FITweb

Reklama

ZPĚT

Plněná rajčata s oříšky a rozinkami

Dobroty na celý týden! Nemáte fantazii na týdenní přípravu jídel? Máme pro vás tipy, které vám zaručeně pomohou celý týden!

PONDĚLÍ

SNÍDANĚ: Tvaroh šlehaný s pažitkou, houska bílá (bez soli na povrchu), ovocný čaj 914 kJ/218 kcal SVAČINA: Dýňový kompot (150 g) 716 kJ/170 kcal OBĚD: Vepřový plátek na kmíně 1570 kJ/374 kcal Maso naklepeme, mírně okmínujeme a zprudka orestujeme z obou stran na oleji, podlijeme vodou a dusíme. K masu přidáme ještě na vydušení cibuli, kterou na konci ze vzniklé šťávy vyjmeme. Podáváme s vařenými bramborami posypanými čerstvou petrželkou a oblohou, kterou jsme si připravili z mrkve pokrájené na plátky, hrášku a salátu. SVAČINA: Bílý jogurt, broskvový džus (250 ml) 796 kJ/190 kcal VEČEŘE: Plněná rajčata (2 na osobu) 2125 kJ/505 kcal

Plněná rajčata s oříšky a rozinkami

INGREDIENCE: pro 1 osobu: 2 velká rajčata, 50 g rýže, petrželka, 20 g pórku, 20 g rozinek, 20 g kešu oříšků, olivový olej

POSTUP: Omytá rajčata rozkrojíme na polovinu a vydlabeme vnitřky. Uvařenou rýži smícháme s pórkem pokrájeným na kolečka, petrželkou, hrozinkami a nesolenými kešu oříšky, které buď nasekáme, nebo ponecháme celé. Touto směsí pak plníme připravená rajčata. Na závěr pokapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 10 minut.

TIP: Stejně skvěle vám k večeři budou chutnat i plněné červené či žluté papriky.


ÚTERÝ

SNÍDANĚ: Ovesná kaše s jahodami, bílá káva 1233 kJ/294 kcal Vločky rozmícháme v mléce, přidáme kapku citronové šťávy a vaříme asi 10 minut. Jahody pokrájíme na čtvrtky a poklademe na hotovou kaši. SVAČINA: Kefírové mléko (nízkotučné) 653 kJ/155 kcal OBĚD: Krůtí prsa na pomerančích s těstovinami 1511 kJ/360 kcal SVAČINA: Banánový koktejl s jablkem 803 kJ/191 kcal VEČEŘE: Zapékaný fenykl se smetanovým sýrem 1226 kJ/292 kcal V hrnci či hluboké pánvi přivedeme vodu k varu, přidáme citronovou šťávu a fenykl rozkrojený na půlku, 3 minuty vaříme, poté necháme okapat a vložíme do zapékací mísy, kterou zlehka vymažeme tukem. Fenykl zalijeme dohladka utřenou lučinou s mlékem a pažitkou. Pečeme v troubě asi 25 minut (nebo dokud fenykl nezměkne). Podáváme se snítkami petrželky.

Krůtí prsa na pomerančích s těstovinami

INGREDIENCE: pro 1 osobu: 80 g krůtích prsních řízků, 100 g pomeranče, 1 lžíce olivového oleje, 60 g těstovin, majoránka

POSTUP: Krůtí prsa omyjeme, naklepeme, posypeme trochou majoránky a z obou stran osmažíme na oleji. Poté přidáme pokrájené kousky pomeranče a dusíme doměkka. Podáváme s těstovinami, které jsme uvařili ve vroucí vodě al dente.

TIP: Místo pomeranče můžete použít například pomelo, které dodá pokrmu větší „říz“.


