ZPĚT

Ochutnávka ze Sardinie

Až přijedete na Sardinii, asi chvilku potrvá, než si získáte místní. Pokud se vám to ale povede, užijete si dosytosti jejich proslulou pohostinnost a díky ní speciality, které tady vážně umí připravit tak, že se vám při pohledu na prostřený stůl sbíhají sliny!

Obyvatelé Sardinie jsou proslulí dvěma věcmi: svou ostražitostí vůči cizincům a kuchařským uměním.

K první vlastnosti přišli pravděpodobně vinou historie, během níž se na ostrově střídali dobyvatelé s nájezdníky, benevolentní panovníci s tyrany a dali místním pochopitelný důvod k opatrnosti. Nicméně když Sardiňané zjistí, že jste přišli s dobrým úmyslem, rozvine se jejich druhá, o dost příjemnější vlastnost, pohostinnost. A na co se při takové sardinské hostině můžete těšit?

I když ostrov leží uprostřed moře, kdysi si místní ryb a ostatních darů moře moc neužívali - opět kvůli obavám z nájezdů. Mnohem důležitější bylo maso domácích zvířat a lovné zvěře, především kanců.

Proslulým se stal také trvanlivý chléb carta di musica, nazvaný tak podle podobnosti s pergamenem, na který se psaly noty. Tenká chlebová placka se peče nadvakrát, aby vydržela poživatelná co nejdéle (což kdysi umožnilo dlouhý pobyt v bezpečném úkrytu hor). Typicky sardinským jevem je i tzv. kuchyně pastýřů - ti se svými stády zůstávali často dlouhé měsíce na odlehlých pastvinách a vyvinuli prostou, ale neobyčejně chutnou kuchyni, jejímž zlatým hřebem je rožněné sele porchetto. I oni si s sebou nosili zásoby trvanlivých chlebů. Stejnou důležitost jako chléb mají v sardinské kuchyni těstoviny - jsme přece v Itálii -mající nejčastěji tvar jakýchsi mušliček.

Podomácku se tyto malloreddus vyrábějí za pomoci valše podobného nástroje, jenž na nich vytváří charakteristické rýhování. Jedí se s rajčatovými omáčkami, ale často jen s trochou másla a strouhaného ovčího sýra, jako je například pecorino. Pochopitelně nejčastější je tu sardinská verze pecorino sardo. Úrodné sardinské roviny jsou také plodnou půdou pro pěstování zeleniny a škála z ní připravených jídel je úctyhodná. Proslulé jsou i sardinské sladkosti, dodnes často připravované v klášterech, kde vám je jeptišky, zavázané slibem mlčenlivosti, podají výměnou za malý peníz skrze fortnu. Obvykle jde o pečivo mandlové či sněhové, slazené medem. A co si ke všem těm lahůdkám dát k pití? Několik zdejších vín nese označení o pravosti původu a skutečným objevem pro milovníky čisté vody je kvalita sardinských horských pramenů, z nichž si proslulost získal zejména San Leonardo.


Hrášková polévka

1 velká cibule, jemně nakrájená, 3-4 lžíce olivového oleje, 1 kg hrášku, nejlépe čerstvého, 2 lžíce rajčatového pyré, sůl, hrst drobných těstovin, 200 g ricotty (lze nahradit lučinou)
Cibuli lehce podusíme na olivovém oleji. Vsypeme hrášek a za občasného míchání asi 15 minut dusíme. Přidáme rajčatovou pastu, zalijeme vodou, osolíme a na mírném plameni ještě 20 minut dusíme. Vsypeme těstoviny a povaříme ještě asi 8 minut, aby zůstaly pevné na skus. Do talířů rozdrobíme ricottu, přelijeme horkou polévkou a ihned podáváme.

Plněná rajčata

4 velká pevná rajčata, 2 vejce, 60 g strouhaného tvrdého ovčího sýra (nejlépe pecorino),100 g strouhanky, 1 lžička cukru, sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení, olivový olej na zakapání )
Omytým rajčatům odkrojíme vršek a opatrně je lžičkou vydlabeme. Vejce v míse mírně prošleháme a spojíme s cukrem, strouhankou a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a lehce strouhneme muškátový oříšek. Směs znovu dobře promícháme, naplníme jí rajčata, ta přiklopíme odkrojenými vršky a v olejem vymazané formě pečeme v troubě předehřáté na 160 ľC asi půl hodiny.

Smažené tvarohové taštičky s medem

200 g mouky, nejlépe z tvrdozrnné pšenice, 20 g rostlinného tuku, špetka soli, 4-5 lžic olivového oleje, 60 g čerstvého bílého sýra, 1 lžíce hladké mouky, med na přelití, olej na smažení )
Z mouky, tuku, soli, trochy vody a lžíce olivového oleje vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Velmi tence ho rozválíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm. Sýr necháme na pánvičce trochu rozpustit a promícháme se lžící mouky. Naneseme na polovinu koleček, zbylými přiklopíme, pevně přitiskneme okraje a osmažíme v rozehřátém oleji. Zakápneme medem a podáváme teplé.

Mandlový koláč

4 vejce, 150 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky (plus na vysypání formy), 100 g loupaných, jemně sekaných mandlí, 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, strouhaná kůra z 1 citronu, máslo na vymazání formy, moučkový cukr na poprášení )
Žloutky zpěníme s cukrem, přidáme mouku, mandle, prášek, vanilku a kůru. Bílky vyšleháme dotuha a vetřeme do směsi. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 ľC. Vyklopíme, necháme vychladnout a podáváme poprášené moučkovým cukrem.


Věděli jste, že…

…pobřeží Sardinie se říká Karibik Středozemí? Tak krásné tu mají moře i pláže kolem!

27.8.2009 11:20 | Jitka Rákosníková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.