ZPĚT

8 super potravin, které musíte vyzkoušet

Udělejte ve své ledničce a spíži menší revoluci! Vpusťte tam superpotraviny, které jsou přímo nabité prospěšnými látkami. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou - skoncujete se stereotypním jídelníčkem a zároveň uděláte něco pro svoje zdraví!

Máte neodbytný pocit, že nastal čas obohatit svůj nákupní seznam o zbrusu nové položky? Objevte jídla a nápoje s mimořádně příznivým vlivem na lidské zdraví! Mánii kolem superpotravin má na svědomí americký lékař Steven Pratt, který sestavil seznam čtrnácti základních položek (patří na něj například jogurt, krůtí maso, borůvky nebo sója). Od té doby se i další jídla či nápoje hýřící zdravými látkami (obzvlášť fytochemikáliemi) někdy označují jako superpotraviny. Vyzkoušejte zajímavé lahůdky, které se v poslední době často objevují ve výčtu potravin s touto lichotivou nálepkou!

JERUZALÉMSKÝ ARTYČOK - TOPINAMBUR

Bojujete občas s únavou nebo střevními potížemi? Pak by se vaším věrným společníkem měly stát právě topinambury, které si španělští dobyvatelé v 16. století přivezli od jihoamerických indiánů. Pod exotickým názvem topinambury nebo jeruzalémské artyčoky se skrývají hlízy byliny, která se podobá slunečnici. Obsahují inulin, který příznivě působí na prospěšné střevní bakterie. Díky tomu pomáhá předcházet nepříjemným infekčním průjmům.

Za zmínku stojí i vysoký obsah železa, který zmírňuje pocity únavy a vyčerpání. A jak si s topinambury poradit v kuchyni? Čerstvé hlízy ozvláštní zeleninové saláty nebo se dají zpracovávat podobně jako klasické brambory.

ELIXÍR ŽIVOTA - MATCHA ČAJ

Tradiční nápoj japonských čajových obřadů v poslední době dobývá Evropu! Všechny čaje jsou nabité antioxidanty, ale práškový čaj matcha je několikanásobně překoná. Při pití běžného čaje se vylouhované čajové lístky nakonec vyhodí. Matcha čaj, to jsou vlastně čajové lístky namleté na jemný smaragdový prášek. Zalijete je horkou vodou, našleháte bambusovou metličkou a pak svůj životabudič vypijete. Díky tomu zkonzumujete celé čajové lístky s veškerými blahodárnými látkami. Řada z nich, například antioxidanty zvané katechiny, působí preventivně proti některým druhům rakoviny.

Při popíjení lahodného čaje navíc povzbudíte i svůj metabolismus, což vám v konečném efektu může pomoct s hubnutím. A ne nadarmo tomuto čaji holdují už přes 800 let i buddhističtí mniši! Díky obsahu L-theaninu umí matcha navodit stav relaxace a zároveň i povzbuzení. Ve formě prášku se dá použít i jako přísada do řady potravin zmrzlinou počínaje a zákusky konče.

ZELENÝ DETOXIKÁTOR - MLADÝ JEČMEN

Pro povzbuzení a zlepšení kondičky ho popíjeli už gladiátoři ve starověkém Římě. Dodnes patří mezi oblíbence vrcholových sportovců. Kromě vitaminů (hlavně A, skupiny B a E) a minerálů z něj načerpáte i chlorofyl. Tato látka obsažená v zelených rostlinkách si vysloužila přezdívku „zelená krev“. Umí neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla a podporuje hojivé procesy, což mladý ječmen pasuje na oblíbenou detoxikační přísadu. Nejvíc blahodárných látek získáte z mladých výhonků, s časem jejich obsah klesá.

Nejjednodušší cestou je vyzkoušet instantní nápoj z mladého ječmene, který se dá smíchat nejen s vodou, ale třeba i s ovocným džusem. Čerstvý ječmen si můžete ale vypěstovat i doma v květináči a mladičkými výhonky si zpestřit salát n smoothie koktejl.

PŘÍRODNÍ ANTIDEPRESIVUM - NEPRAŽENÉ KAKAOVÉ BOBY

Kakaové boby důvěrně znáte třeba jako složku sladkého lákadla OE čokolády.
V čokoládové tabulce je však najdete rozemleté, tepelně zpracované a smíchané s řadou dalších, nepříliš zdravých ingrediencí. Vyzkoušejte pro změnu nepražené kakaové boby, které obsahují vyšší koncentraci blahodárných antioxidantů než červené víno nebo borůvky. Jsou mimo jiné napěchované i neurotransmitery, což jsou látky nezbytné pro dobré fungování nervové soustavy.

