ZPĚT

TOFUjte …i když nejste vegetariáni

Tofu patří k potravinám moderního člověka, ale není výdobytkem současnosti. Nemá žádnou chuť, a přitom chutná báječně. Má mnoho využití a vynikající účinky na zdraví. Pojďte s námi zjistit, co to vlastně tofu je.

Tofu opravdu není novinkou 20. století, kdy se stalo absolutní bombou ve světě vegetariánů a veganů. Naopak, tofu je potravina s úctyhodnou historií. Pochází z Číny, kde se používalo již v druhém století před naším letopočtem a odkud se rozšířilo po celém asijském kontinentu. Do Evropy se dostalo až v polovině 20. století, ale o to rychleji zdomácnělo ve specializovaných prodejnách i v supermarketech a hypermarketech.

Nutriční zázrak

Tenhle sójový sýr se vyrábí z geneticky nemodifikované sóji srážením sójové bílkoviny za pomoci syřidel, jež jí přidávají vysoké množství vápníku. Ale vápník není jediná zdravá složka tofu sýra. Obsahuje i kvalitní bílkoviny, lecitin, má vyšší podíl železa než špenát, obsahuje minerální látky jako vápník, hořčík i vitaminy skupiny B.

Navíc neobsahuje cholesterol ani živočišné tuky, tudíž je vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Díky svému bohatému nutričnímu složení působí proti mnohým civilizačním chorobám, zejména proti rakovině, cévním onemocněním, osteoporóze a cukrovce. Lékaři ho díky nízkému obsahu tuků a nulovému cholesterolu doporučují hlavně kardiakům, diabetikům, revmatikům a celiakům.

Jak vlastně chutná?

Když si ho donesete z obchodu, tak nemá skoro žádnou chuť - respektive má, ale je to spíš nechuť. Tofu je schopné chuť získat podle vaší libosti, tenhle sýr je totiž něco jako houbička, která nasaje chuť ingrediencí, jež na jeho dochucení použijete. V jídelníčku se uplatní jako náhražka masa, výborné je do polévek, omáček, ale i pomazánek nebo dokonce do sladkých svačinek (podobně jako kravský tvaroh).

Dietní uzené

Viděli jste v obchodě uzené tofu, ale odolali jste, protože víte, že uzená jídla nemají ve zdravém a dietním jídelničku své místo? Pak si ho příště klidně kupte, protože uzené tofu je zdravé. Jeho výhodou je, že má chuť uzeniny, ale na rozdíl od ostatních uzených výrobků neobsahuje žádný cholesterol, a to díky speciálnímu uzení v tekutém kouři.

Zdravé, ale hutné

Jestli jste tofu v jídelníčku nikdy neměli, tak se nebojte experimentovat. Stačí si jen najít tu svou chuť - třeba to bude jen tofu s trochou bylinkové soli. Co byste však ještě měli o tofu vědět, je fakt, že má vyšší energetickou hodnou (604 kJ/100 g), a proto ho při redukční dietě zařazujte do jídelníčku raději v menším množství. Přejeme vám dobrou chuť. Re c ept y

Těstovinový salát s tofu kostičkami

2 porce

1379 kJ/ 327 Kcal/ 1 porce

Ingredience: 250 g tofu, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, celozrnné těstoviny, sůl, pepř, olivový olej, 3 zelené papriky, 3 rajčata, 1 okurka, konzervovaná kukuřice, 1 bílý jogurt, čerstvá bazalka

Postup: Tofu nakrájíme na drobné kostičky, vložíme je do sójové omáčky, osolíme, okořeníme a necháme půl hodiny odstát. Do uvařených těstovin pak přidáme tofu, nadrobno nasekanou zeleninu, jogurt a bazalku a všechno lehce promícháme.

Tip: Zeleninový salát můžete kombinovat s jinými druhy zeleniny či bylinek.
Výborný bude třeba čerstvý špenát.


