ZPĚT

Když muž pro ženu vaří

Představit si muže v kuchyni není až tak úplně nepředstavitelný pocit. My jsme dokonce našli tři muže, pro které vaření není sprosté slovo a své manželky a partnerky okouzlují a překvapují třeba také tím, že jim uvaří něco dobrého.

Představit si muže v kuchyni není až tak úplně nepředstavitelný pocit. My jsme dokonce našli tři muže, pro které vaření není sprosté slovo a své manželky a partnerky okouzlují a překvapují třeba také tím, že jim uvaří něco dobrého.

Vanda Hybnerová a Saša Rašilov

Jsou manželi již dvacet let, přesto ale vypadají stále zamilovaně, a to hlavně v kuchyni. Platí u nich přísloví, že láska prochází žaludkem?

ONA:

Vanda pro svoji rodinu vaří častěji než manžel, ale upřímně říká, že když se Saša chytne vařečky, tak už to opravdu stojí za to. „Rozhodně mi jídlo chutná víc, když mi ho uvaří manžel. Já sama se totiž už při vaření najím,“ říká s úsměvem. Na otázku, zda mají doma rozdělené kuchyně, říká, že tak by se to ani nedalo říct. „Saša vaří více inspirativně a intuitivně. Skládá k sobě to, co doma najde, a vytváří různé kombinace. Výsledek je pak velmi výtvarný.“ Se životem na Vysočině přišla i touha pěstovat vlastní zeleninu. Ta ale po první sezoně odešla stejně rychle, jako přišla. „Na Vysočině nejsou k pěstování moc podmínky.“ Nakonec ale i Vanda objevila něco, co jí přináší uspokojení a v čem se našla. „Miluji bylinky, hlavně mátu. A tak si pěstuji vlastní bylinky a koření.“

ON :

Saša patří mezi ty muže, které k vaření „donutila“ rodina. „Musíte odhodit pochybnosti a udělat to, protože je to prostě nutné.“ Přiznává, že se nikdy neučil vařit. Vaření pro něj bylo jako mluvení - souvisí s jeho podvědomím. „Vždy si vzpomenu na to, jaké návyky jsem nasával v dětství. Vím, že když je jídlo připravené správně, má určitou specifickou vůni nebo barvu.“ A jaká je tedy ta jeho specialita? Smetanový krém. „A to pak slýchám: ,to je ta tátova‘,“ říká s úsměvem a hrdě. Inspiraci pro vaření hledá ve všech světových kuchyních. „Míchám, kombinuji jednotlivosti. Čistá intuice a chuť.“ Zastává názor, že čím menší znalost vaření má, tím má i menší respekt a obavy z neúspěchu. Nejradši má rodinné večery u fondue. „Nejde jen o donesení talíře přímo pod nos. Je to takové rodinné grilování v obýváku. Společně dotváříme jídlo přímo na stole, a to má pak tu správnou atmosféru.“ A co si myslí o tom, že muži jsou lepší kuchaři? „Podle mě je to jen pobídka k tomu, aby víc vařili.“ Vím, že když je jídlo připravené správně, má specifickou vůni a chuť

Salát, co dům dal

* ledový salát * čekanka * polníček * cherry rajčata * ředkvičky * mrkev * sůl * pepř * olivový olej * balzamikový ocet

Saláty opereme ve studené vodě, ledový salát a čekanku natrháme nebo nakrájíme na kousky. Rajčata nakrájíme na měsíčky nebo na půlky, omyté ředkvičky nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme na hrubé nudličky. Vše promícháme v misce a zalijeme zálivkou z oleje, octa, soli a pepře, kterou jsme si předtím rozmíchali ve skleničce.
Podáváme s bagetou.
Tip: Do salátu můžete přidat, co zrovna máte doma nebo co máte rádi. Na přesném poměru ingrediencí nezáleží. U nás ho připravujeme tzv. od ruky.

