FITweb

Reklama

ZPĚT

Čínská kuchyně

Nejpopulárnější z kuchyní Dálného východu je bezesporu „čína“, pod kterou jsme si zvykli zahrnovat často i pokrmy z jiných exotických zemí. Každopádně o rozšíření té pravé číny se kdysi postarali emigranti do Spojených států, zhruba v 70. letech minulého století pak čínské vaření dobylo západní Evropu a od 90. let si na těchto pokrmech pochutnáváme ve „větším“ i my v Čechách.

Nutno poznamenat, že i když u nás narazíte na skutečně čínskou restauraci, setkáte se s poněkud jiným menu, než na které jsou z domoviny zvyklí její majitelé. Číňané ve své vlasti totiž často používají ingredience, jež se neslučují s evropskými zvyklostmi. Je to například maso psů, opic, hadů či koček. Než to odsoudíte, připomeňme si, že přelidněná Čína často trpěla hladem a podobná jídla vznikla jen ve snaze přežít. A když necháme stranou jídelní excesy, vychází nám čínský způsob vaření jako velmi příjemný a chutný. Krájení surovin na kousky velikosti sousta nebo jemnější nudličky umožňuje rychlou přípravu a v případě zeleniny zaručuje i minimální ztrátu čerstvosti a cenných látek. Jídla jsou obecně připravována jako minutky, vaření tedy trvá jen chvíli. Dokonce se říká, že příprava (krájení surovin) bývá delší než samotné vaření, jež se odbývá především v pánvi wok. Ta bývá opatřena poloviční mřížkou, na niž se odkládají hotové kousky, zatímco na dně pánve se připravují další.

Maso se před smažením obaluje v lehkém těstíčku (škrob, žloutek), škrob se používá také k zahušťování omáček. Je dobré mít všechny ingredience připravené předem v miskách a nezapomínat, že čínská kuchyně prakticky nezná dušení - vše se jen zprudka osmaží, zastříkne vývarem, zahustí, a jídlo je hotovo.Nejčastější přílohou je rýže, vařená tak, aby držela pohromadě a mohla být nabírána hůlkami, jež jsou jídelním nástrojem i kuchyňskou pomůckou.Čínané si cení křupavé a příjemně „mazlavé“ konzistence jídla i vyváženosti chutí, nejzajímavější je sladkokyselá či navinule pálivá chuť. Výtečné jsou čínské polévky a „pánve“ s praženými nudlemi. Podle regionů se kuchyně dělí na osm směrů, zjednodušeně na čtyři, jež se liší surovinami a kořením (nejostřejší je sečuánská). Číňané nepoužívají kravské mléko a nejedí mléčné výrobky. Ty jsou nahrazovány sójovými (tofu) a sója je využívána i v řadě dalších výrobků.Nejznámější je určitě sójová omáčka, která coby ochucovadlo už dávno překročila hranice země.


Lehká polévka s tofu

200 g tofu, 1 lžíce oleje, 300 g bílé ředkve nebo obyčejných ředkviček, 100 g škrobové moučky, 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř a špetka cukru na dochucení, nať čerstvého koriandru nebo petržele na ozdobení

Pokrájené tofu osmažíme ze všech stran na oleji a vyjmeme. Ředkev nakrájíme na tenké hranolky a ještě je překrájíme. Vývar uvedeme do varu, vsypeme tofu a ředkvičky, povaříme zhruba 3 minuty a vlijeme škrob rozmíchaný v troše studené vody. Necháme jednou přejít varem a polévku podáváme. Tip: Na závěr můžete ozdobit sekaným koriandrem nebo petrželkou. —-

Jarní kuře s oříšky

1 lžíce rostlinného oleje (arašídový, řepkový), 12 kg kuřecích prsíček, pokrájených na plátky, 2 středně velké mrkve, pokrájené na šikmé plátky, 1 středně velká cibule, pokrájená na kolečka, 1 zelená paprika, pokrájená na kousky, 2 hrsti růžiček brokolice, hrst cukrového hrášku (mladý plochý v luscích), našikmo pokrájeného, hrst pražených sekaných lískových oříšků, 200 g hub, pokrájených na plátky, 3 lžíce vývaru, 1 lžička škrobu, 1 lžíce sójové omáčky, případně sůl na dochucení

Ve velké pánvi nebo ve woku rozehřejeme olej. Ze všech stran osmažíme kousky masa, plátky mrkve a cibuli. Asi po 3 minutách vsypeme brokolici, po dalších 3 minutách papriku, hrášek a houby. Za stálého míchání směs ještě pár minut smažíme.Vmícháme studený vývar, promíchaný se škrobovou moučkou, a necháme jednou přejít varem. Dochutíme několika kapkami sójové omáčky a podle potřeby osolíme.

Tip: Podávejte s rýží nebo nudlemi, posypanými drcenými oříšky.


Pražená rýže s ananasem

1 čerstvý ananas, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 malá nakrájená cibule, 2 čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a jemně nasekané, 200 g libového vepřového (panenka), pokrájeného na kostičky, 150 g vařených vyloupaných krevet, 500 g vařené rýže, hrst pražených kešú oříšků, 2 lžíce sójové omáčky, nasekané listy čerstvé máty, pokrájené čerstvé chilli papričky a jarní cibulka na ozdobení Ananas rozpůlíme a vykrojíme dužninu. Kůru si ponecháme na podávání. Asi 200 g dužniny pokrájíme, zbytek využijeme jako dezert. Olej rozpálíme ve woku a osmažíme na něm cibuli a chilli papričky. Vsypeme kostky masa a ze všech stran opečeme. Přidáme ananas, krevety, oříšky a rýži. Vše prohřejeme a podáváme ve vydlabaném ananasu, sypané mátou, cibulkou a chilli papričkami. Tip: Zkuste směs jíst jednou studenou, nebudete litovat! —-

Pražená žebírka s mořskými plody

600 g předvařených vepřových žebírek, uvařené a vyloupané krevety, růžičky brokolice, 1 mrkev nakrájená na plátky, několik listů špenátu, řapíkatý celer, šikmo pokrájený, špetka chilli koření, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce škrobu, 1 lžíce sladkého čínského vína nebo sherry, 3 lžíce čínského tmavého octa nebo octa balsamico (pozor, běžný lihový ocet nelze použít!), 2 lžičky cukru, 2 lžičky ostré chilli omáčky, sůl, olej na smažení a nudle k podávání

Maso pokrájíme na špalíčky vždy se 2 kůstkami. Obalíme je v marinádě z chilli koření, sójové omáčky, škrobu, vína a octa a necháme asi 30 minut marinovat. Pak je prudčeji osmažíme v rozehřátém oleji ze všech stran, až získají zlatavou kůrčičku. Vyjmeme a v pánvi rychle osmažíme krevety a připravenou zeleninu.

Tip: Podávejte s vařenými rýžovými nudlemi.

2.7.2009 15:38 | JITKA RÁKOSNÍKOVÁ

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.