ZPĚT

Je čas na salát

Zimě odzvonilo, a tak i vy odlehčete svůj jídelníček a zařaďte do něj více salátů. Dopřejte si zdravou svačinku, lehký oběd nebo skvělou večeři a na talíř si dejte hodně zeleniny v té správné kombinaci.

O tom, že jsou saláty zdravé, vás asi nebudeme muset přesvědčovat. Chceme vám ukázat, že se dají připravit i s trochou fantazie a v netušených kombinacích. Určitě vás také nebudeme nabádat k tomu, abyste si, pokud chcete zhubnout, dávali každý den k obědu i k večeři salát, protože je třeba sníst alespoň půl kila ovoce a zeleniny za den. Salát je totiž skvělá volba, když si potřebujete dopřát něco lehkého jako svačinu či večeři. Jestliže je to vaše volba pro oběd, pak budete muset přidat na energii a do zeleninového salátu doplnit také nějaké bílkoviny a sacharidy.

Také byste salát měli podávat vždy v kombinaci s tukem, nejlépe rostlinným olejem, ve kterém se rozpouštějí vitaminy.

A kvůli čemu ty saláty vůbec jíme? Přece proto, že mají spoustu vitaminu C, který je dobrý pro naši kondici a imunitu, kvůli kyselině listové, která je dobrá na nervy, a také kvůli vláknině, která blahodárně působí na zažívání, střeva, ale také zasytí a dodá pocit energie.

Abychom dokázali, že prospěšnost salátu je prokázaná odpradávna, prozradíme, že na salátech jako takových si pochutnávali už staří Římané a Řekové. Název salát pochází z latinského výrazu herba salata, který se používal pro osolené rostliny (zeleninu, bylinky). A tehdejší kombinace salátů byly vskutku neotřelé: například celerový salát s olivami, pikantní nakládané cibulky s řepou, salát z čerstvého fenyklu a bylinek.

Snad nejběžnější zelenina – rajčata a papriky – se na naše stoly dostala až po objevení Ameriky, společně s bramborami a kukuřicí. Dnes již zřejmě není zelenina, která by se do salátu studeného či teplého nedala použít, a kombinace jsou opět neotřelé. I když u některých zarytých Čechů budou možná stále vítězit jednodruhové saláty, jako je okurkový, rajčatový či mrkvový, proč si občas nedopřát něco zajímavého. Hlavně vám to nezabere příliš času ani energie, tak proč to nezkusit.

Tak schválně, jaká bude vaše nejoblíbenější variace zeleniny na téma salát?

Ředkvičkový salát

Ingredience na 1 porci:

* 100 g ředkviček
* 1 mrkev
* 50 g mozzarelly
* 1 lžíce olivového oleje
* 10 g vlašských ořechů
* 1 lžíce balzamikového octa s bazalkou
* sůl a pepř

Postup:

Ředkvičky zbavíme kořínků a listů, omyjeme a nakrájíme na plátky. Mrkev omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo nastrouháme na hrubší nudličky. Mozzarellu slijeme, opláchneme pod vodou, pokrájíme na kousky a promícháme s ředkvičkami, mrkví a posekanými jádry vlašských ořechů. Všechno zakápneme olivovým olejem a bílým balzamikovým octem, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s tmavým pečivem.

Tip: Pro lepší chuť můžete přidat nať zelené jarní cibulky.

1251 kJ/299 kcal, b: 12 g, s: 14 g, t: 20 g

Kuskusový salát se sušenými rajčaty, okurkou a petrželkou

Ingredience na 1 porci:

* 50 g nevařeného kuskusu
* 20 g sušených rajčat
* 50 g salátové okurky
* hrst listové petrželky
* sůl
* pepř
* citronová šťáva
* 1 lžička olivového oleje
* 10 g rozinek sultánek

Postup:

Kuskus dáme do misky, osolíme, zakápneme lžičkou olivového oleje a zalijeme horkou vodou tak, aby byl ponořen asi 1 cm. Necháme dostát, dokud se do kuskusu nevsákne voda. Mezitím si nakrájíme sušená rajčata a okurku na kousky. Do ještě teplého kuskusu dáme nasekaná sušená rajčata, promícháme a necháme vychladnout. Pak vmícháme okurku, petrželku, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Podáváme ozdobené rozinkami.

Tip: Místo sušených rajčat můžete do salátu přidat také čerstvá rajčata.

