ZPĚT

Antialergický jídelníček

Patříte mezi ty nešťastníky, kteří nemůžou mléko, vejce, lepek nebo třeba ořechy, protože na ně mají alergii? Pokusili jsme se pro vás připravit takové recepty, které vás v tomto směru rozhodně potěší!

Candát s karotkovo-bramborovým salátem

(bez lepku, vajec a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 150 g candáta
* 150 g mrkve
* 100 g brambor
* 7 g másla
* 1 lžička šťávy z citronu
* 1 lžička kůry z pomeranče
* 1 celá skořice
* 2 hřebíčky
* sůl
* pepř
* 1 jarní cibulka

Postup:

Filet candáta osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a orestujeme na pánvi bez tuku z obou stran dozlatova. Poté na pánvi necháme rozpustit máslo a krátce s rybou podusíme kůru z pomeranče, skořici a hřebíček. Uvařené brambory ve slupce a celou mrkev nakrájíme na tenčí plátky. Naskládáme na sebe, osolíme a opepříme, navrch dáme candáta, zalijeme omáčkou a zasypeme nasekanou jarní cibulkou.

Tip: Zajímavou chuť dodají pokrmu nasekané pistácie.

1374 kJ/328 kcal, bílkoviny: 30 g, sacharidy: 28 g, tuky: 8 g


Hovězí svíčková se zeleninou

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 150 g hovězí svíčkové
* 100 g mrkve
* 50 g hrášku
* 50 g květáku
* 50 g brokolice
* 1 lžíce olivového oleje (7 g)
* 1 lžička šťávy a kůry z citronu
* sůl
* pepř
* petrželka
* máta

Postup:

Steak z hovězí svíčkové osolíme, opepříme a na polovině dávky olivového oleje krátce orestujeme z obou stran dozlatova. Mrkev nakrájíme na menší kolečka, hrášek a hlavičky květáku a brokolice uvaříme v páře na skus (al dente). Steak přendáme na talíř spolu se zeleninou a zakapeme dipem ze zbytku olivového oleje se solí, pepřem, šťávou a kůrou z citronu a nasekanými bylinkami.

Tip: Můžete podávat také s bramborami.

1436 kJ/343 kcal, bílkoviny: 30 g, sacharidy: 19 g, tuky: 12 g


Kachna s jablkem a bramborovými lupínky

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 80 g kachních prsou
* 100 g brambor
* 100 g jablka
* 1 červené cibule
* sůl
* pepř
* kmín
* tymián

Postup:

Kachní prsa osolíme, opepříme, posypeme kmínem a vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme na kolečka nakrájené brambory, cibuli, snítku tymiánu a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Poté vložíme plátky jablek a dalších 10 minut pečeme. Podle potřeby podlijeme vodou.

Tip: Sladší chuť bude mít kachna, když přidáte trošku medu.

1556 kJ/372 kcal, bílkoviny: 19 g, sacharidy: 32 g, tuky: 12 g


Kuřecí polévka s bezlepkovými knedlíčky a zeleninou

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 100 g kuřecího masa
* 100 g mrkve
* 50 g celeru
* 50 g petržele
* 1–2 stroužky česneku
* 25 g jarní cibulky
* 30 g polenty
* 2 hřebíčky
* 1 bobkový list
* sůl
* 2 kuličky pepře
* nasekaná petrželka

Postup:

Kuřecí maso vaříme společně s kuličkami pepře, hřebíčkem a bobkovým listem při nízké teplotě aspoň hodinu. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu, vaříme společně s vývarem asi 10 minut. Připravíme si podle návodu polentu, vmícháme do ní nadrcený česnek a jarní cibulku a lžičkou vytvarujeme knedlíčky.
Na talíř nalijeme polévku, přidáme petrželku a knedlíčky.

Tip: Skvělou polévku připravíte i z kachny.

1374 kJ/328 kcal, bílkoviny: 17 g, sacharidy: 34 g, tuky: 6 g


Jablečný tarte

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 8 porcí:

* 300 g bezlepkové mouky
* 1/3 lžíce kurkumy
* 2 lžíce citronové šťávy
* špetka soli
* 70–100 ml vody
* 4 jablka (400 g)
* 40 g třtinového cukru
* 2 lžíce skořice

Postup:

Smícháme bezlepkovou mouku s citronovou šťávou, špetkou soli, kurkumou a podle potřeby přidáváme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. V podobě bochánku necháme v chladu 30 minut odpočinout. Poté z těsta vyválíme kulatý plát, vložíme do formy a propícháme vidličkou. Navrch naskládáme plátky jablek smíchaných s cukrem a skořicí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 35 minut.

Tip: Z části těsta si můžete vykrájet hvězdičky a ozdobit jimi koláč navrchu.

793 kJ/189 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 44 g, tuky: 1 g (v 1 porci)


Vepřové kousky s hroznovým vínem

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 80 g vepřového libového masa
* 50 g hroznového vína
* 80 g vařené rýže
* 3 g řepkového oleje
* sůl
* pepř
* tymián

Postup:

Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Řepkový olej rozehřejeme na nepřilnavé pánvi, vhodíme maso, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Poté podlijeme troškou vody a společně s tymiánem dusíme doměkka. Nakonec přidáme kuličky hroznového vína a jen krátce podusíme. Podáváme s vařenou rýží.

Tip: Vyzkoušejte recept také s ananasem.

1469 kJ/351 kcal, bílkoviny: 19 g, sacharidy: 26 g, tuky: 17 g


Uzený losos s pomeranči a kapary

(bez lepku, vajec, mléka a ořechů)

Ingredience na 1 porci:

* 50 g uzeného lososa
* 100 g pomeranče
* 10 g kaparů
* 10 g sýra feta

Postup:

Na talíř naskládáme plátky uzeného lososa. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme k lososu, zasypeme kapary a sýrem feta.

Tip: Svačinku zkuste podávat i s bezlepkovým pečivem.

827 kJ/198 kcal, bílkoviny: 20 g, sacharidy: 17 g, tuky: 12 g


Text a food styling: Jana Vašáková
Decor styling: Markéta Zindulková
Foto: Ondřej Košík
Děkujeme za zapůjčení nádobí Wegwood, Villeroy & Boch, Interiér Del´Art, ´A Propos.
Za dodání ryb děkujeme FISH4U (www.fish4u.cz).

22.1.2013 13:07 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
  1. evcavoj

    evcavoj Již 18 let mám bezlepkovou a bezmléčnou dietu,moc vám za tyto recepty děkuji.Je to milé zpestření jídelníčku 8-)

    Úterý 13:51

  2. Corysek

    Corysek Jsem nově diagnostikovaná celiačka, takže mi tyto recepty velice pomohly,děkuju!!! ;-)

    Úterý 15:18

  3. xxmilisxx -Martina :)

    xxmilisxx -Martina :) Jj všechny byli v Prosincové Dietě :) a už je mám hezky zapsané

    Úterý 15:31

  4. Kessi

    Kessi tak jsem tu dlouho nebyla a koukám jak že tu pořád jste , je milé vědět že dobré vytrvá :-)

    Čtvrtek 18:57

  5. Nikolala

    Nikolala Dnes jsem vařila tu polévku, je výborná. :-)

    Pátek 12:24

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.