ZPĚT

Maďarská kuchyně

Temperamentní a vášnivá. Maďarská kuchyně je pestrobarevným tavicím kotlíkem, v němž se mísí mnoho různých národních vlivů. Připomíná učebnici maďarské historie, spojuje v sobě totiž turecké, bulharské i tatarské vlivy se středoevropskou kuchyní. Inspirujte se!

Maďarská kuchyně je pestrobarevným tavicím kotlíkem, v němž se mísí mnoho různých národních vlivů. Připomíná učebnici maďarské historie, spojuje v sobě totiž turecké, bulharské i tatarské vlivy se středoevropskou kuchyní.

Najdete v ní tedy pokrmy důvěrně známé z naší či slovenské kuchyně, jako jsou halušky, palačinky, langoše, zelí na mnoho způsobů či štrúdl, ale na druhou stranu i exotické prvky a hojnost koření. Vášeň Maďarů pro papriku je chronicky známá, ale nešetří ani česnekem, cibulí, rajčaty a zakysanou smetanou, kterou s oblibou ozvláštňují omáčky. S naší kuchyní ji spojuje také obliba sladkovodních ryb, ne nadarmo je jedním ze symbolů Maďarska jezero Balaton. Poměrně známé jsou u nás i maďarská jídla z masa, i když ruku na srdce, kdo zná opravdu do všech detailů rozdíl mezi gulášem, perkeltem a paprikášem? Zorientujte se konečně v kuchyni této blízké země, která nás může v mnohém inspirovat! Za pozornost stojí i proslulá maďarská vína a typická meruňkovice.

DOBOŠŮV DORT

INGREDIENCE: 6 vajec, 120 g práškového cukru, 120 g mouky KRÉM: 200 g cukru, 6 vajec, 7 čtverečků čokolády, kostka másla, 150 g cukru, vanilkový cukr, karamelová poleva POSTUP: Žloutky s práškovým cukrem vyšleháme, pak vmícháme tuhý sníh z bílků a postupně přidáváme mouku. Z těsta upečeme šest stejných placek, a pak se pustíme do přípravy krému. Nad vodní lázní ušleháme cukr, vejce, vanilku a čokoládu a tuto směs pak necháme vychladnout. V míse utřeme máslo, do kterého postupně přidáváme zbytek směsi. Nakonec krém vyšleháme. Placky spojíme krémem a dort pak zalijeme karamelem. TIP: Vršek dortu ozdobte třeba višňovou polevou nebo marcipánem. —-

MAĎARSKÉ LEČO

INGREDIENCE: 2 lžíce oleje, velká cibule, 7 paprik, 5 rajčat, 250 g čabajské klobásy, lžička sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, sůl a pepř

POSTUP: Zeleninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a cibuli nasekáme. Cibulku zpěníme na oleji, odstavíme z vařiče a zaprášíme paprikou. Pak přidáme všechny ostatní ingredience a udusíme doměkka.

TIP: Lečo můžete zamrazit do plastikových krabiček do zásoby.,


PALAČINKY S TVAROHEM A KOPREM

INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 5 vajec, mléko, olej, sůl NÁPLŇ: 250 g tvarohu, snítka čerstvého kopru, sůl POSTUP: Z mouky, žloutků a mléka uhněteme těsto, do kterého pak přidáme našlehané a jemně osolené bílky. Pak připravíme jednoduchou náplň – tvaroh osolíme a smícháme s nasekaným koprem. Palačinky osmažíme na pánvi a plníme náplní. TIP: Palačinky můžete také vyskládat na sebe, proložit náplní a zapéct v troubě. —-

HALÁZSLÉ

INGREDIENCE: 1 kapr, 1 lžička sladké papriky, 3 cibule, sůl a pepř

POSTUP: Jemně nasekáme cibulku, pak ji necháme rozvařit ve vodě. Přisypeme papriku, osolíme a ve vývaru rozvaříme hlavu a odřezky z kapra. Mezitím zvlášť upečeme osoleného kapra nakrájeného na jemné proužky a uvaříme jikry. Vývar přecedíme přes cedník a zalijeme jím maso a jikry. Rybí proužky by měly zůstat vcelku, v tom totiž spočívá zvláštní kouzlo této proslulé maďarské speciality.

TIP: Když do polévky přidáte trochu bílého vína, sníží se riziko, že se kapří maso bude rozpadat.


TELECÍ PERKELT

INGREDIENCE: 500 g telecího plecka, 2 papriky, 1/2 rajského protlaku, 2 cibule, 3 stroužky česneku, kelímek zakysané smetany, 400 ml vývaru, sladká i pálivá paprika, drcený kmín, pepř, sůl POSTUP: Maso omyjeme, nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi. Pak na jiné pánvi osmažíme nakrájenou cibuli s několika pokrájenými stroužky česneku a proužky papriky. Pak vše smícháme dohromady, okořeníme a přidáme vývar. Dusíme tak dlouho, dokud nebude většina šťávy vydušená, trvá to asi hodinu. Jakmile perkelt trochu zchladne, zalijeme ho zakysanou smetanou. TIP: Podávejte s rýží nebo těstovinami. —-

SLOVNÍČEK

DOBOŠŮV DORT – typický dort, jehož recept údajně vymyslel maďarský šéfkuchař Dobos ve druhé polovině 19. století

HALÁZSLÉ – tradiční rybí polévka ze sladkovodních ryb, kterou si původně připravovali rybáři na březích Dunaje

POGÁCSA – maďarské „pagáče“ jsou kulaté nakynuté buchty s mřížkou. Mohou být slané i sladké a nejlépe chutnají ještě teplé

PAPRIKÁŠ – neobejde se bez masa, smetany a papriky

PERKELT – jednoduchá varianta na guláš s malým množstvím šťávy

TAHROŇA – maďarská těstovina, která se většinou vyrábí podomácku

TOKÁŇ – pokrm z masa, většinou hovězího či skopového, okořeněný novým kořením a majoránkou

TOKAJSKÉ VÍNO – vzácné víno žlutavé barvy z oblasti Tokaj

11.9.2008 11:48 | Ilona Laužanská;

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.