ZPĚT

Jak se dělá sushi

Co uděláte, až budete mít chuť na sushi? Půjdete do restaurace, nebo si ho zkusíte připravit doma sami a ohromíte tím nejen sebe a partnera, ale také pozvané přátele? Pokud si myslíte, že to nezvládnete, pak se to prostě jděte naučit do kurzu.

Sushi patří k typickým japonským pokrmům a v našich zeměpisných šířkách jej lidé buďto milují, nebo nenávidí. Anebo prostě k jeho konzumaci musí tzv. dospět. Jakmile si ale na jeho chuť zvyknete, budete na něm závislí. Stejně tak tomu bylo i u mě. Ještě před deseti lety pro mě bylo sushi tabu. Syrovou rybu jsem prostě tvrdošíjně odmítala strčit do pusy. Dnes si ho při zvláštních příležitostech velmi ráda vychutnávám. Miluji tu speciální chuť kyselé rýže, ryby a k tomu perfektně padnoucí sójové omáčky s pálivým wasabi a naloženým pikantním zázvorem.

Jak na to

O tom, jak se dělá sushi, jsem dříve jenom četla anebo se se zájmem dívala pod ruce kuchařům, kteří ho připravovali v rámci různých koktejlů a párty v těch nejlepších restauracích a hotelech. Když pak přišla kolegyně Jana s nápadem vyzkoušet si kurz sushi na vlastní kůži a naučit se ho dělat, s nadšením jsem souhlasila. Na kurz sushi jsme se vypravily obě, zaprvé máme obě rády sushi, a tak jsme chtěly proniknout do tajů jeho výroby, zadruhé jsme se skvěle doplňovaly při přípravě na reportáž, jednou fotila ona, podruhé zase já. Zkrátka jsme dobrý tým.

Přípitek z kalíšku

V kuchařské škole Ola Kala nás přivítala japanoložka Kristina Kopáčková, která kurzy sushi vede, a ještě než jsme všichni začali se samotnou přípravou japonských pokrmů, připili jsme si tradičním saké a pochutnali si na tataki (marinovaných plátcích tuňáka v zázvoru, sójové omáčce, wasabi a jarní cibulce), salátu z řasy wakame se sezamovým olejem a sezamovým semínkem a k ochutnání byly i další dobroty. To nás tak navnadilo, že jsme se nemohli dočkat, až sami něco připravíme.

Napoprvé dobré

Začínali jsme překládanou omeletou a postupně vyzkoušeli sushi maki, kalifornské rolky, sashimi s tuňákem a krevetou, měšce ze smaženého tofu inari a vše zakončili tradiční japonskou polévkou miso. Bylo to velmi zajímavé, zkoušeli jsme svou šikovnost, trpělivost a kuchařské dovednosti, myslím, že jsme to ale společně zvládli se ctí. Pravda, naše výrobky by asi v náročném prostředí luxusních restaurací neuspěly, nicméně doma na nás pěli chválu, protože jsme si všichni jako výslužku odnášeli krabičky se svými výtvory.

Základ sushi je v dobře ochucené rýži. Ta se nanese na mořskou řasu nori. Pak si připravíme náplň -např. zeleninu. Špalíčky okurek klademe na kraj řasy s rýží.

Vše opatrně zatočíme, aby se řasa spojila. Z jednoho vytvořeného válečku nakrájíte asi 4-6 kousků. Druhů sushi je spousta, záleží jen na vaší fantazii.

ZAJÍMAVOSTI Z JAPONSKÉ KUCHYNĚ

Popisovat naprosto detailně postup výroby sushi asi nemá smysl, protože nejlepší je vidět někoho, kdo to opravdu umí, a podle něj se to naučit. Nicméně pár zajímavých informací nám v hlavě přece jen utkvělo.Tak například: Věděli jste, co je to vlastně sushi?

* Sushi znamená okyselená rýže - su je ocet a shi je rýže. Ocet původně sloužil ke konzervování ryb v době, kdy nebyly ledničky a ryby bylo třeba uchovávat.

* Sushi se dělá ze speciální japonské rýže. V našich zeměpisných šířkách se nedá vůbec sehnat, protože jde o národní poklad a z Japonska se nesmí vyvážet. Proto se k nám speciálně pro výrobu sushi dováží zvláštní druh rýže z Kalifornie. Rýže se nakládá do ochuceného octa sushi no su. Teprve když je rýže dobře okyselená, je možné se pustit do samotné přípravy sushi. Pak už jen záleží na tom, jaké kousky jste se rozhodli vyrábět. Tak například sushi maki se dělá z řasy nori, tu pokladete rýží a doprostřed dáte náplň – syrovou nebo uzenou rybu (u nás nejčastěji losos nebo tuňák) anebo zeleninu (nakládanou ředkev nebo okurku). Pak se můžete pustit do kalifornských rolek, které mají uprostřed o něco bohatší náplň a rýže obaluje řasu nori z obou stran. Další variantou je snigiri sushi, které se skládá z válečku rýže, na kterém je položený kousek ryby, kreveta, jiné mořské plody, houby, nebo si uděláte sashimi, což je syrová ryba bez rýže. Zkrátka záleží jen na vaší fantazii.