STŘEDA

SNÍDANĚ: 2 plátky světlé veky s máslem, rajče, bylinkový čaj 1172 kJ/279 kcal SVAČINA: Tvarohový dezert s jogurtem 849 kJ/202 kcal OBĚD: Pečený pstruh s čerstvým křenem a petrželovými bramborami 1834 kJ/437 kcal SVAČINA: Kedlubna 158 kJ/38 kcal VEČEŘE: Medový rýžový nákyp 1456 kJ/347 kcal V hrnci si uvaříme rýži a přimícháme k ní med se skořicí. Poté vymažeme tukem 4 menší formičky, nebo můžeme použít jednu společnou, a polovinu vařené rýže dáme do misek. V mixéru rozmixujeme sušené meruňky s kapkou vody a dáme na první vrstvu rýže. Na ni navrstvíme zbývající rýži, přikryjeme alobalem a vaříme v páře přibližně 30 minut. Formičky vyjmeme a necháme 5 minut odstát. Potom je vyklopíme na talíře, polijeme ještě kapkou medu a na závěr dozdobíme celými meruňkami a zasypeme voňavou skořicí.

Pečený pstruh s čerstvým křenem a petrželovými bramborami

INGREDIENCE: pro 1 osobu: 1 pstruh, citronová šťáva, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička čerstvého křenu, majoránka, kopr, kousek másla, 1 stroužek česneku, 200 g brambor, petrželka

POSTUP: Pstruha opláchneme, osušíme, pokapeme vydatně citronovou šťávou, lehce potřeme česnekem a posypeme majoránkou s nasekaným koprem. Na oleji pstruha opékáme z obou stran dozlatova a ke konci ho potřeme čerstvě nastrouhaným křenem. Na úplný závěr ho přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme s vařenými bramborami, hojně zasypanými petrželkou.

TIP: Pokud chcete potlačit pikantnost křenu, můžete k němu nastrouhat jablka.


ČTVRTEK

SNÍDANĚ: Vanilkový pudink s piškoty, slabé kakao 1103 kJ/263 kcal SVAČINA: Mrkvový salát s jablky 850 kJ/202 kcal Mrkev očistíme, oškrábeme a najemno nastrouháme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme taktéž najemno. Obojí smícháme, zalijeme vodou a ochutíme citronovou šťávou a cukrem. OBĚD: Pečené kuřecí stehno na bylinkách s bramborovou kaší 1624 kJ/386 kcal SVAČINA: Ovocná přesnídávka neslazená 390 kJ/93 kcal VEČEŘE: Těstoviny s bazalkou a rajčaty 1566 kJ/373 kcal Těstoviny uvaříme al dente, vychladlé smícháme s rajčaty pokrájenými na menší kousky a nasekanou bazalkou. Na závěr zakápneme olivovým olejem. Skvěle chutnají horké, právě stažené z plotny i druhý den hezky vychlazené.

Pečené kuřecí stehno na bylinkách s bramborami

INGREDIENCE: pro 1 osobu: 1 kuřecí stehno, 1 lžíce olivového oleje, cibule na vydušení, kmín, majoránka, bobkový list, petrželka, 200 g brambor

POSTUP: Stehno opečeme ze všech stran na oleji a poté posypeme veškerými bylinkami. Jakmile se na něm vytvoří kůrčička, vyjmeme ho a vložíme do zapékací mísy společně s cibulí pokrájenou na větší kousky. Podlijeme vodou a v troubě pečeme asi 30 minut, dokud maso nezměkne. Nakonec vyjmeme kousky cibule, které jsme potřebovali pouze na vydušení. Podáváme s bramborami (a skvěle chutná také s bramborovou kaší).

TIP: Pro výraznější chuť zkuste maso pokapat citronovou či pomerančovou šťávou.


PÁTEK

SNÍDANĚ: Sázené vejce s petrželkou, rohlík (bez soli na povrchu), ovocný čaj 1006 kJ/240 kcal SVAČINA: Ovesné vločky s jogurtem a banánem 998 kJ/238 kcal OBĚD: Hovězí nudličky na celeru s rýží basmati 1996 kJ/475 kcal SVAČINA: Multivitaminový džus (250 ml) 450 kJ/107 kcal VEČEŘE: Bramborový salát s červenou řepou a koprem 1004 kJ/239 kcal V misce smícháme uvařené brambory pokrájené na plátky s červenou řepou nasekanou na kostičky. Talíř obložíme listy ledového či hlávkového salátu, pokapeme citronovou šťávou a poklademe na ně pečlivě promíchaný salát, který zakápneme olivovým olejem. Na závěr ještě zdobíme čerstvými snítkami kopru.