Vydatná tofu pomazánka

4 porce

1132 kJ/269 Kcal/ 1 porce

Ingredience: 100 g tofu, olivový olej, 10 vlašských ořechů, 1 cibule, bylinky podle chuti, margarín, sůl

Postup: Na oleji krátce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přilijeme trochu vody a krátce v ní podusíme tofu. Přidáme nadrobno nasekané ořechy, krátce povaříme a odstavíme z ohně.
Přidáme margarín a rozmixujeme. Na závěr posolíme a přimícháme nadrobno nasekané bylinky.

Tip: Podávájte s celozrnnou bagetou nebo s plackami.


Rajčatová polévka s tofu

4 porce

238 kJ/56 Kcal/ 1 porce

Ingredience: 250 g tofu, rajčatový protlak, 1 cibule, 1 zelená paprika, bazalka, tymián, bobkový list, olivový olej, 1 polévková lžíce třtinového cukru, sůl, pepř

Postup: Do hrnce vlijeme rajčatový protlak a dolijeme vodu a olej. Osolíme, přidáme cukr a vhodíme 2-3 bobkové listy. Cibuli a papriku překrojíme na půl, vložíme do polévky, uvedeme do varu a povaříme 10 minut. Na závěr vaření ještě přidáme na kostky nakrájené tofu a čerstvé bylinky.

Tip: Podávejte s čerstvým pečivem.


Sladká tofu svačinka

2 porce

391 kJ/93 Kcal/ 1 porce

Ingredience: 100 g tofu, 2 jablka, namleté vlašské ořechy, 1 polévková lžíce strouhaného kokosu, 1 čajová lžička třtinového cukru

Postup: Tofu a jablka nastrouháme. Semeleme ořechy a všechno důkladně promícháme.

Tip: Svačinka bude chutnat i vašim dětem, stačí, když ji budete podávat ozdobenou sezonním ovocem.

8.3.2010 12:42 | aktualizováno 8.3.2010 12:56 | Alexandra Paulovičová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
  1. Envelopa

    Envelopa kdo to už jedl?? já nikdy... :-D

    Pondělí 13:04

  2. jiniky

    jiniky já to taky nikdy nejedla...připíšu si to na seznam nákupního lístku..uvidíme, jaká je asi cena??? :-)

    Pondělí 13:05

  3. DENKA1111

    DENKA1111 já už ho jedla,ale nějak mě nenadchlo,přesně jak píšou spíš nechuť,ale zkusím nějaký z těch receptíků,třeba ten na pomazánku,a třeba se mi ještě zalíbí :-[ :-[

    Pondělí 13:09

  4. mufinek

    mufinek Právě jsem četla recept z tofu salát a vypadá to lákavě a docela jednoduše tak vyzkouším a cena? Jo to netušim, ale doufám že my to nezrujnuje peněženku :-S

    Pondělí 13:10

  5. džegrovka

    džegrovka tak už od pohledu to vypadá jako houba, tak to raděj ani zkoušet nebudu, to si dám raději tvarůžky, ty mají taky málo kj. :-*

    Pondělí 13:10

  6. Hapujdka

    Hapujdka já jsem ho také ochutnala,ale jak říká Denka nic moc. Dělají i různé příchutě měla jsem s moř. řasou a to už bylo lepší.

    Pondělí 13:13

  7. Hapujdka

    Hapujdka jo, jo Jagejitko tvarůžky jsou 100x lepší.

    Pondělí 13:13

  8. katulka7

    katulka7 No já jsem ho jednou chtěla skusit..tak jsem si ho koupila a můžu říct, že ho už nikdy nestrčím do pusi :-) bylo mi z něj tak špatně, že to není ani možný:-(

    Pondělí 13:14

  9. Ajka14

    Ajka14 taky mě to neláká!nemusíme nutně jíst vše,co je zdravé....tvarůžky mám v lednici...:-))vypadají líp jak tohle...

    Pondělí 13:14

  10. Jana♥

    Jana♥ Ještě jsem to nechutnala a tak to taky zkusím a raději ten uzený ???:-) tak musím navštívit zdravou výživu.

    Pondělí 13:16

  11. beberuska *Petra*

    beberuska *Petra* uzené tofu kupuji pravidelně a mám ho ráda a kostičky do zeleninového salátu (třeba místo balkánu), nebo do sendviče - list pekin,.zelí, rajče, kyselá okurka a uzené tofu v celozrné bagetě je moc dobré. Může se dát i nějaký jogurtový dresing, ale nemusí.