1330 kJ/318 kcal, b: 13 g, s: 50 g, t: 3 g

Pomerančový salát s rukolou, jarní cibulkou a pistáciemi

Ingredience na 1 porci:

* 1 pomeranč
* 100 g rukoly
* 1/2 červené papriky
* 1 mladá cibulka
* sůl
* pepř
* 1 lžíce olivového oleje
* 10 g nepražených nesolených pistácií

Postup:

Pomeranč důkladně vydrhneme kartáčkem. Krájíme na velmi tenká kolečka, jako při carpacciu. (Pokud budete chtít, můžete pomeranč oloupat.) Kolečka poklademe na talíř tak, aby zaplnila celou plochu. Do jejich středu dáme kopeček rukoly a na proužky nakrájenou červenou papriku, kterou jsme zbavili jádřince se semínky. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Posypeme pistáciemi.

Tip: Podávejte jako předkrm nebo jako přílohu ke grilované rybě či masu.

985 kJ/235 kcal, b: 7 g, s: 26 g, t: 12 g

Salát s brusinkami, grapefruitem a lososem

Ingredience na 1 porci:

* 80 g lososa
* 50 g polníčku nebo 50 g dubáčku
* 50 g směsi jarního salátu
* 1/3 červené cibule
* 10 g brusinek
* 50 g červeného grapefruitu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička malinového octa
* sůl a pepř

Postup:

Lososa nakrájíme na nudličky a orestujeme na lžíci olivového oleje. Saláty opláchneme, rozebereme a natrháme na menší kousky. Polníček nebo dubáček pořádně omyjeme a zbavíme vody, cibuli nakrájíme na tenké plátky.

Grapefruit oloupeme, nakrájíme na měsíčky (zbavíme blány), smícháme se salátem a přidáme brusinky. Zakapeme lžící olivového oleje a malinovým octem, osolíme a opepříme. Vše promícháme.

Tip: Podávejte s tmavým pečivem.

1286 kJ/307 kcal, b: 22 g, s: 18 g, t: 17 g

Špenátový salát s hruškou a kuřecím masem

Ingredience na 1 porci:

* 100 g čerstvého špenátu
* 1 kuřecí prsíčko (100 g)
* 1/2 hrušky
* 1 mandarinka
* 1/2 banánu
* 5 g sekaných mandlí
* sůl
* pepř
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžíce javorového sirupu
* 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Kuřecí nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a na kapce olivového oleje orestujeme.
Špenát dáme do misky, přidáme kuřecí maso, hrušku nakrájenou na měsíčky, banán nakrájený na kolečka, mandarinku oloupanou a rozebranou na měsíčky.

Promícháme. Sůl, pepř, olivový olej, citronovou šťávu a javorový sirup smícháme ve skleničce a tímto dresinkem pokapeme salát nebo jeho jednotlivé porce. Podáváme s tmavým pečivem.

Tip: Salát můžete obohatit také o trochu ricotty nebo kozího sýra.

1421 kJ/340 kcal, b: 23 g, s: 37 g, t: 6 g

Těstovinový salát s ricottou a grilovaným kuřecím masem

Ingredience na 1 porci:

* 100 g kuřecích prsíček
* 1/3 červené cibule
* 100 g cherry rajčátek
* 50 g těstovin
* 1 lžíce ricotty
* 50 g rukoly
* 50 g ledového salátu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce balzamikového octa
* sůl a pepř

Postup:

Kuřecí prsíčka opláchneme, nakrájíme na kostky a ogrilujeme na grilu nebo grilovací pánvi.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Ledový salát a rukolu opláchneme a ledový salát nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. V míse smícháme těstoviny, rajčata, cibuli a salát. Zakapeme olivovým olejem, octem, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme na talíř nebo do misky, navrch dáme kuřecí maso a ozdobíme lžící ricotty.

Tip: Místo kuřecího masa můžete vyzkoušet také grilovaného lososa nebo tuňáka.

1271 kJ/304 kcal, b: 25 g, s: 21 g, t: 10 g

Středozemní salát s mořskými plody

Ingredience na 1 porci:

* 100 g hlávkového salátu
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 1 mladá cibulka
* 10 g černých oliv
* 100 g mořských plodů (nebo krevet)
* 1 lžíce balzamikového octa
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička javorového sirupu
* 10 g sezamových semínek

Postup:

Hlávkový salát opereme a natrháme na kousky. Řapíkatý celer a mrkev omyjeme, pokud je to nutné, tak i oloupeme, a nakrájíme na kolečka. Cibulku omyjeme a nasekáme najemno. Mořské plody lehce ogrilujeme na lžičce olivového oleje.

Salát smícháme s řapíkatým celerem, mrkví, cibulkou a promícháme. Servírujeme na talíř, navrch dáme mořské plody a zakapeme dresinkem z octa, oleje, javorového sirupu, soli a pepře. Nakonec salát posypeme sezamovými semínky.

Tip: Podávejte s celozrnným toastem.

1231 kJ/294 kcal, b: 20 g, s: 16 g, t: 14 g

2.7.2012 12:06 | Petra Lamschová a Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.