ZPĚT

Víte kam na vitamíny?

Chystáte se na zimu a dopujete se vitaminy? A víte vůbec, k čemu je který vitamin dobrý? Projděte si s námi přehled základních vitaminů a zjistíte, jak vám pomohou.

Vitaminy jsou kromě sacharidů, tuků a bílkovin nedílnou součástí našeho jídelníčku. Podílejí se na metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Známe 13 základních typů vitaminů, valnou většinu z nich si přitom lidské tělo nedokáže vytvořit samo. Proto je musíme organismu dodávat uměle. Pokud tělo držíme zkrátka, může dojít k tzv. hypovitaminóze, tedy nedostatku vitaminů, a v jejím důsledku pak i k velmi vážným onemocněním. Na druhou stranu i nadbytek vitaminů může znamenat problém. V případě vitaminů rozpustných ve vodě tělo přebytek prostě vyloučí, u vitaminů rozpustných v tucích je tomu ale jinak.

VITAMIN A = RETINOL

K čemu je: Existuje ve dvou přirozených formách - vitamin A1 a vitamin A2. Je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Jeho nedostatek proto vede k šerosleposti. Vitamin A je také důležitým antioxidantem. Kde ho najdeme: Jeho zdrojem je karoten a lykopen - najdeme ho tedy v mrkvi, paprikách, rajčatech, vaječných žloutcích, kukuřici, ale i ve vnitřnostech. Když je ho moc: Vitaminem A se můžete i otrávit. Jeho nadbytek vede k bolestem hlavy, zvracení, ztrátě vlasů, poškození sleziny a jater, ale dokonce i ke vzniku vrozených vad u dětí. Denně bychom ho měli sníst asi 4000-8000 UI.

B1 = THIAMIN

K čemu je: Působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Doporučuje se také při otravách olovem, nikotinem nebo arzenem. Pití kávy a čaje snižuje obsah vitaminu v těle. Nedostatek vede k únavě, nechutenství, depresím, ale i k degeneraci svalů.

Kde ho najdeme: Dobrým zdrojem jsou pivovarské kvasnice, med, ořechy, maso, neloupané obiloviny.

Když je ho moc: Vitamin B1 je rozpustný ve vodě a vylučuje se močí, proto je předávkování téměř nemožné. Vzácně se objevují alergické reakce. Denně potřebujeme 1-1,5 mikrogramů, podle pohlaví.

VITAMINY B

Jak se jmenuje: B-komplex.

Nejde totiž o jeden vitamin, ale o skupinu šestnácti vitaminů: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B10, B11, B12, B13, B14, B15, B17. Najdeme je v kvasnicích, sýrech, mase či celozrnných obilninách. Vitamin B byl objeven v roce 1912 v otrubách rýže polským biochemikem Kazimierzem Funkem. Tip: Vitaminy skupiny B a ostatně ani žádné jiné vitaminy rozpustné ve vodě nejezte nalačno. Vaším tělem by pak prošly vlastně bez užitku. Pokud je užíváte například v tabletách, vždy předtím snězte alespoň kousek chleba nebo ovoce. Vitaminy tak zůstanou v těle déle.

B2 = RIBOFLAVIN

K čemu je: Je potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. Ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Nedostatek se projevuje záněty rtů či jazyka, tzv. koutky, světloplachostí, záněty spojivek. Kde ho najdeme: Obsahují ho kvasnice, mléko, vejce, hovězí maso, játra, ledviny, ale i ryby, tvaroh nebo kakao. Když je ho moc: Vitaminem se nelze předávkovat. Denně bychom měli sníst 1,2-2,6 mg. Maximální hodnota ale platí pro těžce namáhané muže.

B3 = NIACIN

K čemu je: Je nutný pro uvolňování energie z potravy. Ve velkých dávkách roztahuje cévy, lze ho tedy využít při léčbě vysokého tlaku. Kde ho najdeme: Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi. Když je ho moc: Ani tímto vitaminem se nelze předávkovat. Děti by ho měly denně sníst 5-12 mg, ženy 13-15 a muži 15-20 mg.

B5 = KYSELINA PANTHOTHENOVÁ

K čemu je: Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů. Je ale nutný hlavně při metabolismu sacharidů a lipidů. Kde ho najdeme: Nachází se hlavně v mase, luštěninách, vnitřnostech, celozrnném pečivu. Když je ho moc: Velmi velké dávky mohou způsobit nevolnost a průjem. Běžně potřebujeme 5-10 mg, těhotné a kojící ženy ale musí příjem zvýšit až na 15 mg denně.