    Pondělí 13:22

  12. DENKA1111

    DENKA1111 tvarůžky jsou taky dobrý,ale u nich pozor obsahují hodně soli,která zadržuje vodu v těle(úryvek z Diety)

    Pondělí 13:45

  13. jiniky

    jiniky jůůůů, tvarůžky ty můžu, zvláště ty nakládaný..mňam

    Pondělí 13:56

  14. Majaaa

    Majaaa to ja radeji nakladaneho hermelina nez tvaruzky

    Pondělí 14:07

  15. Lucie Nejeschlebová

    Lucie Nejeschlebová mně chutná všechno, takže pro mě dobrý!!!

    Pondělí 14:11

  16. Jana Trubáková

    Jana Trubáková Výborný sýr,i v drogerce DM se dá koupit :-*

    Pondělí 14:18

  17. hanjelin

    hanjelin dělala jsem ten těstovinový salát podle diety a byl dobrej,chutnal i dětem. :-D

    Pondělí 15:35

  18. Evik Jablíčko

    Evik Jablíčko Tofu patří k potravinám moderního člověka? Nemá žádnou chuť, a přitom chutná báječně? aha... :-D

    Pondělí 16:26

  19. ^Consinka-Katka^

    ^Consinka-Katka^ Tofu miluji. Nejvíc kupuji naládané a uzené. I přírodní, když se ochutí, tak je moc dobré. Klidně si ho můžete dát i v celozrnné bagetě, k tomu ledový salát a lehký dressing. Kupuji i různé tofu pomazánky a tvarohy,tofunézy. Moc fajn jsou i tofukoláče. ALe je to samozřejmě o zvyku. ;-) Nejsem vegetariánka, beru ho jako zpestření jídelníčku.

    Pondělí 16:48

  20. ^Consinka-Katka^

    ^Consinka-Katka^ ...mělo být nakládané tofu :-!

    Pondělí 16:49

  21. nochiolák

    nochiolák jen tak dal a hlavne vydrzet ;-)

    Pondělí 17:05

  22. mataxa

    mataxa tofu je vynikající uzené. Já si ho dávám s rýží,moc mi chutná

    Pondělí 17:32

  23. lussilka

    lussilka z tofu delam čínu moc dobréééééé :-)

    Pondělí 18:38

  24. evcavoj

    evcavoj tofu mám taky moc ráda,upravuji si ho různě podle své chuti jak ho chci použít.Je opravdu moc dobré

    Pondělí 19:46

  25. georginka

    georginka já si na tofu nějak nemůžu zvyknout, ani na to uzené :-!

    Pondělí 20:21

  26. Akjaj

    Akjaj je to jak když mrtvýmu žužláte nos :-(

    Pondělí 22:15

  27. pindruška - Mirka

    pindruška - Mirka Holk\, já bych to mohla, ale musel by mi to někdo připravit <3

    Pondělí 22:42

  28. Marie♥

    Marie♥ Už jsem na něj několikrát koukala v obchodě, ale ještě jsem ho neskusila.

    Pondělí 23:14

  29. Eivlis

    Eivlis Tvarůžka mají o trochu víc kj, ale MÉNĚ tuku a sacharidů a VÍCE BÍLKOVIN !!! To je super ne?

    Pondělí 23:22

  30. Lenzie

    Lenzie uzené nebo naložené tofu... mňamy mňam <:-)

    Pondělí 23:44

  31. Bublinka

    Bublinka Občas ale malokedy. Keže papam mäsko tak mi to moc nechuti.

    Úterý 00:04

  32. PETR  sedyvlk

    PETR sedyvlk zdraví vás sedyvlk :-)

    Úterý 00:06

  33. Jana♥

    Jana♥ dnes jsem si koupila marinované tofu a dám si zítra k obědu. Ještě nevím co k tomu. :-* Rýži, zbytek z dneška a asi přichutím kayenským pepřem. Prý něco jako chilli :-D. Pak písnu zdali chutnalo. Teď mám hlad, ale vydžím =-O.

