ZPĚT

Recepty ze zdravého jídelníčku

V minulém čísle jste se dočetli vše o nové superpilulce na hubnutí na trhu. Dnes vám prozradíme, jak a co vařit, aby tahle pilulka opravdu zabrala.

Pokud máte nadváhu a vaše BMI je vyšší než 28, jedním z řešení vašeho hubnutí může být pilulka alli. Jde o první lék na obezitu bez lékařského předpisu. Nestačí však pouze polykat pilulky a čekat, až kila sama poletí dolů. I vy sami se totiž musíte přičinit. Za každá dvě kila, o která zhubnete sami, vám alli pomůže shodit jedno navíc. A to je skvělé. Ovšem, je potřeba dodržovat určité zásady – tedy redukční jídelníček, správný režim, zdravý životní styl, cvičit, hlídat si tuky a také správně vařit. Jak? Než se pustíte do receptů, podívejte se na talířový graf, kde zjistíte, z čeho by se měla skládat vaše každodenní strava.

PALAČINKY Z PODMÁSLÍ

Porce: 10 palačinek
Příprava: 5 minut
Tepelná úprava: 10 minut
95 kcal a 3 g tuku na porci Palačinky jsou skvělé k snídani, svačině nebo jako dezert.
INGREDIENCE: 150 g hladké mouky se špetkou prášku do pečiva, podmáslí (284 g), 1 ušlehané vejce, 25 g cukru, 25 g rozpuštěného másla, 1lžička strouhané citronové kůry
POSTUP: Podmáslí, vejce, cukr a mouku rozmícháme. Přidáme máslo, citronovou kůru a ušleháme těstíčko. Rozpálíme pánev a lehce postříkáme olejem. Palačinky pečeme na mírném ohni.
Jiné varianty: Ke snídani je lehce zakápněte javorovým sirupem a limetkovou šťávou: 240 kcal a 6 g tuku. Jako dezert ozdobte lžící (40 g) kompotu a lžičkou (10 g) nízkotučné zakysané smetany: 240 kcal a 8 g tuku.

KOHOUT NA VÍNĚ

Porce: 4
Příprava: 15 minut
Tepelná úprava: 30 minut
275 kcal a 13,5 g tuku na porci

Nízkotučná verze oblíbeného pokrmu. Šikovná rada k loupání šalotky: na minutu ji ponořte do vroucí vody, aby se slupka uvolnila.
INGREDIENCE: 1 lžíce olivového oleje, 100 g libové, neuzené zadní slaniny nakrájené na kostičky, 140 g pórku nakrájeného na 2–3 cm silná kolečka, 200 g oloupaných šalotek, 400 g rozpůlených kuřecích stehen bez kůže a kostí, 200 ml suchého bílého vína, 300 ml vody, 2 bobkové listy, snítka estragonu, 200 g malých celých žampionů, 15 g kukuřičné moučky
POSTUP: V kastrolu na oleji orestujeme slaninu. Vložíme pórek a šalotky, také orestujeme. Přidáme maso, víno, vodu i bylinky a přivedeme k varu. Zakryjeme, ztlumíme plamen a asi 20 minut dusíme. Vmícháme houby a vaříme dalších 20–25 minut, až maso i zelenina změknou. Pak přidáme kukuřičnou moučku smíchanou s trochou vody a omáčku zahustíme.
Jiné varianty: K večeři můžete podávat s rozmačkanými bramborami, s bylinkami a olivovým olejem: 410 kcal a 17 g tuku.

SALÁT Z GREPŮ S PRAŽENÝMI MANDLEMI

Porce: 2
Příprava: 10 minut
220 kcal a 11,5 g tuku na porci Grapefruit vás probudí! Pokud salát nestihnete připravit ráno, nachystejte ho večer a uchovejte v lednici nebo použijte konzervovaný v ovocné šťávě.
INGREDIENCE: 1 červený grapefruit, 1 bílý nebo růžový grapefruit nebo 320 g okapaného grapefruitu konzervovaného v ovocné šťávě, 32 g tekutého medu, 40 g opražených mandlí
POSTUP: Grapefruit oloupeme a pak opatrně vykrájíme dílky dužniny mezi přepážkami. Ovoce přidržujeme nad miskou, abychom zachytili šťávu. Kousky grapefruitu pokapeme medem a posypeme praženými mandlemi.
Jiné varianty: Nebojte se salát ozdobit vrchovatou lžící netučného řeckého jogurtu: 245 kcal a 11,5 g tuku.

UZENÁ MAKRELA S MRKVOVO-ROZINKOVÝM SALÁTEM

Porce: 1
Příprava: 5 minut
360 kcal a 14,6 g tuku na porci

Makrela dodá tělu esenciální omega-3 mastné kyseliny, jezte ji pravidelně!
INGREDIENCE: 40 g salátových listů, 80 g okurky nakrájené na plátky, 60 g nastrouhané mrkve, 25 g rozinek, šťáva z limetky nebo 1/2 citronu, 1/2 lžičky nasucho opraženého římského kmínu, 60 g filetů z uzené makrely, 1 celozrnný rohlík (50 g)
POSTUP: Salátové listy a okurku dáme do mísy. V jiné misce promícháme mrkev, rozinky, šťávu z citrusu a kmín, pak opatrně vmícháme na kousky rozebrané filety z makrely, zbavené kůže. Navrstvíme na salát, podáváme s celozrnným rohlíkem.
Jiné varianty: Pokud nemáte rádi suchý chléb či rohlík, můžete jej namazat nízkotučným rostlinným tukem: 2 rovné lžičky (10 g) nízkotučného rostlinného tuku (20–25 % tuku) dodají tělu navíc 18 kcal a 2 g tuku.

RIZOTO S HRÁŠKEM A ŠUNKOU

Porce: 4
Příprava: 5 minut
Tepelná úprava: 20–25 minut
400 kcal a 9,2 g tuku na porci

Jednoduché rizoto volá po výletu do oddělení lahůdek,kde zakoupíte dva silné plátky šunky (celkem 200 g). Není-li sezona čerstvého hrášku, kupte zmrazený.
INGREDIENCE: 1 lžíce olivového oleje, 4 jarní cibulky nakrájené na centimetr široká kolečka, 300 g rýže na rizoto, 500 ml zeleninového vývaru, 200 g šunky nakrájené na kostičky, 300 g vyloupaného hrášku (nebo asi 750 g lusků), 40 g (4 lžíce) strouhaného parmazánu
POSTUP: V teflonové pánvi rozehřejeme olej a pomalu orestujeme cibulku, aby zesklovatěla. Přidáme rýži a promícháme, aby se neslepila. Vmícháme 300 ml horkého zeleninového vývaru. Necháme pomalu probublávat za častého míchání a postupně přidáváme všechen horký vývar. Mezitím nakrájíme šunku na kostičky, a je-li třeba, vyloupeme hrášek. Když je rýže téměř měkká (asi po 15–20 minutách), přimícháme hrášek a šunku a ještě trochu vývaru (je-li potřeba). Hrášek dobře povaříme. Podáváme s jednou lžící parmazánu na porci.
Jiné varianty: Aby byl pokrm barevnější, můžete ho podávat s několika cherry rajčátky, která navíc dodají vitamin C.

10.12.2009 17:01 | Petra Lamschová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.