FITweb

Reklama

ZPĚT

Hubněte s naším rozvrhem

Pokud jste během Vánoc přibrala pár centimetrů v pase anebo vypadáte jako sestra Santa Clause, navrhujeme vám následující plán.

 

 

Každý den si zvolte snídani, oběd a večeři z přiloženého seznamu, menu můžete střídat libovolně podle sebe.
Jako bonus denně můžete zobat pochoutky v celkové kalorické hodnotě 300. Váš celkový denní příjem by měl být kolem 1800 kalorií (platí pro aktivní ženu s váhou 60 kg). Pokud chcete hubnout, omezte kalorie o 250 denně. Pro rychlejší hubnutí začněte cvičit! Pozor, tato dieta není vhodná pro těhotné a kojící matky, u nich se nedoporučuje prudká změna ve stravování. Prvních pět dní se věnujte pročistění organismu! Začněte s džusy, ty dokážou detoxikovat organismus, obsahují vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu. Je nutné je vyrobit z čerstvých plodů. Vláknina z celých plodů vyčistí vaše střeva.

1. DEN: JEN ZELENINOVÉ A OVOCNÉ ŠŤÁVY SNÍDANĚ: ovocná šťáva z čerstvého ovoce nebo 100% džus neslazený, zředěný vodou, množství: 1-1,5 l.
Rozmixujte čerstvé ovoce s vysokým obsahem vody (pomeranče, grepy, hroznové víno) na drť, přidejte banán a udělejte si velmi hustý ovocný koktejl. Popíjejte ho celé dopoledne.
OBĚD: ovocná nebo mrkvová šťáva, rajčatová šťáva 0,5 l.
Nahrubo rozmixujte špenát, okurky, rajče, karotku, brokolici, zelí, ředkvičky, květák… Udělejte si zeleninovou „studenou polévku“. Kombinace těchto druhů zeleniny podporuje trávení. SVAČINA: banány, ovoce.
VEČEŘE: nakrájený zeleninový salát s olivovým olejem, mrkvová nebo rajčatová šťáva, hlávkový salát, rajčata.  

2. DEN: PŘIDEJTE SALÁTY SNÍDANĚ: ovocná šťáva z čerstvého ovoce nebo 100% džus neslazený, zředěný vodou (0,75-1 l).
Ovocný salát nebo čerstvé ovoce s vysokým obsahem vody, pomeranče, grepy… Pokud budete mít ještě hlad, tak si dejte banán.
Konzumujte ovoce celé dopoledne.
OBĚD: ovocná nebo mrkvová šťáva 0,5 l.
SALÁT: hlávkový salát, špenát, okurky, rajče, karotka, celer, brokolice, zelí ředkvičky, květák. (Kombinace těchto druhů zeleniny podporuje trávení.) SVAČINA: banány, ovoce.
VEČEŘE: zeleninový salát s olivovým olejem, mrkvová nebo rajčatová šťáva, hlávkový salát, rajčata.

3. DEN: PŘIDEJTE BÍLKOVINY SNÍDANĚ: ovocná šťáva z čerstvého ovoce nebo 100% džus neslazený, zředěný vodou (0,75-1 l), 100 g nízkotučného tvarohu smíchaného s jogurtem.
SVAČINA: bílý jogurt s čerstvým ovocem, kiwi, mandarinka.
OBĚD: míchaná dušená zelenina, plátek mořské ryby, ovocná šťáva nebo mrkvová šťáva (0,5 l).
SVAČINA: jogurtové mléko, kyška nebo nápoj s banánem.
VEČEŘE: zeleninový salát s jogurtem, okurka, paprika, rajčata, česnek, mrkvová nebo rajčatová šťáva, hlávkový salát, rajčata.  

4. DEN: PŘIDEJTE DRŮBEŽÍ MASO SNÍDANĚ: ovocná šťáva z čerstvého ovoce nebo 100% džus neslazený, zředěný vodou (0,75-1 l), velký jogurt s kousky do něj přimíchaný nízkotučný tvaroh.
SVAČINA: bílý jogurt s čerstvým ovocem.
OBĚD: krůtí nebo kuřecí plátek se zeleninou, 1 lžička olivového oleje, bylinky. Mrkvová nebo rajčatová šťáva (0,5 l).
SVAČINA: hlávkový salát s krájeným tvrdým sýrem, 1 vajíčko.
VEČEŘE: zeleninový salát s tofu, okurka, paprika, mrkvová nebo rajčatová šťáva, hlávkový salát, rajčata.  

5. DEN: PŘIDEJTE PEČIVO SNÍDANĚ: celozrnný rohlík namazaný light margarínem, 4 plátky eidamu, jablko, mandarinka, kiwi.
SVAČINA: hlávkový salát s tuňákem a plátek tmavého chleba.
OBĚD: krůtí prsa s vařenými bramborami a zeleninový salát.
SVAČINA: velký ovocný jogurt.
VEČEŘE: zeleninový salát s eidamem na kostky, okurka, paprika, mrkvová nebo rajčatová šťáva, hlávkový salát, rajčata.

