ZPĚT

Boloňské ragú

Recept na boloňské ragú, pojďte si s námi zavařit jídlo, které stále patří mezi oblíbený žebříček připravovaných jídel..

Rozpis pro 4-5 osob

* 500 g mletého hovězího masa
* 1 střední cibule
* stejné množství celeru
* stejné množství mrkve
* 100 g anglické slaniny (nejlépe zasyrova uzené)
* 100 ml vína (bílé i čevené je v pořádku)
* 400 g loupaných rajčat Valfrutta
* 500 ml rajčatového pyré Valfrutta
* sůl a čerstvě namletý pepř
* 5 lžic extra panenského olivového oleje
* 4 lžíce rostlinného oleje
* 500 g špaget

1. Cibuli, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte nadrobno (můžete i nastrouhat). Slaninu rovněž pokrájejte na drobné kostičky. V pánvi s nepřilnavým povrchem nechte rozehřát olivový olej a zeleninu se slaninou na něm za občasného míchání osmahněte dozlatova. Asi po 5 minutách vlijte do pánve víno a promíchejte. Přiveďte k varu a nechte tekutinu odpařovat. Jakmile se víno odpaří, restujte ještě asi 3 minuty. Pak zeleninu odložte stranou.

2. Do stejné pánve vlijte rostlinný olej, nechte jej rozpálit a vložte do pánve mleté maso. Maso opékejte na prudkém ohni tak, aby se oddělilo na hrudky.Pustí-li vodu, restujte, dokud se nevypaří. Maso opepřete, přidejte k němu několik lžic rajčatového pyré a nechte 2 minuty karamelizovat.

3. Nakonec přidejte zeleninu, zbylé pyré a loupaná rajčata. Zmírněte plamen, osolte a pomalu vařte nejméně hodinu, ale klidně i dvě. Omáčka nesmí klokotat, ale jen mírně bublat. Pokud se vám zdá, že se trochu přichytává ke dnu, občas ji podlijte, ale jen nezbytným množstvím horké vody, 2 až 3 lžíce by měly stačit. Nezapomeňte, že omáčka se spíše opéká než vaří. Hotové ragú podávejte s čerstvě uvařenými špagetami „al dente“.

Náš tip: Máte-li čerstvé oregano nebo tymián, můžete ho do omáčky přidat zároveň s rajčaty.


Prohlédněte si, jak se vaří pravé boloňské ragú v internetové videokuchařce Snadné vaření Hanky Michopulu na v sekci Jídlo

5.5.2009 13:47 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.