ZPĚT

Australská kuchyně

Austrálie je šťastná země. Oplývá přírodními krásami, žije si v příjemném rytmu a ještě nabízí ingredience pro přípravu jídel prakticky kterékoli světové kuchyně.

Původní australská kuchyně přišla s prvními britskými osídlenci a od svého „královského“ vzoru se příliš nelišila. Dodnes v Austrálii najdeme typické britské nedělní pečeně se třemi druhy dušené zeleniny, pečené jehněčí či vánoční pudink, tedy hutný ovocný chlebíček zalévaný alkoholem a zrající po dlouhou dobu, než je před podáváním na Štědrý den slavnostně oflambován. Zejména 20. století ovšem do Austrálie přivedlo další vlny usedlíků a kuchyně dostala nové impulzy. Ujalo se tu používání koření – v horkém podnebí nezbytné pro povzbuzení chuti k jídlu – i nejrůznější přísady a také maso místní zvířeny.

Všechny typy kuchyní (v zemi je například od 50. a 60. let minulého století velmi silná italská a řecká komunita, svůj díl přináší tedy i středomořská kuchyně) daly vznik svéráznému amalgámu, který dnes Australané označují jako „moderní“. Spíše je to ovšem z nedostatku pojmenování, jež by shrnulo pestrost a variabilnost tamní kuchyně. Směsice vlivů se projevuje i při označování receptů, u nichž se používají „královské“ libry, pinty a unce stejně jako systém metrický. Pro jistotu přidávají benevolentní Australané ještě americké měření na hrnky (250 ml)! O své slovo se navíc v poslední době hlásí původní domorodé obyvatelstvo, Aboriginové, kteří umějí využívat nejrůznějších lesních a stepních bylin či kůru a mízy stromů ke kořenění jídel.

Zapomínat nemůžeme ani na maso klokana či pštrosa, které je pro ně zcela běžné. A nakonec je tady venkovní grilování, barbecue, po australsku B-B-Q, které se stalo doslova národní zábavou. Kromě něj Austrálie připisuje do světové kulinární encyklopedie několik dalších pojmů. Díky pobytu ruské primabaleríny Anny Pavlovové vznikl v Austrálii i dezert nazvaný jejím jménem. „Pavlova“ je lehká sněhová pusinka (bezé), jakou Pavlovová milovala, doplněná ovocem (zejména jahodami, ale také místním kiwi, mučenkou nebo nektarinkami a broskvemi), kterou peče každá uvědomělá australská hospodyňka vždy v neděli a nejlépe ve velikosti talíře. Až ji budete zkoušet, dejte si pozor během vkládání sněhového těsta do trouby a zejména při pečení – zvědavé otevření dvířek způsobí spadnutí těsta – a neděle bude bez dezertu!

Bezé dort s ovocem – Pavlova

4 velká vejce, 200 g pískového cukru, 1 lžička bílého vinného octa, 1/2 lžičky kukuřičného škrobu, na ozdobení čerstvé ovoce a šlehačka ušlehaná s trochou cukru a vanilkovým extraktem Troubu předehřejeme na 130 °C. Plech vyložíme pečicím papírem, na který nakreslíme kruh o průměru 18 cm. Vejce rozklepneme, oddělíme bílky, necháme dojít do pokojové teploty a ušleháme do polotuha. Po lžičkách pak zašleháváme cukr, až získáme lesklý, pevný sníh. Zastříkneme octem a poprášíme škrobem, pomocí stěrky zatřeme do sněhu, a ten pak rozetřeme na předkreslený kruh tak, aby byly okraje vyšší. Pečeme asi hodinu a čtvrt, až bude sníh suchý a růžový.
Tip: Do středu navršte ovoce a ozdobte šlehačkou.

Hovězí steak na grilu

1 kg hovězí svíčkové (1 porce = 250 g), 1 větší červená paprika, 2 cibule, drcený barevný pepř, petrželka kudrnka, rozmarýn, sůl

Jednotlivé steaky obalíme v barevném pepři a naložíme do olivového oleje s česnekem, rozmarýnou a petrželkou (přibližně na šest hodin). Upravené maso opečeme na grilu dorůžova (asi 10 minut) a postupně opečeme papriku a cibuli.
Tip: Můžete podávat s grilovanými bramborami nebo opečenou bagetou.

Dušené kuře pod pokličkou

750 g stehenních kuřecích řízků, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, 1 pokrájená cibule, 1/2 pórku (světlá část, jemně pokrájená), 200 g pokrájených hub, 1 lžíce sušených rozemnutých bylinek (tymián, šalvěj, rozmarýn) + čerstvé nasekané byliny, jako je petržel a pažitka, 60 ml bílého vína, 1 hrnek kuřecího vývaru, 3/4 hrnku 12% smetany, 2 plátky listového těsta, sůl a pepř na dochucení, vejce rozšlehané s mlékem (na potření)

Troubu rozpálíme na 180 °C. Maso pokrájíme a vložíme do sáčku spolu s moukou, paprikou, solí a pepřem. Sáček uzavřeme a protřepeme, aby se maso obalilo. Na oleji opečeme kousky kuřete, vyjmeme a dáme stranou. V pánvi pak orestujeme cibuli, pórek a opět vyjmeme. Vsypeme houby s bylinkami, orestujeme a odložíme stranou. Do pánve vlijeme víno a smetanu, promícháme a odvaříme přípečky. Necháme zhoustnout a vrátíme do pánve maso, zeleninu i houby s bylinkami. Asi 3 minuty vaříme. Zchladlou směs rozdělíme do zapékacích misek a každou přikryjeme listovým těstem. Okraje potřeme vejcem, přitiskneme. Vejcem potřeme celou „pokličku“, postavíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
Tip: Zkuste podávat s rýží natural nebo basmati.

10.11.2009 10:15 | Jitka Rákosníková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.