ZPĚT

Experimenty s vínem

Nebojte se využít víno v kuchyni. Hrozny nejsou zdaleka jen ozdobou sýrové mísy a víno se nemusí jen upíjet k večeři. Pusťte se do kulinářských pokusů.

KUSKUS S OVOCEM A ZELENINOU

1321 kJ/314 kcal Ingredience: 300 g kuskusu, 1 menší cuketa, 100 g cherry rajčátek, 100 g hroznového vína, 30 g rozinek lžíce olivového oleje sůl, Postup: Kuskus spaříme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Kuličky vína pokrájíme na půlky. Cuketu omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší špalíčky. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm cuketu a celá rajčátka. Kuskus promícháme s opečenou zeleninou, rozpůlenými kuličkami vína zbavenými jadérek a rozinkami. Tip: Pokud vám kombinace se zeleninou přijde příliš experimentální, nahraďte ji například broskví. —-

VEPŘOVÉ KOTLETY ZAPEČENÉ SE SÝREM

1779 kJ/423 kcal

Ingredience: 4 vepřové kotlety,

100 g hroznového vína,

100 g plátkového eidamu nebo jiného tvrdého sýra sůl,

pepř,

lžíce oleje,

Postup: Na rozpáleném oleji necháme zatáhnout kotlety. Mezitím si rozpůlíme kuličky vína. Kotlety vložíme do pekáčku, poklademe vínem a přikryjeme sýrem. Necháme zapéct, dokud sýr nezezlátne. Podáváme s vařenými bramborami.

Tip: Kotlety nemusíte obdělávat na pánvi, ale můžete je rovnou zapéct. Pozor ale, aby maso nebylo tvrdé.


HRUŠKY S VÍNEM

1490 kJ/354 kcal Ingredience: 4 malé pevné hrušky, 500 ml suchého červeného vína, kůra z jednoho citronu šťáva z jednoho citronu, kousek skořice, 200 g cukru, Postup: Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. V kastrůlku přivedeme k varu víno se šťávou, do něj vložíme kůru, vsypeme cukr a přidáme skořici. Cukr úplně rozpustíme a pak chvilku prudce vaříme. Po chvilce stáhneme plamen a přidáme hrušky. Vaříme asi dvacet minut, dokud hrušky nezměknou. Nesmějí ale být kašovité. Když plody změknou, vyjmeme je z vinné omáčky. Tou pak uvařené ovoce přelijeme. Tip: Také k hruškám se skvěle hodí ořechy nebo mandle. —-

MUŠLE NA VÍNĚ

1860 kJ/442 kcal

Ingredience: 2 kg mušlí,

100 g másla,

2 svazečky petrželky,

2 šalotky,

5 stroužků česneku,

500 ml bílého vína sůl,

pepř

Postup: Česnek a šalotky oloupeme a spolu s petrželkou nasekáme nadrobno. Máslo rozehřejeme a obděláme na něm nasekanou zeleninu. Zalijeme vínem a přivedeme k varu. Mušle vaříme, dokud se neotevřou. Podáváme s opečeným chlebem.

Tip: Neotevřené mušle rozhodně nejezte. Vyhoďte také mušle, které jsou otevřené ještě před vařením.

28.1.2009 13:34 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.