RECEPTY:

TATAKI

* 300 g tuňáka * 100 g zázvoru * sójová omáčka * wasabi * jarní cibulka (bílá část OE bez natě) Tuňáka nakrájíme na plátky asi 3OE4 mm silné a skládáme je na dno keramické nádoby. Každý plátek potřeme wasabi, strouhaným zázvorem a zakápneme sójovou omáčkou. Posypeme cibulkou nakrájenou na tenká kolečka. Pokračujeme stejně další vrstvou. Nakonec přikryjeme potravinovou fólií, zatížíme a necháme přes noc marinovat.

SUSHI MAKI (ROLKY)

* 500 g kulatozrnné rýže (nishiki) * 550OE600 ml vody * 100 ml ochuceného japonského octa Rýži probereme, propláchneme několikrát studenou vodou (3OE4x). Vsypeme do hrnce, zalijeme vodou. Přikryjeme, dáme na malý oheň a po dobu 5 minut pomalu ohříváme. Zvýšíme teplotu na maximum, přivedeme k varu, před zltumením ohně rýži jednou pořádně promícháme a dusíme pod poklicí 15 minut. Poklici neodklopujeme, jinak se proces vaření zastaví a rýže je tvrdá. Vypneme plamen a necháme stát 15OE20 minut. Rýži necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přimícháme ocet. S octem nešetříme. Na vaření rýže je nejlepší hrnec suihanki.

CALIFORNSKÉ ROLKY

* 2/3 řasy nori * 120 g rýže * 5 g sezamu * 45 g krabích tyčinek * 30 g avokáda * 5 g majonézy Na bambusovou podložku položíme plátek mořské řasy lesklejší stranou vespod, delším okrajem k sobě. Na řasu rovnoměrně rozvrstvíme uvařenou rýži a posypeme ji sezamovým semínkem. Pak řasu i s rýži opatrně převrátíme a na řasu i z druhé strany naneseme rýži. Na kraj pak dáme špalíky krabích tyčinek, špalíky avokáda a potřeme majonézou. Spodní část podložky zvedneme a překlopíme přes náplň (vytvoříme tunel). Postupně posouváme směrem k vrchnímu okraji tak, aby se vytvořil váleček. Nerovné okraje zařízneme a z válečku nařežeme 4 až 6 kusů. Kousky namáčíme v kikkomanu, wasabi a zajídáme nakládaným zázvorem.

4 OTÁZKY PRO JAPANOLOŽKU KRISTINU KOPÁČKOVOU:

Kristina Kopáčková (první zleva) vysvětluje, jak dělá sushi.

* Proč se saké pije z různých kalíšků a ve společnosti nesmí být žádný stejný?

U japonského jídla a pití je důležitá nejen jeho chuš, ale i způsob servírování, a proto je krása keramiky a porcelánu součástí správné etikety. Je to také součást konverzace, kdy jednotliví hosté hodnotí nádobu, ze které se popíjí.

* Dá se po sushi ztloustnout?

Sushi je zdravé a neobsahuje živočišné tuky, ale když se člověk denně přejí sushi, tak může i ztloustnout OE je tam rýže. Po čem se jistě netloustne, je sashimi OE natenko nakrájené plátky syrové ryby. Podává se s wasabi, strouhanou bílou ředkví a sójovou omáčkou. Často se podává jako předkrm.

* Jaké jiné japonské jídlo byste doporučila našim čtenářkám?

Každému chutná tempura, ale ta se při dietě moc nehodí. Co je ale opravdu hodně dietní, je salát z konjaku OE to je taková hlíza jako brambora, ale má nula kalorií. Dále je populární jakizakana, což je narychlo opečená ryba, nejčastěji losos, se sójovou omáčkou nebo například jakitori, což je špíz z různého kuřecího masa OE jeden špíz z jatýrek, jeden ze srdíček, jeden z prsních řízků, jeden ze stehenních řízků. Předtím, než se dělá na grilu či dřevěném uhlí, se špíz marinuje ve speciální omáčce jakitori, kterou se i během grilování špíz potírá. Je to moc dobré.

* Drží Japonky diety?

Ano, Japonky přímo hystericky drží diety, jejich diety se skládají právě z výše uvedené konjaku, dále pojídají různé zeleninové saláty OE maso je zapovězeno OE, pijí čaj uronča, který údajně odplavuje tuk z těla.

JEDNA RADA NA ZÁVĚR

Dobrou chuš Japonci neříkají, ale na začátku každého jídla říkají itadakimasu, což znamená dávám se do jídla. Když vás někdo pohostí, tak se říká gochisoosamadeshita, tedy děkuji vám za pohoštění. A děkuji je arigatoo.

6.12.2011 9:17 | Petra Lamschová a Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.