Eva a René Decastelo

René o Evě říká, že neumí ani čaj, a ona s láskou sní všechno, co jí manžel připraví. René je totiž skvělý kuchař. Fantazií a kreativitou nešetří jak v práci, tak v kuchyni. Věřili byste, že umí také péct?

ONA:

„To je přece úžasné, když chlap vaří a nevyžaduje to po mně. Navíc je to pohodlné,“ říká Eva. Ani se nechce věřit, že neuvaří ani vajíčka natvrdo nebo čaj. „To samozřejmě zvládnu, i když nic extra to opravdu není. Samozřejmě jsem se už do vaření párkrát pustila, ale nikdy to nechutnalo tak, jak mělo. Bylo to zkrátka mdlé.“ A tak Eva raději nevaří a do kuchyně chodí jen nakukovat a ochutnávat. To je totiž království jejího muže. Než Reného potkala, chodila se najíst do restaurací. Teď to má pohodlnější. „Každý den máme teplé večeře. To je pro nás hlavní jídlo dne. Vždycky máme maso se zeleninou a nějakou přílohu. To ale neznamená, že by to bylo stále totéž. René vaří středomořskou kuchyni - nejčastěji jídla inspirovaná Řeckem, občas máme také něco českého, ale většinou je to zdravé.“ A jaké je Evino nejoblíbenější jídlo? „Cokoli, co René uvaří, třeba nakládané kuřecí paličky na pánvi s omáčkou se zelím a s chlebem nebo s kaší, ale třeba také výborné polévky, jehněčí…“

ON :

Když jsem se ho zeptala, jak dlouho vaří, odpověděl: „Odjakživa. U nás doma byli vždycky všichni v kuchyni, a tak jsem se vařit naučil tak, že jsem to od nich odkoukal.“ To ale neznamená, že by vařil pouze české recepty. Jako každý muž totiž podle receptů vaří nerad. „Doma máme spoustu kuchařských knih, ale ty slouží spíše ke čtení. Velmi rád ale sleduju pořady o vaření a další inspiraci čerpám na cestách. Mám rád italská a řecká jídla a lehkou, a hlavně jednoduchou středomořskou kuchyni.“ A jak často doma René vaří? Každý den. Jeho největší specialitou je jehněčí - má ho nejraději a umí ho na 6 způsobů. Ale zvládne cokoli, třeba i upéct buchtu nebo koláč. Nás naučil bleskovou polévku z mořských ryb.

Středomořská rybí polévka

* 1 l vody (ve Středomoří dávají 1/2 l vody sladké a 1/2 l vody slané) * čerstvé mořské ryby, např. treska * nasušené bylinky - oregano a máta * řapíkatý celer * kořenová petržel * mrkev * rajčata * česnek * sůl * olivový olej

Na olivovém oleji lehce orestujeme zeleninu (kořenovou, řapíkatý celer, česnek, rajčata nakrájená na kousky a třeba i brambory - ale je to v zásadě jedno, jen by měla být čerstvá a mělo by jí být hodně) nakrájenou na větší kousky. Osolíme (tedy pokud nemáte k dispozici mořskou vodu) a zalijeme horkou vodou a na mírném ohni necháme vařit. Do vařící polévky přidáme celé vykuchané a očištěné mořské ryby (pokud nemáte rádi přebírání kostí, dejte je do hrnce vařit v sítu a pak přeberte od kostiček) a bylinky (sušené oregano, bazalka, a pokud máte, zkuste čerstvý kopr). Necháme vařit tak dlouho, dokud rybí maso nezačne odpadávat od kostí. Podáváme s čerstvou bagetou. Jako alternativa se do polévky dá při servírování velká lžíce hustého bílého řeckého jogurtu a pár kapek citronové šťávy.

Daniela Lisová a Petr Havlíček

Pro něj je jídlo nejen koníček, ale v podstatě i obživa, ji vaření obtěžuje. Musí jíst partnerka výživového poradce podle pravidel, nebo může občas zhřešit? A jak často jí Petr vaří?
A učí to i svou dceru?

