ZPĚT

7 názorů na 1 letní jídelníček

Co odborník na výživu, to jiný (někdy více, jindy méně) pohled na letní jídelníček. V tom hlavním se ale všichni shodují – měl by být pestrý a plný ovoce i zeleniny. Přečtěte si všechny tipy a hledejte v nich to pravé přímo pro sebe. Vzorové denní jídelníčky od jednotlivých odborníků pak najdete na následujících stránkách...

1 Hana Lang,

instruktorka fitness a výživová poradkyně Han

„Léto je čas čerstvého ovoce, zeleniny a bylinek. Využijme toho a dbejme na to, aby nechyběly denně v našem jídelníčku. Doporučuji minimálně dvě porce čerstvého ovoce a tři porce čerstvé zeleniny. Když zrají jahody, připravte si z nich čerstvý koktejl, dezert a přidejte je i do salátu, ve kterém chutnají výborně. Což neplatí samozřejmě jen pro jahody. Všechna jídla zdobte čerstvými bylinkami nebo je do nich rozmixujte. Bylinky můžete pěstovat jak na zahrádce, tak na balkoně v panelákovém bytě.“

2 Ing. Petr Havlíček,

výživový poradce,

„Určitě je třeba hodně pít, protože v létě organismus používá větší množství tekutin pro svoje chlazení, tedy udržení stálé tělesné teploty. Tekutiny by neměly být ledové, ale spíše vlažné nebo mírně chlazené. Jídlo by nás v horkém počasí nemělo příliš energeticky zatěžovat a nemělo by mít termogenní efekt – tedy vyvolávat další produkci tepla v organismu. Je dobré se vyhýbat především hodně kořeněným jídlům, většímu množství kávy a černých čajů a horkým tekutinám obecně… Vzhledem k tomu, že v létě je k dispozici tuzemské, správně dozrálé čerstvé ovoce a zelenina, měli bychom tohoto faktu využít a konzumovat je v hojné míře, a předzásobit tak organismus biologicky aktivními fytolátkami.“

3 Monika Divišová,

výživová poradkyně,

„Léto je ideální čas na odlehčení jídelníčku. Široký výběr čerstvého ovoce i zeleniny nám zaručuje větší přísun vitaminů, než tomu bývá v jiných ročních obdobích. Letní vysoké teploty mohou při nedostatečném pitném režimu vyvolat dehydrataci organismu. Jídelníček obsahující dostatek čerstvých/živých potravin bude nejen energeticky méně náročný, ale také mnohem zdravější. Vitaminy a vláknina jsou pro tělo velmi důležité, ale zeleninu a ovoce do svého jídelníčku zařaďte i pro jejich zásadotvornost. Překyselení organismu může být totiž příčinou nejen únavy, alergií, ale stojí i u zrodu mnoha nemocí. Využijte také nabídky čerstvých bylinek, které jsou skvělými pomocníky při ochucování pokrmů. Díky nim pak nemusíte jídla příliš solit.“

4 Mgr. Kamila Poslušná,

výživová poradkyně brněnské poradny NUTRIVIA,

„Stejně jako v každém jiném ročním období by měl být jídelníček pestrý, což je v létě obzvláště snadné. V horkých dnech do něj zařazujte spíše lehká jídla a několikrát denně sezonní ovoce a zeleninu. Ty se hodí zejména k dopolední i odpolední svačině, ale měly by být součástí každého denního jídla. Pokud pořádáte letní grilování, doplňte maso vždy minimálně stejným množstvím zeleniny. A snažte se trávit maximum času pohybem na čerstvém vzduchu, abyste si mohli dovolit i nějaký ten kopeček zmrzliny pro osvěžení.“

5 MUDr. Václava Kunová,

dietoložka,

„Každý ví, že letní jídelníček by měl být především lehký. Co si pod tím ale představit? Ovoce místo sladkostí, zelenina místo oběda, vodové zmrzliny místo smetanových? Ano i ne. V horku má málokdo chuť na vydatné jídlo. Přes den tedy instinktivně sáhne po tom, co je nejjednodušší: potom není problém jíst na pláži i v přehřáté kanceláři jenom ovoce a zeleninu.

Bohužel, večer přijde hlad a řada nástrah, které zmaří dobře míněné úsilí. I v létě je tedy vhodné přemýšlet o kvalitních zdrojích bílkovin, jež by měly být součástí všech pěti denních jídel. Vynikající službu udělají jogurty a jogurtové nápoje, tvarohy, tvarohové sýry nebo tofu, k večeři pak ryby, plody moře, drůbeží maso. Zeleniny lze sníst téměř neomezené množství, s ovocem však musíme být opatrní. Velký pozor bychom měli dávat na vodové zmrzliny, které představují jen zdroj cukru a s naší glykemickou křivkou můžou hodně zamávat. Lepší je tedy volit malé zmrzliny na bázi tvarohu a jogurtu. Stejně jako dobrou restauraci poznáme podle toho, že využívá sezonních surovin, měla by i dobře sestavená dieta využívat především potravin, které právě dozrávají, jsou nejlevnější a nejchutnější.“

6 Margareta Iliopulosová, DiS.,

nutriční terapeutka, bezplatná Informační linka Flora 800 175 324

„Při sestavování letního jídelníčku dbejte, aby byl vyvážený a obsahoval hlavně lehce stravitelné a méně kalorické pokrmy. Zařazujte do něj co nejvíce ovoce a zeleniny, například ve formě salátů, příloh, koktejlů nebo šťáv, které navíc v letních dnech příjemně osvěží. Své místo by měly v jídelníčku mít i ryby a libové druhy masa. Naopak se zkuste vyhýbat se uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům, které jsou zdrojem,špatných´ nasycených tuků, a místo nich volte,dobré´, kvalitní rostlinné tuky a oleje obsahující vícenenasycené mastné kyseliny, jež jsou prevencí před srdečními a cévními onemocněními. Upřednostňujte také lehčí kuchyňské úpravy, jako jsou vaření, dušení, příprava v alobalu či na teflonu.“

7 PhDr. Zdeňka Sládečková,

psycholožka a odborník na výživu,

Letní redukční jídelníček by měl denně obsahovat asi toto:
* 10–20 dkg sezonního ovoce, tj. jahody, třešně, rybíz, angrešt atd. Úžasné jsou chlazené ovocné saláty.Konzumujte je spíše dopoledne.
* 1/2–3/4 kg zeleniny, nejlépe čerstvé, grilované nebo dušené či ve formě salátů. Můžete ji kombinovat s kuřecím masem, tuňákem či těstovinami nebo strouhaným sýrem.
* 1/4 kg mléčných výrobků s nižším obsahem tuku – mléko, jogurty, tvarohy nebo nízkotučný sýr.
* 15–20 dkg libového masa nebo ryb či libových masných výrobků, např. šunky.
* 1 malou porci přílohových potravin, např. 3 menší brambory nebo luštěniny.
* 1–2 kusy tmavého pečiva, např. dalamánek, krajíc chleba, kornspitz atd. Ty je vhodné ještě rozpůlit a jíst vždy současně se syrovou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
* 1 malý „hříšek“, např. 1 dl vína nebo 3 čtverečky čokolády atd., podle našich chutí tak, aby nic nebylo „zakázaným ovocem“.

6.8.2009 12:33 | aktualizováno 15.12.2009 15:33 | Pavla Maříková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.