ZPĚT

Bílý poklad pro pro vaše zažívání

Kolikrát už jste si posteskly: „Mít tak zázračnou pilulku nebo něco, co mi pomůže se zažíváním!“? Trávicí soustava dostala určitě zabrat o Vánocích a věčně nafouklé břicho se pořád hlásí o slovo. Co s tím? Módní trendy velí – jezte probiotika či bílé jogurty, jež je obsahují.

Co jsou to vlastně probiotika?

Jsou to živé organismy, které v dostatečném množství příznivě působí na naše zdraví. Probiotické bakterie totiž dokážou příznivě ovlivnit složení střevní mikrofl óry, a tím navrátit rovnováhu střevnímu prostředí, zlepšit prokrvení a hybnost střeva. Probiotika je samozřejmě možné užívat v kapslích, ovšem přirozená forma potravin je daleko šetrnější, lepší a příjemnější pro naše tělo.

Zdraví hledej v jogurtu

Mezi běžné potraviny s probiotickými bakteriemi patří zejména mléčné výrobky, a zvláště pak jogurty. Zní to jako hloupost, že obyčejný bílý jogurt umí hotové zázraky, ale je to opravdu tak. Bylo dokázáno, že už od prvního dne konzumace začíná působit na zažívání a člověk se okamžitě cítí lépe. Jenže ani s těmi jogurty to není tak jednoduché. I u nich je nutné sledovat etikety. Asi nejdůležitější položkou, kterou by měly obsahovat, jsou probiotické bakterie. Běžné jogurty obsahují kmeny rodu Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Unikátní živou kulturou, která přežije průchod žaludkem a působení žaludeční kyseliny a enzymů, které jsou vyměšovány do tenkého střeva, a dostane se do prostředí tlustého střeva, kde pak blahodárně působí, je Bifi dobacterium DN-173 010.

Prevence i léčba

Kvalitní bílý jogurt tedy může být prostředkem ke zlepšení zažívání, ale také potravinou, díky které potěšíte ručičku na své osobní váze. Bílý jogurt je totiž skvělým dietním jídlem – svačinkou, kterou v kombinaci s ovocem, zeleninou či vlákninou zaženete hlad nebo doplníte energii. Má ale i další dobré vlastnosti. Působí preventivně a terapeuticky. Fundovaný lékař vám totiž doporučí jogurty při užívání antibiotik, probiotické bakterie v jogurtu podporují imunitu, pomáhají při zácpě, průjmovém onemocnění, ale dokonce při léčbě atopických ekzémů, chronických infekčních onemocnění či snižování hladiny cholesterolu.

PAMATUJTE SI, ŽE… » …probiotické bakterie musí být životaschopné po celou dobu trvanlivosti výrobku, proto je třeba je dobře skladovat. » …pokud jsou střevní bakterie ve správné rovnováze, brzdí růst škodlivých patogenních bakterií, produkují vitaminy B a K, zvyšují prokrvení střevní sliznice a snižují riziko vzniku rakovinného bujení. » …na střevní mikroflóru je třeba nahlížet jako na „další orgán lidského těla“, který vykonává činnosti prospěšné našemu zdraví, a dle toho o ni pečujte.

24.3.2009 15:37 | PETRA LAMSCHOVÁ

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.