Díky tomu jsou nepražené kakaové boby přírodním antidepresivem. Můžete je chroupat jako oříšky anebo je nasekat do müsli či dezertů, které obvykle obsahují čokoládu. V obchodech se zdravou výživou dostanete speciální čokoládové výroby, které jsou vyrobené z nepražených bobů.

SUVENÝR Z ČÍNY - KUSTOVNICE

V tradiční čínské medicíně má pověst elixíru dlouhověkosti a afrodiziaka. Jde vlastně o bobule keře, který roste hlavně v jižní části Číny. V Himálaji jsou obdobně běžnou součástí jídelníčku jako třeba u nás jablka. Možná i proto právě obyvatelé těchto horských oblastí lámou rekordy v dlouhověkosti! Jejich oranžovočervená barva signalizuje vysoký obsah karotenoidů. Kromě nich se může kustovnice (někdy se jí říká také goji) pochlubit i obsahem řady aminokyselin, vitaminů A, B i C a také stopových prvků.

Vědecké studie zkoumající goji se zaměřují hlavně na unikátní směs látek zvanou Lycium barbarum polysacharidy (LBP). Zvyšují odolnost proti nepříznivým vlivům okolí a zbržďují proces stárnutí. Kustovnici seženete v podobě sušených plodů, které na první pohled připomínají trochu přerostlé červené rozinky. Můžete si je dát k svačině nebo je přihodit do moučníků či salátů. Anebo vyzkoušejte tekutý koncentrát.

ŘÍMSKÝ HRÁCH - CIZRNA

Cizrna neboli římský hrách se prosadila ve středozemní, arabské, ale i v indické kuchyni. Patří mezi výživově nejkvalitnější druhy luštěnin. Je spolehlivou zásobárnou vlákniny, která na sebe váže škodlivý cholesterol. Díky tomu působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Vašemu zdraví prospěje i vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje správný vývoj červených krvinek a předchází vzniku vývojových vad u novorozenců.

Vitamin B15 zase působí jako zpomalovač stárnutí. Seženete ji v některých větších supermarketech. Můžete zabrousit do arabské kuchyně a vyzkoušet recept na pastu zvanou hummus anebo si cizrnu připravit podobně jako jiné luštěniny. Její oříšková chuť určitě zalahodí vašim chuťovým pohárkům.

OČISTNÁ ŘASA - CHLORELA

Tato jednobuněčná sladkovodní řasa udělala raketovou kariéru. Před sto padesáti lety ji ještě nikdo neznal a dnes se jí přezdívá „přírodní antibiotikum“ a vévodí čelným příčkám hitparády superpotravin. Drobná řasa, která roste hlavně v australských a asijských vodách, byla objevena teprve roku 1890. V minulém století se díky svým jedinečným výživovým vlastnostem stala objektem vědeckých výzkumů.
Nenápadná chlorela v sobě totiž skrývá až dvakrát větší množství bílkoviny než luštěniny. Uvažuje se dokonce o tom, že má potenciál stát se potravinou budoucnosti. Nedávná korejská studie popsala její protirakovinné účinky.

Blahodárně působí i na cévní a trávicí systém. Ve formě potravinových doplňků ji najdete jako doporučovanou součást očistných kúr. Dokáže na sebe navázat škodliviny a pěkně je vyprovodit ven z vašeho těla.

ZLATO INKŮ - QUINOA

Quinoa hrála zásadní roli v jídelníčku jihoamerických indiánů už před 5000 lety, propadli jí například i Inkové. Dneska se znovu hřeje na výsluní, NASA dokonce zkoumá možnost uplatnit ji jako stravu kosmonautů během dlouhých vesmírných letů. Vysoký obsah bílkovin a esenciálních aminokyselin quinou pasuje na ideální potravinu pro vegetariány.

Zanedbatelný není ani obsah široké škály dalších blahodárných látek, za všechny jmenujme třeba vitaminy skupiny B. Mouka vyráběná ze semen quinoy neobsahuje lepek, takže ji do své stravy můžou směle zařadit i ti, kteří drží bezlepkovou dietu. Jak si s ní poradit v kuchyni? Povaříte ji zhruba čtvrt hodiny a dochutíte kořením a zeleninou. Její jemně oříšková chuť ji předurčuje k roli vynikající přílohy k masu, která může být zajímavou obměnou rýže.

23.4.2013 7:49 | Ilona Laužanská

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.