ZPĚT

Pořádný kus masa

Každý správný chlap má rád hlavně maso. A i když bude poctivě hubnout do plavek nebo dodržovat zdravou životosprávu, bílkoviny by v jídelníčku rozhodně neměly chybět.

Krůtí medailonky s kari a citronem

Energetický příjem v 1 porci: 747 kJ/179 kcal

Ingredience pro 4 osoby:

* 500 g krůtího masa
* 1-2 lžičky kari koření
* 1 citron
* 2 menší cibule
* 1 lžíce worchesterské omáčky
* sůl
* pepř
* zeleninový bujon
* 2 lžíce oleje

Postup:

Citron důkladně omyjeme. Nastrouháme z něj kůru najemno a vymačkáme šťávu. Krůtí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na medailonky, které mírně naklepeme. Medailonky vložíme do vhodné mísy a přidáme lžíci oleje, sůl, pepř, worcesterskou omáčku, kari, citronovou kůru a šťávu. Vše promícháme a necháme asi 1 hodinu odpočinout v chladu. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a medailonky orestujeme po obou stranách. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme cibule nasekané na měsíčky. Orestovanou cibuli podáváme s masem.

Tip: Jako přílohu můžete použít rýži nebo těstoviny.

Steak z tuňáka s domácí salsou

Energetický příjem v 1 porci: 849 kJ/203 kcal

Ingredience pro 4 osoby:

* 4 steaky z tuňáka po 150 g

Na salsu:

* svazek mladé cibulky
* 1 červená paprika
* chilli paprička
* citronová šťáva
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř

Postup:

Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a tuňáka na ní z každé strany asi minutu orestujeme. Neopékáme déle, protože by se maso vysušilo. Správný tuňákový steak má být uvnitř skoro syrový, nebo alespoň téměř syrový. Salsu připravíme tak, že v misce smícháme nasekanou cibulku, červenou papriku na jemné kostičky, chilli papričku najemno, přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Promícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme s teplým steakem.

Tip: Jako příloha se skvěle hodí bramborové pyré.

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Energetický příjem v 1 porci: 1423 kJ/340 kcal

Ingredience pro 4 osoby:

* 4 vepřové kotlety po 100 g
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 jablka, nakrájená na osminky
* 250 ml lehkého piva cider
* 1 lžička čerstvé šalvěje
* 2 lžíce smetany
* 1 lžička hrubozrnné (kremžské) hořčice
* sůl a pepř na dochucení

Postup:

Kotlety osolíme, opepříme a opečeme na rozehřáté pánvi dozlatova po obou stranách. Dáme do zapékací misky. Jablka opečeme v téže pánvi jako kotlety, necháme je lehce zhnědnout nebo zkaramelizovat. Pak je rozložíme na maso. Do pánve přilijeme pivo, necháme rozehřát a poté vše nalijeme na maso a necháme v troubě dojít asi 20 minut, až maso zkřehne. Maso i jablka přesuneme do servírovací nádoby a udržujeme v teple. Do vydušené šťávy dáme natrhané lístky šalvěje a smetanu s hořčicí a prohřejeme. Podle chuti dosolíme.

Tip: Podávejte s bramborovou kaší nebo s rýží.

Hovězí steak na rozmarýnu

Energetický příjem v 1 porci: 884 kJ/211 kcal

Ingredience pro 4 osoby:

* 4 hovězí steaky po 150 g
* rozmarýn
* sůl
* pepř
* olivový olej

Postup:

Hovězí steak naklepeme rukou. Zakápneme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem a čerstvě namletým pepřem a necháme asi 15 minut odpočívat. Poté nahřejeme pánev a vložíme do ní maso, které zprudka opečeme. Jakmile se maso z jedné strany zatáhne, otočíme na druhou stranu. Propékáme podle toho, jak má kdo rád. Nejméně ale asi 4 minuty z každé strany. Poté maso vyjmeme, osolíme, nejlépe krystalky soli, a necháme dojít v teple.

Tip: Podávejte se zeleninovou oblohou a bramborami grilovanými v alobalu.

23.7.2012 10:19 | Petra Lamschová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.