ZPĚT

Dieta podle Ježíše

Pět malých tmavých housek, dvě ryby a pohár červeného vína na den. Tak patrně vypadal běžný Kristův jídelníček. Ježíš by byl dnes se svou dietou mimořádně "in".

Myslí si to i floridský lékař Don Colbert. V své knize, kterou nazval „Co by jedl Ježíš“, zkoumá fakta ze Starého zákona a jídla, o nichž je v bibli řeč. Doktor Colbert dospěl po podrobném studiu bible k názoru, že to, co Ježíš jedl, byl ten nejlepší způsob jak zůstat fit, štíhlý a plný energie.

„Zdraví Američanů se zhoršuje a je to také kvůli špatnému výběru potravin. Epidemie obezity a cukrovky druhého tipu je holou skutečností a situace je horší a horší. Lidé jedí, aby zahnali stres, jedí v rychlosti a jedí hodně,“ říká doktor Colbert. Podle něj může být tzv. Ježíšova dieta lékem, který potřebuje nejen průměrný obézní Američan, ale každý, komu leží na srdci vlastní zdraví.

Ježíšův jídelníček

Je známo, že Ježíš jedl především potraviny v jejich přirozené podobě. Měl rád zeleninu, ovoce, fazole, čočku, ořechy, tmavý pšeničný chléb, olivový olej, pil hodně vody a také červené víno. Není známo pouze to, jak často jedl mléčné výrobky (zejména sýry).

O mase už toho víme více. Maso jedl jen při zvláštních příležitostech, možná dokonce pouze jednou měsíčně.

Doktor Colbert Ježíšův jídelníček přirovnává k velmi zdravé a osvědčené středomořské dietě. Základem středomořské stravy je velké množství zeleniny a ovoce spolu s mořskými rybami a olivovým olejem. Kombinace těchto potravin vytváří ideální dietu nejen pro štíhlou linii, ale i pro srdce. Takový jídelníček totiž snižuje vysokou hladinou cholesterolu. Tuky z mořských ryb navíc pomáhají srdci fungovat tak, jak má. Zelenina přináší potřebné vitaminy a minerály plus vlákninu, která chrání před rakovinou tlustého střeva. Kromě toho je bohatým zdrojem antioxidačních látek, které bojují se stárnutím organismu a zvyšují jeho obranyschopnost.

Doktor Colbert není sám, kdo se domnívá, že v bibli je mnoho užitečných rad jak zdravě žít.

Myslí si to většina dietologů. Také oni propagují malé porce ryb nebo masa se salátem ze syrové nebo mírně dušené zeleniny, olivový olej, tmavý chléb a sklenku lehkého vína denně. „Vím, že Ježíš a všichni v biblických dobách pili ředěné víno k jídlu. Je to hodnotná součást té nejzdravější diety, kterou kdy člověk vymyslel,“ dodává doktor Colbert. Existují i teorie, podle kterých Kristus nepil víno, ale čerstvou šťávu z vinných hroznů, tedy vinný mošt či džus. Ať je pravda kdekoliv, i ředěný džus je zdravou alternativou pitného režimu. Ředěné stoprocentní džusy vám s chutí doporučí každý odborník na zdravou výživu.

Biblí proti obezitě

Zní vám to všechno povědomě? Máte pravdu. Je to stará známá pravda v novém kabátě. Proč tedy takový humbuk kolem diety, která není originální a nová? Doktor Colbert má odpověď: „Největší problém je v tom, že hodně lidí vůbec nemá chuť změnit svůj jídelníček a cokoliv udělat se svým životním stylem. Místo toho si nechávají předepisovat stále více léků na nemoci, které u nich propukají kvůli obezitě a špatnému životnímu stylu.“ Vzhledem k tomu, že většina Američanů jsou věřící křesťané, Colbert doufá, že poslechnou alespoň Bibli a Krista, když už ignorují rady svých lékařů.

Má Ježíšova dieta naději na úspěch i u nás, mezi „bezvěrci“? Rozhodně! Nezáleží na tom, zdali pochybujeme či nepochybujeme o Ježíšově existenci, důležité je to, jak se stravovali naši předci. I zdánlivě banální fakt, že moderní člověk jí nejčastěji u televize, ve frontě nebo „na stojáka“ ve fast fooodech, ovlivňuje jeho zdraví. Naši předci totiž jedli v klidu, hezky pomalu a těšili se ze společnosti svých druhů. To dnes umí snad jenom Francouzi. Zkuste jít s nimi na oběd. Minimálně dvě hodiny strávíte v příjemném prostředí, mezi příjemnými lidmi a pochutnáte si na lehkém menu, které zapijete sklenkou kvalitního vína. „Své jídlo si vychutnáte a neztloustnete po něm,“ potvrzuje doktor Colbert. Co na to Češi? Každý druhý Čech alespoň občas sáhne po rychlém občerstvení. Děti a dospívající do dvaceti let dokonce fast food navštěvují pravidelně a stravuje se tam více než osmdesát procent z nich. Všichni, bez rozdílu věku, máme nejraději párek v rohlíku, hamburger a pizzu. Naopak se vyhýbáme dříve tolik oblíbeným majonézovým chlebíčkům. Vzhledem k tradici české kuchyně je poměrně složité říci, jestli je horší guláš s knedlíkem a pivem v zakouřeném hostinci nebo hamburger s kokakolou v čistém a nekuřáckém prostředí některé z fast foodových restaurací. Pravdou totiž je, že více nežli prostředí ovlivňuje naše zdraví hlavně to, jak své jídlo jíme.

