ZPĚT

Meloun takové přerostlé jablko

Staré arabské přísloví říká, že do melounu ani do ženy nevidíš. Jak to tedy s těmi melouny je? Kolik je jich na světě druhů, řadí se mezi ovoce, nebo zeleninu? Pojďme si poodkrýt jejich tajemství schované pod silnou slupkou...

Slovo meloun pochází z řečtiny a opravdu znamená velké jablko. Do tohoto ovoce však má docela daleko. Už jen proto, že o ovoce se vůbec nejedná! Melouny jsou zelenina, z botanického hlediska jde navíc o bobule. Po celém světě se pěstuje mnoho druhů mnoha barev a chutí, ale rozdělujeme je do dvou hlavních skupin: na melouny vodní a cukrové.

Vodní = červený

Vodní melouny jsou u nás bezpochyby nejoblíbenější. Jsou to ty obrovské zelené koule, s lákavě červenou dužninou a při ideální zralosti se spoustou černých zrníček. Tvrdá slupka může být i lehce pruhovaná, v takovém případě jde obvykle o melouny z Řecka. Celozelené pocházejí z Maďarska nebo Slovenska.

S dietou si rozumí

Vodní meloun je skvělým hubnoucím pomocníkem. A zvláště pak v létě. Zaprvé skvěle osvěží, zadruhé dodá potřebnou energii a ještě jde o nízkokalorickou potravinu. Obsahuje asi 15–30 kcal na 100 g a ve většině případů z 93 % obsahuje vodu. Kromě toho vám může nabídnout ještě další blahodárné látky, jako kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, ale také železo nebo vápník. Navíc mají melouny ještě dobrý vliv při léčbě ledvinových potíží – působí silně močopudně, dále stimulují krevní oběh a dokážou posilovat stěnu střeva. Nemluvě o tom, že si na své konto můžou připsat i antioxidační působení.

Cukrový = žlutý

Cukrový meloun je na rozdíl od vodního na našich stolech méně častým „hostem“. Přesto už jste se s ním určitě setkali v restauraci, kde se často podává jako předkrm v kombinaci s parmskou šunkou. Cukrový meloun bezpečně poznáte podle tuhé žluté slupky, lehce nazelenalé dužniny. Plody obsahují 6–8 % cukru.

A JEŠTĚ PÁR ZAJÍMAVOSTÍ:

» Původně pocházejí melouny z Afriky, poprvé se objevily již v období starověkého Egypta. Do Středomoří se dostaly někdy kolem 5. století, od 15. století se rozšířily také do západní Evropy.
» Pěstovaly se na papežském hradě Cantalupe, a tak se jim dlouhou dobu říkalo také kantalupy.
» Běžně si kupujeme melouny, které váží okolo 3–5 kg, rekordním melounem byl ovšem plod, který vážil neuvěřitelných 122 kg.
» Melouny se nedoporučuje podávat zároveň s mléčnými výrobky. Naopak se skvěle hodí jako lehké občerstvení na letních party, kde se spojuje s alkoholem.

KTERÝ MELOUN JE KTERÝ?

GALLIA – malý kulatý meloun poznáte podle oranžové dužniny a silně popraskané tuhé slupky
KANTALUP – patří do skupiny cukrových melounů, opět jde o menší kulatý plod s tenkými zelenými proužky na lehce popraskané slupce a se světleoranžovou dužninou
PIEL DE SAPO – podlouhlý meloun se zelenou skvrnitou slupkou a sladkou bílou dužninou
OGEN – kulatý sladký meloun s hladkou žlutou slupkou se zelenou kresbou
CHARENTAIS – malý meloun se světlezelenou hladkou slupkou, oranžová dužnina je sladká a má exotickou chuť i vůni —-

Věděli jste, že...

…cukrový meloun je vlastně blízký příbuzný okurky seté?

17.7.2009 15:53 | Petra Lamschová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.