B9 = KYSELINA LISTOVÁ

K čemu je: Absolutně nezbytný je v těhotenství, kdy lékaři doporučují jeho zvýšenou konzumaci. V případě jeho nedostatku se může objevit tzv. megaloblastická anemie, poruchy růstu, neplodnost. Kde ho najdeme: Především v listové zelenině - salátu, špenátu, růžičkové kapustě. Značné množství je i v brokolici, ale také v kvasnicích nebo vnitřnostech. Tip: Vařením se likviduje až 95 procent této vzácné látky. Denně potřebujeme asi 400 mikrogramů, těhotné ženy až 800 mikrogramů.

B6 = PYRIDOXIN

K čemu je: Potřebují ho sportovci, ženy, které berou antikoncepci, nebo lidé trpící celiakií. Větší dávky pomáhají léčit chudokrevnost nebo nervové potíže. Nedostatek se projevuje například cukáním víček, u dětí až křečemi, ale také záněty sliznice v ústech. Kde ho najdeme: Dobrým zdrojem tohoto vitaminu jsou játra, makrely, hovězí maso, droždí, banány, brambory, avokádo nebo kapusta. Tip: Denně bychom měli sníst 2-3 mg.

B12 = KOBALAMIN

K čemu je: Zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Je důležitý pro zdravou krvetvorbu. Kde ho najdeme: Hlavním zdrojem tohoto vitaminu jsou vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. Tip: Doporučená denní dávka jsou pouze 3 mikrogramy denně, při přebytku se ukládá v játrech, kde tvoří zásoby i na několik let.

VITAMIN C = KYSELINA

L-ASKORBOVÁ

K čemu je: Je to důležitý antioxidant, příznivě ovlivňuje pevnost cév a zdraví zubů. Stimuluje vývoj bílých krvinek, kostí, chrupavek, podporuje růst. Funguje jako podpora vstřebávání železa. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje kazivostí zubů, zpomalením růstu, nízkou odolností proti infekcím či únavou. Přílišné množství vitaminu C se projevuje zažívacími potížemi. Kde ho najdeme: Velmi bohatý je na vitamin C šípek, dále citrusové plody, rajčata, brokolice, jahody, černý rybíz, květák, špenát, brusinky nebo kiwi. Tip: Doporučená denní dávka je 75 mg.

VITAMIN D = KALCIFEROL

K čemu je: Tento v tucích rozpustný vitamin je nezbytný pro uchování zdravých a silných kostí. Kde ho najdeme: Pro tvorbu vitaminu D je důležité sluneční záření. To totiž pomáhá k dotvoření tohoto vitaminu. Jeho cenným zdrojem jsou také játra, rybí tuk, mléko nebo vejce. Tip: Vitamin D přispívá k optimalizaci hladiny fosforu a vápníku. Ve vysokých dávkách ale metabolismus těchto látek narušuje, vede k hyperkalcemii a může nastat i smrt. Je-li tohoto vitaminu málo, může dojít k deformaci kostí, u dětí se pak vyvíjí nemoc zvaná křivice. Doporučená denní dávka je u dospělé ženy 5 mikrogramů a u dětí 10 mikrogramů.

VITAMIN H = BIOTIN

K čemu je: Prospívá kůži a nervům, právě na zhoršení pokožky a nervové soustavy se také projevuje jeho nedostatek. Kde ho najdeme: Najdeme ho v houbách, špenátu, květáku, luštěninách, grepech nebo droždí. Tip: Tento vitamin ničí syrová vejce. Obsahují totiž látku avidin, která na sebe biotin pevně váže. Ten se tak stane nepoužitelným a vychází z těla se stolicí. Doporučené denní dávkování je 150 mikrogramů na den.

VITAMIN K = FYLOCHINON

K čemu je: Podporuje krevní srážlivost, snižuje riziko krvácení. Je potřebný pro správnou funkci jater. Kde ho najdeme: Vyskytuje se ve vojtěšce, listové zelenině, květáku, zelí, ale i v pšenici a ovsu. Z živočišných zdrojů přijde ke slovu kravské mléko a játra. Tip: Projevem jeho nedostatku je prodloužená doba srážení krve nebo například krevní sraženiny po těle. Doporučená denní dávka je okolo 300 mikrogramů.

VITAMIN E = TOKOFEROL

K čemu je: Je to velmi důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Kde ho najdeme: Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, mléce, másle, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců. Tip: Vitamin E se v těle ukládá do zásoby v tukové tkáni. Ničí se nejen tepelnými úpravami, ale i mražením. Doporučená denní dávka je u dětí od tří do sedmi mg, podle věku, u mužů 10 mg a u žen kolem 8 mg. Těhotné ženy by ale měly přijímat 10 mg denně, kojící dokonce 12 mg.

28.1.2009 13:31 | Jana Přikrylvoá

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.