, 200 ml zakysané smetany, sůl a pepř Postup: Přísady dobře promícháme a necháme v lednici odpočívat nejméně jednu hodinu. Tip: Uberte jeden stroužek česneku a přidejte nadrobno nasekanou pažitku. —- ==== OSTRÁ OMÁČKA ====

2 porce, 1 porce = 693 kJ/165 kcal

Ingredience: 200-250 ml kysané smetany, 2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky, 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky, 1 kávová lžička chilli koření, 3 polévkové lžíce petrželové natě, 2 stroužky utřeného česneku. Postup: V misce vše promícháme a necháme uležet. Tip: Podávejte k drůbežím masům.

—- ==== CHILLI OMÁČKA ==== 412 kJ/98 kcal Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 5 polévkových lžic jemného kečupu, 1 lžíce čerstvých bylinek, 0,5 kávové lžičky chilli koření, utřený stroužek česneku, sůl. Postup: V misce vše smícháme na hladkou omáčku. Tip: Kupovaný kečup nahraďte dušenými rajčaty, ze kterých před dušením odstraníte slupku. —- ==== BÍLÁ PAŽITKOVÁ OMÁČKA ====

2 porce, 1 porce = 670 kJ/160 kcal

Ingredience: 200-250 ml kysané smetany, najemno nakrájená pažitka, citronová šťáva, sůl a pepř. Postup: Pažitku vmícháme do smetany, osolíme a opepříme. Podle chuti přidáme citronovou šťávu. Hodí se k rybám a zelenině. Tip: Přidejte kávovou lžičku dijonské nebo plnotučné hořčice.

—- ==== BYLINKOVÉ MÁSLO ====

4-6 porcí, 1 porce = 750 kJ/180 kcal

Ingredience: 125 g změklého másla, 2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek, jako je pažitka, oregano, bazalka, sůl a pepř Postup: Máslo utřeme s bylinkami, solí a pepřem. Tip: Je vynikající na jakékoli maso, ale i na brambory.

Letos nás čeká 14 letních víkendů a 28 víkendových večerů. Jistě máte své oblíbené, prověřené a stoprocentně úspěšné recepty. Berte tedy následující nápady jako výzvu. A letos určitě nevynechejte grilované ovoce.

**

28.1.2009 13:38 | Jana Přikrylová a Hanka Kubíčková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.