ZPĚT

Kozí lahůdky v biokvalitě

Mnoho už se toho napsalo o prospěšnosti biovýrobků a škodlivosti klasického mléka. Což takhle ale vyzkoušet výrobky kozí, a ještě k tomu BIO? Nadchly nás ty z biofarmy v Ratibořicích.

Když jsem poprvé uviděl v chladicím pultu farmářského trhu obaly kozích výrobků s pruhovaným modrobílým dekorem, ihned se mi vybavila scéna z filmu Nebe a dudy, kde malí rošťáci Tonda a Vašek v podání dvojčat Blahníkových namalovali koze pruhy. Film z roku 1941 byl pochopitelně ještě černobílý, takže nevím, zda měly šmolkovou barvu.

Na stejném trhu v Kobylisích jsem u pultu zaslechl i jednu ze zákaznic: „Sousedka mi doporučila, abych tady koupila ten jogurt s modrými a bílými pruhy, že je prý lahodný a zdravý. Ale když jsem viděla, že je z kozího mléka, tak jsem koupila jen jeden na zkoušku. Vnučka ho zblafla jakoby nic, a tak ho sem nyní chodím kupovat pravidelně.“

Když jsem tuto svou zkušenost vyprávěl Matěji Pastrňákovi, jednateli společnosti Biofarma DoRa v Ratibořicích, stručně to komentoval slovy: „To je častá reakce, ale už jsme si vyzkoušeli na stovkách dětí i dospělých, kteří navštívili naši farmu, že tu jemnou kozí stopu v chuti pozná jen málo jazýčků.“


Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kteří ho považovali za elixír krásy a dlouhověkosti.


NA ZAČÁTKU BYLY DVĚ KOZY

V srdci Vysočiny, několik kilometrů od Jaroměřic nad Rokytnou, se uskutečnil takový malý příběh o téměř biblickém množení. Na počátku byly dvě kozy, v současné době je jich šest set krátkosrstého bílého bezrohého plemene.

„Náš hospodářský dvůr pochází z období hospodářské reformy císaře Josefa II. Až do roku 1924 byl majetkem panství rodu Löwenstein z Lesenic. Po provedené pozemkové reformě vznikl v Ratibořicích tzv. zbytkový statek. Tehdy byl také odkoupen od hraběnky Pauliny von Löwenstein mým nevlastním dědečkem, který na dvoře hospodařil až do roku 1948. V tomto roce byl bez náhrady vyvlastněn. Původní majitel byl bezdůvodně vězněn a jeho děti byly perzekvovány za svůj původ. V rámci kolektivizace zemědělství pak přešel majetek do užívání zemědělského družstva.

Značně zdevastovaný statek do svého vlastnictví převzal dědic původního majitele v roce 1992 a tím se začala psát novodobá historie farmy v Ratibořicích,“ vypráví ve zkratce historii statku Matěj Pastrňák.

Hospodářský dvůr v Ratibořicích pochází z období hospodářské reformy císaře Josefa II.

POKRAČOVÁNÍ V TRADICI

V současné době vede farmu mladý farmář, který se rozhodl pokračovat v tradici předcházejících generací své rodiny. Jako kluk zažil nové počátky v devadesátých letech, kdy se jeho rodiče rozhodli chovat králíky. Příliš se ale nedařilo, a proto se zrodil nápad s kozami. Tak do statku přišly zmíněné první dvě.

K rozhodnutí přispěl výrazně fakt, že na našem trhu v té době téměř vůbec výrobky z kozího mléka neexistovaly, i když jejich vliv na lidské zdraví byl již mnohokrát prokázán. Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kteří kozí mléko považovali za elixír krásy a dlouhověkosti. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí. Moderní lékařská věda potvrdila, že kozí mléko příznivě působí například při onemocnění trávicího traktu, revmatických bolestech, kožní alergii. Kozí produkty výrazně zlepšují i stav u dětí, které jsou alergické na kasein, obsažený ve vyšším množství v kravském mléce.

Označení BIO nese například sýr Doral, bílý jogurt, kozí mléko, kefír, pomazánkový sýr a žervé

INSPIRACE OD PROTINOŽCŮ

Chov se pomalu rozrůstal a Matěj, student agronomické fakulty, se rozhodl, že se rozhlédne trochu po světě, jak tam taková farma funguje. Zamířil hned do zaslíbené destinace, k protinožcům do Austrálie. Tam si vyzkoušel v praxi, co vše chov koz a následná výroba mléčných výrobků obnáší. Po návratu si doplnil teoretické znalosti a skloubil je s australskými zkušenostmi.

MODROBÍLÉ BIO JE ŠPIČKA

„V současné době zpracováváme největší množství kozího mléka v republice. Postupně jsme vybudovali i potřebnou technologii, takže dnes z mléka vyrábíme celou škálu produktů. Jsou to naše ,modrobílé‘ výrobky – jogurty, sýry, tvarohové krémy a syrovátkový nápoj. Již před lety jsme přešli i na systém ekologického zemědělství, což nám umožňuje vyrábět produkty se značkou BIO. K nim patří například kozí sýr Doral, bílý jogurt, kozí mléko a kefír, žervé a pomazánkový sýr. V letech 2003 a 2004 jsme získali i ocenění Biopotravina roku.“

Pro Matěje Pastrňáka jsou prioritou zdravá a čistá zvířata

KOZY, OVCE A LEVANDULE

Kromě koz se rozvíjí na farmě i biochov ovcí a v sezoně jsou okolí i prodejna provoněné levandulí lékařskou. V rámci agroturistiky přijíždějí na farmu četné exkurze, často sem jezdí skupiny dětí z mateřských i základních škol, kterým je k dispozici i agrocentrum vybudované s podporou Evropské unie.

Z FARMY NA TRHY

Ten, kdo si na farmu v Ratibořicích nezajede, může si výrobky DoRa koupit v prodejnách zdravé výživy ve větších městech, a jak dokazuje zkušenost z Kobylis, našly si cestu i na farmářské trhy. O tom, že kozí výrobky mohou být skutečnou lahůdkou, vypovídá specialita šéfkuchaře Marka Purkarta z restaurantu Mlýnec v Praze, který hostům ve svém menu nabízí cheesecake z ratibořického kozího mléka s fíkovou marmeládou a zmrzlinou z kozího sýra s medem. Skvělá pochoutka z „modrobílé produkce“!


Foto: Jiří Kolečko a Profimedia.cz

2.10.2012 8:17 | Jiří Kolečko

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.