ZPĚT

Dodejte jídlu chuť!

Máte pocit, že vašemu jídlu něco chybí? Pak buďte při výběru ochucovadel opatrní, mohou obsahovat příliš mnoho soli a přebít přirozenou chuť jídla.

1. Sójová omáčka

(v 10 g – 54 kJ/13 kcal)

vyrábí se fermentací ze sójových bobů, vody a soli.
Je zdrojem vitaminu B12.
Pozor, průmyslově vyráběné sójové omáčky mohou obsahovat chemické látky a barviva.

2. Maggi

(v 10 g – 59 kJ/14 kcal)

je koření z hydrolyzované rostlinné bílkoviny, vody a soli.
Obsahuje ale i cukr a řadu přídavných látek. Používá se k dochucení polévek, omáček, zeleniny i salátů.

3. Tabasco

(v 10 g – 209 kJ/50 kcal)

je vyrobeno z extra pálivých papriček, které zrají v bílých dubových sudech po dobu tří let.
Následně se smíchají s octem a vodou. Přidává se například k masu, do omáček, salátů.

4. Sladká chilli omáčka

(v 10 g – 91 kJ/22 kcal)

kromě chilli papriček obsahuje cukr, vodu, česnek, sůl a regulátor kyselosti. Můžete v ní
najít i škrob nebo zahušťovadlo. Přidává se k masu na grilu nebo k přílohám.

5. Ocet

(v 10 g – 17 kJ/4 kcal)

označuje se jako potravinářská přísada a konzervační činidlo.
Obsahuje kyselinu octovou.
Podle přidaných přísad známe i vinný, jablečný, balzamikový, rýžový a sladový ocet.

6. Bujon

(v 10 g – 120 kJ/29 kcal)

je vlastně dehydratovaný vývar. Při jeho výběru sledujte hlavně obsah
soli a zvýrazňovače chutí, například glutamát. Vyhnout se mu můžete při koupi bujonu v biokvalitě.

7. Kremžská hořčice

(v 10 g – 46 kJ/11 kcal)

vyrábí se z vody, hořčičného semínka, cukru, octa, jedlé soli a koření. Neměla by obsahovat konzervační látky. Používá se hlavně k masu, uzeninám, ale i do omáček.

8. Plnotučná hořčice

(v 10 g – 37 kJ/9 kcal)

má obdobné složení jako hořčice kremžská. Svou krásně žlutou barvu má pomocí barviv – žluti hořčičné, E102, 110 a 124. Dále obsahuje antioxidant disiřičitan draselný.

9. Wasabi

(v 10 g – 119 kJ/28 kcal)

tato zelená pasta se vyrábí z křenu, sorbitu, soli, vody, přírodních barviv, cukru, emulgátoru a okyselovače. Slouží v kombinaci se sójovou omáčkou jako jedna z přísad při výrobě suši.

10. Křen

(v 10 g – 80 kJ/19 kcal)

můžete koupit čistě jednosložkový nebo s nastrouhaným jablkem či obohacený šlehačkou. Jeho příprava doma není vůbec složitá. Podává se nejčastěji k masu a uzeninám.

11. Majonéza

(v 10 g – 192 kJ/46 kcal)

vyrábí se z rostlinného oleje a vaječných žloutků, šťávy z citronu nebo octa, soli a pepře.
Prodává se v light verzi, v kombinaci s jogurtem, slouží k přípravě tatarské omáčky.

12. Kečup

(v 10 g – 46 kJ/11 kcal)

je druh husté zeleninové
omáčky. Vyrábí se z rajčat, rajčatového protlaku, může obsahovat sůl, cukr, koření i celer.
Proto raději sledujte pečlivě informace uvedené na obalu.

Tip šéfkuchaře Filipa Sajlera (www.perfectcatering.cz), kterého znáte z pořadu ČT Kluci v akci: „Ideální k dochucení jsou různé druhy soli, jako jsou například mořská, alpská, havajská, maldonská a další. Čerstvě mletý pepř, bylinky a tradiční koření. Dochucovadla, polévkové koření a kořenicí směsi často pouze přebíjejí chuť surovin, a proto nemají v kuchyni své opodstatnění.“

15.2.2012 9:45 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.