    Úterý 00:10

  34. Diana2010

    Diana2010 sedyvlk asi hledá karkulku holky bachaaaaaaaaaa :-))

    Úterý 10:11

  35. Marta Grigárková

    Marta Grigárková ahoj, zdravím tady všechny přítomné. Právě jsem se přihlásila, ale po pravdě vůbec netuším,co mám jako první udělat.Poradí mi někdo??

    Úterý 13:26

  36. Dzanulia

    Dzanulia já mám raději šmakouna:)

    Úterý 13:36

  37. Atka70

    Atka70 jéééé a to se omlouvám... já psala někomu zprávu a skočilo to sem. no nováček. ale když už jsem tu, tak k tomu tofu... miluju ho, hlavně uzené a česnekové, ale není tofu jako tofu... už jsem narazila i na naprostou odpornost.

    Úterý 13:46

  38. Jana♥

    Jana♥ Tak jsem si dnes udělala tofu jako čínu, docela to šlo, ale mandle mi chutnaly nejvíc. A musela jsem dát víc chilly omáčky Taky jsem ochutnala před úpravou a to mi připadalo jak namočený polystyren, bez chuti. Tak mi v lednici zůstala ještě jedna porce, tak to dám na salát, místo balkánu.

    Úterý 17:35

  39. novakova-v

    novakova-v Já dnes mám rýži,hov.maso na žampiónech,takže taky nic moc a na večeři bude vasa a sýr,paprika,to snad stačí. :-[

    Středa 11:52

  40. vacul

    vacul doporučuju tofu chilli con carne s rýží....(tofu, kukuřice, fazole, kečup, chili) nebo pohanku s uzeným tofu a kyselým zelím....luxusní záležitost...

    Středa 20:27

  41. Dezire

    Dezire ja nevim ale at to upravim jak chcu prostě masenko je masenko ;-)

    Neděle 15:11

  42. Lenčula

    Lenčula uzené Tofu je celkem dobré. Holt ale masenko to není :-!

    Pondělí 13:52

  43. R.J.

    R.J. Mě to chutná... je to o zvyku, je zbytečný říkat tomu "sýr" to se pak čeká, že to jako sýr bude chutnat, ale je to jiné.. Neochucené je dobré když se dochutí... A to uzené, to je vyloženě super, hlavně všude tam, kde by se normálně dalo uzený (třeba do šunkafleků, nebo s bramborama a kyselým zelím)... Chce to fantazii při úpravě a otevřenost novým chutím :-)...

    Středa 13:33

  44. mlsounek

    mlsounek je fak moc dobrý a kolik chutí se dá v obchodech sehnat je fakt moc s čeho vybírat :-* :-*

    Neděle 17:29

  45. blani2

    blani2 žádný strach ;-) moje mamka je už 15 let vegetarián-maso máme jen v neděli aby otec nešílel :'( pokud pudete do zdrav. výživy, tak tam bude přírodní i chucené :-) na chleba je to dobré na plátky ,do salátu na kostičky ,ale dá se to dělat i jako smažák! 8-)

    Úterý 19:32

  46. Nadulik

    Nadulik Tak já miluju uzené tofu. dělám ho na pórku a pak k němu přimíchám těstoviny. :-P

    Středa 16:18

  47. Fit-Moni

    Fit-Moni Ochutnala jsem. Jak píší, spíše nechuť :-( Stojí podle váhy kolem 30,-Kč

    Úterý 07:34

  48. Michalinka

    Michalinka Já smíchám strouhané Tofu se strouhanou mrkví,celerem,kukuřicí(co má kdo rád)a špaldovou moukou,ochutím jako bramboráky,vytvaruji placičky a upeču na pánvi.Je to velmi chutné.

    Sobota 10:08

  49. Janca-cz

    Janca-cz Tofu mě mile překvapilo, na kolik způsobů se dá připravit, a že je k dostání u nás v Albertu. Mám tedy po ruce, kdykoliv potřebuji. Kupuji uzené. Trvalo mi, než jsem se ho naučila připravovat :-) Chutná nám v salátech. Předtím vždy marinuji v bylinkách nebo ve směsi koření maso. Dobrá lehká večeře, která i zasytí :-)

    Pondělí 17:04

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.