*

OD 6. DNE VYBÍREJTE Z NAŠEHO SEZNAMU:

SNÍDANĚ:

1. 0,5 šálku ovesných vloček s 200 ml polotučného mléka, 3 lžíce sekaných nesolených mandlí, nepražených.
Celkem386 kalorií.
2. 1 vejce natvrdo, 1 celozrnný toast, 1 lžička margarínu, 100 g ovocného nízkotučného jogurtu, 100 ml 100% pomerančového džusu.
Celkem: 432 kalorií.
3. 035 šálku polotučného jogurtu, 100 ml brusinkové šťávy, 0,5 banánu a 0,5 šálku mražených jahod nebo malin na kaši.
Celkem: 407 kalorií.
4. Kukuřičný chléb plátek, 200 ml polotučného mléka, 1 malé jablko.
Celkem: 410 kalorií.
Placka arabského chleba, 1,5 lžíce rostlinného tuku, 100 g ovocného nízkotučného jogurtu, jiná varianta: do arabského chleba zabalte banán.
Celkem: 417 kalorií.
5. Jeden šálek cereálií s otrubami a rozinkami, 220 ml odtučněného mléka, ozdobit 1 lžící sušeného ovoce.
Celkem: 414 kalorií.
6. V restauraci: míchaná vejce, 1 kelímek malého jogurtu.
 Celkem: 390 kalorií. OBĚD: 1. Potřete arabský chléb nebo tortilu 2 lžícemi barbecue omáčky. Přidejte 2-3 lístky salátu, 80 g krůtího masa a0,5 jablka.
Srolujte. Příloha: 10 baby karotek.

Dezert:

1 šálek pudinku.
Celkem: 563 kalorií.
2. 2 plátky zeleninové pizzy (možnost přidat: římský salát s polovinou rajčete, 0,5 okurky, 3 černé olivy a 1 lžíce dresinku). Celkem: 514 kalorií.
3. 100 g pečeného lososa, 0,5 šálku rýže, salát z 1,5 šálku špenátu a 0,5 šálku mandarinek, 2 lžíce vinného octa.
Celkem 587 kalorií.
4. Nakrájet 80 g kuřecích prsou a smíchat se čtvrtinou šálku barbecue omáčky, naservírovat na celozrnný chléb. Salát z jablka, čtvrt šálku hroznového vína, 1,5 lžíce dresinku.
Celkem: 564 kalorií.
5. Smíchejte 80 g konzervu tuňáka s polovinou šálku mrkve a třetinou šálku krájené papriky. Navršte to na veku, ozdobte plátkem rajčete a sýrem. Dezert: pomeranč.
Celkem: 554 kalorií.
6. V restauraci: sendvič s hovězím masem a fazolová polévka.
Celkem: 570 kalorií.
Velký salát s kuřecím masem.
Celkem: 555 kalorií.

VEČEŘE:

1. 80 g grilovaných kuřecích prsou, 1 šálek karotky, 1 šálek vařené divoké rýže, 0,5 šálku jablkového džusu.
Celkem: 532 kalorií.
2. 80 g libového hovězího opéct, 0,5 šálku vařených těstovin, 1 šálek dušené brokolice. Salát hlávkový (1 šálek), 2 lžíce strouhané mrkve, 4 malá rajčata, 1 lžíce vinného octa.
Celkem: 564 kalorií.
3. 100 g krůtího vařeného ve vlastní šťávě s rostlinným tukem, 0,5 šálku dušeného špenátu a 1 pečená brambora.
Celkem: 546 kalorií.
4. 100 g kuřecích prsou, 1 šálek dušeného květáku, 0,5 šálku opečených fazolí, 2 malá rajčata na kostky s 1 lžičkou olivového oleje. Příloha: 1 plátek chleba.
Celkem: 578 kalorií.
5. 80 g libového masa nakrájeného, 1 pečená brambora, 1 lžička rostlinného tuku, 1 lžíce smetany, 0,5  šálku dušených zelených fazolí, 1 šálek odtučněného mléka. Můžete přidat: 0,5 šálku broskve na kostky. Celkem: 538 kalorií.
6. Restaurace: porce zeleninových lasagní, salát hlávkový, 05 šálku restované papriky, 2 lžíce feta sýra, 2 lžíce dresinku a 1 plátek chleba (lze přidat 220 ml odtučněného mléka.
Celkem: 540 kalorií.


NĚKOLIK TIPŮ NA OVOCNÉ ŠŤÁVY

1. Z CITRUSOVÝCH PLODŮ: džus z pomerančů a grepů má vysoký obsah vitaminu C, což je antioxidant a má ochranné účinky.
2. MRKVOVÝ DŽUS: čerstvá syrová mrkev je bohatá na vitamin A, dále vitamin B, C, D, E a K. Obsahuje i minerály podporující kvalitu kostí.
3. DŽUS Z ČERVENÉ ŘEPY: podporuje krvetvorbu.
4. PETRŽELOVÝ DŽUS: chrání ledviny, močový
 měchýř a cévy.
5. OKURKOVÝ DŽUS: je bohatý na draslík a chrání
 tak naše srdce.
6. JABLEČNÝ DŽUS: obsahuje vitaminy a látky snižující cholesterol.

**

30.6.2008 22:16 | Mgr. Pavel Suchánek

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.