ONA:

„Přestože Petr všem radí, co a v jakém množství mají jíst každý den, doma vaří tak maximálně jednou týdně,“ říká Daniela. A tak vaření zůstává většinou na ní. Když má ale vařit jen sama pro sebe, většinou se jí nechce. Vaření totiž kupodivu vůbec nemá ráda. Jediná činnost, která ji v kuchyni baví, je pečení. S tím jí mimochodem velmi ráda pomáhá dcera Lucie. „Jinak jsem ráda, když vařit nemusím a jdeme třeba na něco dobrého do restaurace.“ Má ráda minutky, naopak nemusí omáčky a knedlíky. A jestli ji Petr nutí jíst zdravě? „Rozhodně ne, ke zdravějším jídlům mě to táhne samo.“

ON :

Petr každý den radí svým klientům s jídelníčkem, je spoluautorem dvou knih plných receptů a v pořadu Jste to, co jíte učí lidi vařit zdravě. Přesto pokud byste na něm loudili nějaký konkrétní recept, odpověděl by, že neví. Vaří totiž intuitivně a z toho, co dům dal. Nepotřebuje totiž žádné speciální suroviny, i když v obchodě si umí vybrat. Je totiž zvyklý nakupovat pouze zdravé potraviny a vybírá si, co skončí v jeho košíku. V poslední době si tak oblíbil farmářské trhy, kde je možné sehnat poctivé české potraviny bez chemického ošetření. „Vařím zdravě a myslím si, že každý, kdo chce o své tělo pečovat, by také měl, nemá to nic společného s tím, co dělám. Vybírat si čerstvé suroviny a vařit na kvalitním nádobí není v dnešní době nic výjimečného. Mně například vyhovuje titanové nádobí,“ říká o nádobí, které zvolil. Kromě specialit, co dům dal a masa na všechny způsoby je také odborníkem na saláty. Nejzásadnější jsou podle něj zálivky - smíchává směs salátového koření, balzamikový ocet, olivový olej a javorový sirup. Někdy přidává pomerančovou šťávu. Velkou pomocnicí mu stejně jako v případě Daniely je dcera Lucie, kterou momentálně baví všechno hlavně krájet.

Kuřecí plátky s rýží a zeleninou

kuřecí prsa * indiánská rýže * steakové koření * lžička olivového oleje * sůl * pepř * čerstvá zelenina

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na plátky. Posypeme steakovým kořením a zprudka pečeme na olejem vytřené steakové pánvi. Rýži uvaříme al dente, nesmí být převařená. K rýži s masem podáváme nakrájenou čerstvou zeleninu nebo salát, aby jídlo bylo barevné a přitažlivé i na pohled.


Make-up: Radka Novotná, Lucie Janků, Magda Součková

7.6.2011 9:48 | Petra Lamschová a Jana Šimoňáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
  1. Marta Petrova

    Marta Petrova To se nekdo ma.Ja snad budu muset svyho manzela naucit varit :-\abych mela vic casu pro sebe :-D.ale zase musim priznat ze kdyz bylo potreba tak to vareni taky zvladl a bylo to prijemny.Ale varit moc nechce.Ma strach aby mu to nezustalo :-D :-D :-D

    Středa 19:29

  2. Jajulena

    Jajulena U nás vařím většinou já, ale pokud se k do vaření pustí přítel je to vždy delikatesa. Vaří děsně dlouho já bych za tu dobu měla jídlo o 3 chodech :-D .Ale stojí to za to. Jen by to mohlo být častěji.

    Pátek 12:33

  3. dračice

    dračice Dobrý den,jsem tady teprve tři dny.Může mi někdo ,prosím,sdělit,jaký by měl bý rozdíl mezi výdejem a přijmem energie,abych hubla?Díky. O:-)

    Sobota 19:06

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.