Hovězí nudličky na celeru s rýží basmati

INGREDIENCE: pro 1 osobu: 80 g hovězí libové kýty, kmín, 1 lžíce olivového oleje, 50 g celeru, vývar z bobkového listu, 80 g rýže basmati

POSTUP: Maso omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky, lehce okmínujeme a na oleji zprudka orestujeme. Poté podlijeme vývarem z bobkového listu, přidáme očištěný a na kousky pokrájený celer a dusíme vše doměkka. Podáváme s vařenou rýží basmati.

TIP: Do rýže můžete pro barevný efekt přidat hrášek či kukuřici.


SOBOTA

SNÍDANĚ: Ovocný jogurt, 3 plátky veky, šípkový čaj 1274 kJ/303 kcal SVAČINA: Švestkový kompot (150 g) 483 kJ/115 kcal OBĚD: Soté z letní zeleniny 969 kJ/231 kcal Očistíme 225 g karotky, podélně rozkrojíme napůl, fazolky (125 g) nakrájíme na kousky a dvě cukety spolu s půlkou ředkve na kolečka. Na rozehřáté pánvi pak orestujeme na oleji veškerou zeleninu doměkka. Jakmile bude křehká, posypeme ji nasekanou čerstvou pažitkou a petrželkou. SVAČINA: Acidofilní mléko (475 ml) 808 kJ/192 kcal VEČEŘE: Rajská polévka s mletým masem a rýží 1152 kJ/274 kcal

Rajská polévka s mletým masem a rýží

INGREDIENCE: pro 4 osoby: olivový olej, 200 g mletého vepřového masa, 60 g rýže, 2 rajské protlaky, 1 cibule, bobkový list, čerstvá petrželka

POSTUP: V hrnci na oleji zprudka orestujeme mleté maso a okmínujeme. Přidáme uvařenou dlouhozrnnou rýži, rajský protlak, cibuli na vydušení a zalijeme vodou. Můžeme také přidat bobkový list, který ke konci přípravy z polévky společně s cibulí vyjmeme. Vaříme zhruba 20 minut. Nakonec podle libosti dochutíme cukrem a ozdobíme čerstvou petrželkou.

TIP: Když se obejdete bez masa, ozdobte nakonec každou porci polévky lžící lehké zakysané smetany.


NEDĚLE

SNÍDANĚ: Neslané pečivo s lučinou a rukolou, mátový čaj 856 kJ/204 kcal SVAČINA: Ovocný salát z citrusových plodů s müsli, bílý jogurt 1054 kJ/251 kcal OBĚD: Pangasius na grilu se zeleninou a rýží 2038 kJ/485 kcal SVAČINA: Müsli tyčinka bez polevy 517 kJ/124 kcal VEČEŘE: Špenátové listy se žampiony a medovou zálivkou, těstoviny 1523 kJ/363 kcal Na oleji orestujeme kousky žampionů, okmínujeme a přidáme malé množství česneku. Poté omyjeme mladé listy špenátu, přidáme k žampionům a restujeme pouze 2–3 minuty, jinak listy povadnou. V misce na přípravu zálivky smícháme med s citronovou šťávou a přelijeme jím hotové žampiony se špenátem. Podáváme s vařenými těstovinami.

Pangasius na grilu se zeleninou a dlouhozrnnou rýží

INGREDIENCE: pro 1 osobu: 120 g pangasia, 1 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, celerová nať, 150 g míchané mražené zeleniny (mrkev, hrášek, květák, fazolky), 70 g dlouhozrnné rýže

POSTUP: Rybu očistíme, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a posypeme najemno pokrájenou celerovou natí. Vložíme na pánev (či gril) a na kapce oleje opékáme. Na druhé pánvi orestujeme na zbylém oleji zeleninu, kterou poté navrstvíme na hotovou rybu. Podáváme s uvařenou rýží.

TIP: Pokud nemusíte mraženou zeleninu, zkuste čerstvou a dělanou přímo na grilu společně s rybou.

15.5.2009 12:23 | RADKA SUCHÁNKOVÁ

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.