FITweb

Reklama

ZPĚT

Antialergický jídelníček

Patříte mezi ty nešťastníky, kteří nemůžou mléko, vejce, lepek nebo třeba ořechy, protože na ně mají alergii? Pokusili jsme se pro vás připravit takové recepty, které vás v tomto směru rozhodně potěší!

Candát s karotkovo-bramborovým salátem

(bez lepku, vajec a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 150 g candáta
* 150 g mrkve
* 100 g brambor
* 7 g másla
* 1 lžička šťávy z citronu
* 1 lžička kůry z pomeranče
* 1 celá skořice
* 2 hřebíčky
* sůl
* pepř
* 1 jarní cibulka

Postup:

Filet candáta osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a orestujeme na pánvi bez tuku z obou stran dozlatova. Poté na pánvi necháme rozpustit máslo a krátce s rybou podusíme kůru z pomeranče, skořici a hřebíček. Uvařené brambory ve slupce a celou mrkev nakrájíme na tenčí plátky. Naskládáme na sebe, osolíme a opepříme, navrch dáme candáta, zalijeme omáčkou a zasypeme nasekanou jarní cibulkou.

Tip: Zajímavou chuť dodají pokrmu nasekané pistácie.

1374 kJ/328 kcal, bílkoviny: 30 g, sacharidy: 28 g, tuky: 8 g


Hovězí svíčková se zeleninou

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 150 g hovězí svíčkové
* 100 g mrkve
* 50 g hrášku
* 50 g květáku
* 50 g brokolice
* 1 lžíce olivového oleje (7 g)
* 1 lžička šťávy a kůry z citronu
* sůl
* pepř
* petrželka
* máta

Postup:

Steak z hovězí svíčkové osolíme, opepříme a na polovině dávky olivového oleje krátce orestujeme z obou stran dozlatova. Mrkev nakrájíme na menší kolečka, hrášek a hlavičky květáku a brokolice uvaříme v páře na skus (al dente). Steak přendáme na talíř spolu se zeleninou a zakapeme dipem ze zbytku olivového oleje se solí, pepřem, šťávou a kůrou z citronu a nasekanými bylinkami.

Tip: Můžete podávat také s bramborami.

1436 kJ/343 kcal, bílkoviny: 30 g, sacharidy: 19 g, tuky: 12 g


Kachna s jablkem a bramborovými lupínky

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 80 g kachních prsou
* 100 g brambor
* 100 g jablka
* 1 červené cibule
* sůl
* pepř
* kmín
* tymián

Postup:

Kachní prsa osolíme, opepříme, posypeme kmínem a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme na kolečka nakrájené brambory, cibuli, snítku tymiánu a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Poté vložíme plátky jablek a dalších 10 minut pečeme. Podle potřeby podlijeme vodou.

Tip: Sladší chuť bude mít kachna, když přidáte trošku medu.

1556 kJ/372 kcal, bílkoviny: 19 g, sacharidy: 32 g, tuky: 12 g


Kuřecí polévka s bezlepkovými knedlíčky a zeleninou

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 100 g kuřecího masa
* 100 g mrkve
* 50 g celeru
* 50 g petržele
* 1–2 stroužky česneku
* 25 g jarní cibulky
* 30 g polenty
* 2 hřebíčky
* 1 bobkový list
* sůl
* 2 kuličky pepře
* nasekaná petrželka

Postup:

Kuřecí maso vaříme společně s kuličkami pepře, hřebíčkem a bobkovým listem při nízké teplotě aspoň hodinu. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu, vaříme společně s vývarem asi 10 minut. Připravíme si podle návodu polentu, vmícháme do ní nadrcený česnek a jarní cibulku a lžičkou vytvarujeme knedlíčky.
Na talíř nalijeme polévku, přidáme petrželku a knedlíčky.

Tip: Skvělou polévku připravíte i z kachny.

1374 kJ/328 kcal, bílkoviny: 17 g, sacharidy: 34 g, tuky: 6 g


Jablečný tarte

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 8 porcí:

* 300 g bezlepkové mouky
* 1/3 lžíce kurkumy
* 2 lžíce citronové šťávy
* špetka soli
* 70–100 ml vody
* 4 jablka (400 g)
* 40 g třtinového cukru
* 2 lžíce skořice

Postup:

Smícháme bezlepkovou mouku s citronovou šťávou, špetkou soli, kurkumou a podle potřeby přidáváme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. V podobě bochánku necháme v chladu 30 minut odpočinout. Poté z těsta vyválíme kulatý plát, vložíme do formy a propícháme vidličkou. Navrch naskládáme plátky jablek smíchaných s cukrem a skořicí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 35 minut.

Tip: Z části těsta si můžete vykrájet hvězdičky a ozdobit jimi koláč navrchu.

793 kJ/189 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 44 g, tuky: 1 g (v 1 porci)


Vepřové kousky s hroznovým vínem

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 80 g vepřového libového masa
* 50 g hroznového vína
* 80 g vařené rýže
* 3 g řepkového oleje
* sůl
* pepř
* tymián

Postup:

Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Řepkový olej rozehřejeme na nepřilnavé pánvi, vhodíme maso, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Poté podlijeme troškou vody a společně s tymiánem dusíme doměkka. Nakonec přidáme kuličky hroznového vína a jen krátce podusíme. Podáváme s vařenou rýží.

Tip: Vyzkoušejte recept také s ananasem.

1469 kJ/351 kcal, bílkoviny: 19 g, sacharidy: 26 g, tuky: 17 g


Uzený losos s pomeranči a kapary

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 50 g uzeného lososa
* 100 g pomeranče
* 10 g kaparů
* 10 g sýra feta

Postup:

Na talíř naskládáme plátky uzeného lososa. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme k lososu, zasypeme kapary a sýrem feta.

Tip: Svačinku zkuste podávat i s bezlepkovým pečivem.

827 kJ/198 kcal, bílkoviny: 20 g, sacharidy: 17 g, tuky: 12 g


Text a food styling: Jana Vašáková
Decor styling: Markéta Zindulková
Foto: Ondřej Košík
Děkujeme za zapůjčení nádobí Wegwood, Villeroy & Boch, Interiér Del´Art, ´A Propos.
Za dodání ryb děkujeme FISH4U (www.fish4u.cz).

22.1.2013 13:07 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
  1. evcavoj

    evcavoj Již 18 let mám bezlepkovou a bezmléčnou dietu,moc vám za tyto recepty děkuji.Je to milé zpestření jídelníčku 8-)

    Úterý 13:51

  2. Corysek

    Corysek Jsem nově diagnostikovaná celiačka, takže mi tyto recepty velice pomohly,děkuju!!! ;-)

    Úterý 15:18

  3. xxmilisxx -Martina :)

    xxmilisxx -Martina :) Jj všechny byli v Prosincové Dietě :) a už je mám hezky zapsané

    Úterý 15:31

  4. Kessi

    Kessi tak jsem tu dlouho nebyla a koukám jak že tu pořád jste , je milé vědět že dobré vytrvá :-)

    Čtvrtek 18:57

  5. Nikolala

    Nikolala Dnes jsem vařila tu polévku, je výborná. :-)

    Pátek 12:24

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.