ZPĚT

Průvodce moukami

Zapomeňte na to, že existuje jen pšeničná mouka. Přesvědčíme vás, že v kuchyni má každá mouka své místo. Liší se zrnem, strukturou a chutí, jedno však mají všechny tyto mouky společné – jsou celozrnné.

JEČMEN/JEČNÁ MOUKA

1307 kJ/312 kcal (ve 100 g)

* je zdrojem bílkovin, zdravých tuků, sacharidů i vlákniny

* obsahuje vitaminy skupiny B, selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek

* je vhodný proti zácpě, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a je protizánětlivý

* naklíčený ječmen zlepšuje trávení a je vhodný při kvasinkové dietě, hodí se např. do salátu

* v kuchyni jsou ječné kroupy dobré do polévek

* mouka se hodí i do sladkých pokrmů, např. do kynutého těsta nebo lívanců

ŠPALDA/ŠPALDOVÁ MOUKA

1517 kJ/358 kcal (ve 100 g)

* obsahuje více bílkovin, tuků a vlákniny než pšenice, ze které pochází

* je zdrojem vitaminů skupiny B, manganu, draslíku, hořčíku, vápníku a zinku

* neobsahuje cholesterol a je velmi dobře stravitelná, vodná tedy i pro děti

* původně se z ní pražila kávovina, dnes se používá spíše na pečení koláčů

* má specifickou oříškovou chuť

* do těsta ze špaldové mouky je třeba přidat větší množství tekutin

OVES/OVESNÁ MOUKA

1485 kJ/355 kcal (ve 100 g)

* obsahuje nejvíce bílkovin a zdravého tuku ze všech obilovin, je bohatý na vitaminy B1 a E, fosfor, hořčík, železo, zinek a vlákninu

* má pozitivní vliv na trávicí soustavu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi

* je vhodný pro malé děti, sportovce i při rekonvalescenci po nemoci

* připravují se z něj kaše, zavářky do polévek nebo se používá do sladkých jídel

* ovesná mouka není běžně k sehnání, můžete si ji však namlít ze zrn nebo použít vločky

POHANKA/POHANKOVÁ MOUKA

1484 kJ/355 kcal (ve 100 g)

* je bohatá na aminokyseliny, vitaminy B1, B2, E a C, zinek, měď, selen a hořčík, obsahuje rutin, jenž podporuje působení vitaminu C v organismu, a je vhodná pro celiaky

* je vhodná při detoxikaci, zažívacích problémech, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi

* řadí se mezi „pseudocereálie“

* přidává se jako zavářka do polévek a omáček, zapéká se nebo se z ní dělají placky

* z mouky lze připravit křehké těsto, sušenky, perníčky i různé koláče a buchty

PŠENICE/PŠENIČNÁ MOUKA

1418 kJ/339 kcal (ve 100 g)

* zrno obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E a zdravé tuky

* je zdrojem vlákniny a řady minerálních látek, jako je např. mangan a hořčík

* celozrnná pšeničná mouka si oproti bílé zachovává téměř všechny zdravé látky

* obsahuje lepek * vyrábí se z ní řada potravin, nejznámější jsou těstoviny nebo kuskus

* mouka se používá k přípravě knedlíků, zahušťují se s ní omáčky nebo se z ní pečou sladká jídla

ŽITO/ŽITNÁ MOUKA

1356 kJ/324 kcal (ve 100 g)

* obsahuje velké množství vlákniny, polysacharidů a bílkovin, v zrnu se nachází zdraví prospěšné látky lignany, vitamin E, B

* z minerálních látek pak např. vápník, fosfor, fluor, železo a hořčík

* pozitivně ovlivňuje imunitní a oběhový systém, zažívání a má pročišťující účinek

* v kuchyni se žitná mouka vyskytuje samotná nebo v kombinaci s pšeničnou či špaldovou moukou

* používá se k přípravě tradičního kváskového chleba, hodí se ale i pro sladké pečení

Nejchutnější a nejvoňavější je čerstvá mouka hrubě, polohrubě i hladce namletá ze zrn. Skladujte ji však v suchu, ve tmě a při teplotě okolo 15 °C a spotřebujte ji do čtyř měsíců po namletí.

29.9.2011 10:58 | JANA VAŠÁKOVÁ A PETRA LAMSCHOVÁ,

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.