ZPĚT

Zásoby na zimu

Vlastníte zahrádku, a ta vám letos nadělila bohatou úrodu? Neleňte a zavařujte, nebo ještě lépe zmrazujte. Ušetříte pár peněz a v nenadálých situacích budete mít zásoby třeba pro návštěvy.

Podzim je vyloženě obdobím, kdy vrcholí sklizeň. I kdybyste možná chtěli, všechny dobroty se vám najednou sníst nepodaří, a tak je dobré uchovat si stálou zásobu vitaminů na zimu. Máte hned několik možností. Buď po vzoru našich babiček budete zavařovat a vinou tepelného zpracování přijdete o část cenných vitaminů, nebo zkusíte modernější, jednodušší a rychlejší variantu, a sice zamrazování. Výběr je jen na vás.

Pár zajímavostí o zavařování:

* Jde o jeden ze způsobů tepelné konzervace. Pokrm ve sklenici uzavřené víčkem se ohřívá na teplotu kolem 80 °C i vyšší. Sklenice se ohřívají ve vodě či páře, čímž dojde k uvaření pokrmu. Díky smršťování teplého a studeného vzduchu je víčko přitlačeno atmosférickým tlakem ke sklenici, a tím pokrm chráněn před mikroorganismy. Je-li postup správný, zavařené potraviny se nezkazí.

* Poprvé zavařování vyzkoušel francouzský kuchař Apert v roce 1804.

* Naše babičky zavařovaly většinou vše, co se na zahrádce urodilo, a tak byly v zimě sklepy a spíže plné jablkových, hruškových, višňových i jiných kompotů, sterilované řepy, zelí či okurek. Dnes už se zavařuje spíše pro radost a hlavně s nápady. A tak můžete narazit třeba na feferonky plněné rozinkami, čatní z pomerančů a zázvoru či mrkvovou marmeládu.

* Pokud se do zavařování pustíte, sklenice a víčka, které na zavařování použijete, důkladně umyjte, aby se vám kvůli nepatrné nečistotě zavařované potraviny nezkazily.

* Zda se vám zavařování podařilo, poznáte, když zavařenou sklenici otočíte dnem vzhůru. Víčko musí těsnit a na poklep vydávat dutý zvuk.

* Jestliže chcete zavařovat dietně, místo cukru použijte samozřejmě dia sladidlo.

* A ještě jedna zajímavost – pokud budete zavařovat maso, nikdy to nezkoušejte s cibulí. Zavařená cibule totiž kvasí!

CUKETOVÁ ČALAMÁDA recept

INGREDIENCE: 1 středně velká cuketa (asi 1 kg),1 hlávka bílého zelí (zhruba 2 kg), 5–6 různobarevných paprik, 4 střední cibule

SLADKOKYSELÝ NÁLEV: 1 Deko, 1,75 l vody, 0,5 l octa,100–200 g cukru (lze použít dia sladidlo)

PŘÍPRAVA: Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na proužky. Cuketu rozdělíme na čtvrtky a nakrouháme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na čtverečky. Vše smícháme ve velké míse a plníme do zavařovacích sklenic. Zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme a zavaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby zelenina zůstala křupavá!

TIP: Pro pikantnost můžete do každé skleničky přidat malou feferonku a cuketu lze nahradit okurkou.

Pár zajímavostí o zmrazování:

* Jde o způsob konzervace potravin jejich zchlazením či zmrazením.

* Díky zmrazování se prodlužuje trvanlivost potravin a také se tímto způsobem v ovoci a zelenině uchovávají mnohem více vitaminy. Ztráta vitaminu C u zmrazených potravin je asi 25 %.

* Všechny potraviny před zmrazováním opláchněte a nechte okapat. Drobné ovoce je nejlepší zmrazit rozložené na tácu. Jakmile ztuhne, můžete ho přendat v požadovaném množství do menších a skladných balíčků.

* Větší ovoce, zvláště to s peckami, je dobré rozpůlit a zbavit pecek. Kyselejší druhy se doporučuje před zmrazením posypat cukrem.

* U zeleniny bývá postup zmrazování podobný jako u ovoce, jen je kvůli tužší konzistenci dobré zeleninu před zmrazením blanšírovat.

* Houby se doporučují dokonce podusit, ale nic určitě nezkazíte ani tím, když je zamrazíte nakrájené na kousky úplně čerstvé. Pokud chcete uchovat barvu zeleniny i ovoce, ponořte je před zmrazením na chvíli do citronové šťávy.

* Nevhodné ke zmrazení jsou např. hlávkový salát, brambory, celý křen, ředkvičky či cibule, z ovoce se jedná o jablka, hrušky nebo banány. Dále se k mrazení nehodí jogurt, pudink nebo například kefír. * Pro zajímavost: zmrazením lze uchovat např. také smetanu, čokoládu, ale i strouhanku, dorty či žloutky.

CHLEBA Chleba zamrazujte jedině rozkrájený na jednotlivé krajíce, mezi které vložte pečicí nebo pergamenový papír a pak teprve celý balíček přendejte do mrazáku. Aby kůrka zůstala stále křupavá, nenechávejte chleba v mrazáku déle než 7–10 dnů (potom se kůrka začíná oloupávat).

STROUHANKA Čerstvou strouhanku nasypejte jednoduše do sáčku a v mrazáku skladujte maximálně po dobu šesti měsíců.

DORTY Chcete-li zmrazit dort, rozkrájejte ho a mezi jednotlivé kusy vložte pergamenový papír. Opět je přiložte k sobě a pak vložte do sáčku a mrazáku.

Jak dlouho je třeba potraviny blanšírovat:

Chřest 2–4 minuty
Lilek 4 minuty
Zelí 1,5 minuty
Mrkev 3–5 minut
Květák 3 minuty
Celer 3 minuty
Paprika 3 minuty
Cuketa 1 minutu
Zelené fazolky 2–3 minuty
Tykev 3 minuty
Petržel 2 minuty
Špenát 2 minuty
Hrášek 1–2 minuty
Kukuřice 4–8 minut

Po blanšírování je nutné nechat zeleninu vychladnout a důkladně okapat.

Extra tip: Více se o tom, jak uchovávat potraviny, můžete dozvědět v knize Konzervujeme – ovoce, zeleninu, houby, maso. Cena 179 Kč. Více na www.neoluxor.cz

15.10.2009 11:43 | aktualizováno 15.12.2009 15:03 | Petra Lamschová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.