Výraz fast food, tedy rychlé jídlo, se dá vysvětlit různě. Kromě toho, že se ke své porci dostanete během pár minut (stačí vystát malou frontu), svádí vás fast food bohužel i k rychlé konzumaci. A to je ten největší problém. Jídlo sníte v rychlosti a tělo si nestačí uvědomit, že „své“ už dostalo. Dožaduje se další porce, vždyť pocit nasycenosti se dostavuje až po dvaceti minutách po začátku jídla. A tak jíte dál.

Na alergie ryby

Naši předci vůbec netušili, co že jsou mořské ryby zdrojem kvalitních bílkovin a tuky mořských ryb, tzv. omega-3, jsou dobré na srdce. Ryby ulovili a snědli. Dnes nemusíme lovit vůbec nic, o rybách víme, že jsou zdravé, ale stále se jim u nás příliš „nedaří“. Nemáme je prostě rádi. Látky obsažené v rybím tuku však náš organismus potřebuje. Dokáží totiž regulovat hladinu škodlivého cholesterolu, snižují krevní tlak i riziko vzniku infarktu. Stimulují zároveň imunitní systém a dokonce pomáhají při depresích. Překvapující jsou i poslední výsledky lékařských studií: ryby pomáhají při alergických onemocněních, atopických ekzémech a chrání před vznikem Alzheimerovy choroby.

Ježíšova dieta má i jinou přednost. Propaguje luštěniny jako zdroj vlákniny a chemických látek, které pomáhají snižovat cholesterol, krevní tlak a navíc i stabilizují hladinu cukru v krvi. Lékaři na univerzitě v Kentucky ve svých výzkumech potvrdili, že pravidelná konzumace fazolí a dalších luštěnin snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu u mužů ve středním věku až 19 %! Který lék tohle umí, aniž by zatěžoval organismus a játra? Podobně „léčivá“ je také konzumace celozrnných výrobků. Vláknina v nich obsažená chrání před rakovinou tlustého střeva, na kterou dnes umírá… Kolik Čechů ze sta?

Za rok sní průměrný Čech 55 kg chleba a 44 kg pečiva. Zatímco bílé pečivo je typickým představitelem tzv. prázdných kalorií ( jednoduše řečeno nemá žádný zdravotní efekt, jen po něm tloustnete), s celozrnnými výrobky je tomu právě naopak. Co obsahují (přesně) - vláknina, vitaminy - kolik denně, v jakém množství a kdy (po ránu) je na dietním režimu konzumovat.

Nemělo by se zapomínat na tekutiny

Odborníci ještě připomínají, že při výběru jídla je dobré přihlédnout k tomu, které potraviny člověka uspávají a které dodají tělu energii. Což je vlastně jen trochu jiný pohled na výběr zdravých potravin. Dieta podle Ježíše preferuje celozrnné pečivo jako bohatý zdroj energie a vyrovnaná kombinace sacharidů, proteinů a tuků, které tělo přijímá v pravidelných intervalech, udržuje energii na stálé a vysoké úrovni. Dr. Colbert také upozorňuje na správný pitný režim, protože nedostatečné pití zejména čisté pramenité vody vede k únavě a celkovému poklesu energie Stejně tak i velmi tučné výrobky způsobí, že budete líní, ospalí a malátní, protože velké množství tuku stahuje cévy a způsobuje právě únavu a lenost.

A co sladkosti a Ježíš?

Cukroví, bonbony, soda a ovocné nápoje vás podle Dr. Colberta připraví o energii, protože tato jídla jsou zatížena jednoduchými cukry. Ty způsobují sice rychlý nárůst energie, ale potom její úroveň rychle klesne. Navíc ve vás vyvolají pocit haldu a tak přispívají i k nadváze a obezitě. Podobný účinek s prudkým nárůstem a poklesem energie má i kofein. Naše tělo zrychluje metabolismus vždy, když jíme. Podpořit ho lze tedy tím, že budeme jíst každé tři nebo čtyři hodiny.

Doporučení na závěr, jezte co nejvíce přirozené potraviny a snažte se vyhnout co nejvíce rafinovaným produktům.

Triky na hubnutí

1. Vyvarujte se lákadel (pokušení)

„Spolu se svým manželem máme doma jen velmi málo jídla. Vaříme akorát pro nás dva, takže v ledničce je pár základních potravin a neobklopujeme se tučnými zákusky a svačinkami. Jestli má někdo z nás na něco chuť - já obvykle na pizzu- jsme nuceni jít pro to ven.“

Proč to funguje: Dvojice spojila síly a vytvořili doma prostor bez lákadel - způsob, který zajistí, že oba zhubnou. Ale úplné vyloučení zákusků (lehkých jídel) může zpětně přijít ve větší touhu (přiznává své chutě na pizzu). „Zákusky udržují tělo nabité celé dny, takže je menší pravděpodobnost se s touhou nebo posedlostí si něco dát setkat.“ Trik je zásobovat se zdravými zákusky jako je ovoce a zelenina. 2. Vyplňte se vlákninou

„Abych podpořila svůj příjem vlákniny, míchám si müsli s cereáliemi s vyšším obsahem vlákniny a jím hodně ovoce a zeleniny.“

Proč to funguje: The American Heart Association radí dostat do stravy nejméně 25 g vlákniny denně, aby pomohla chránit před chorobami jako je vysoký cholesterol, nebo rakovina tlustého střeva. Další klinické studie potvrdily, že rostoucí příjem vlákniny z 12 na 25 g blokuje vstřebávání až 90 kalorií denně. Ale dejte si pozor: Pokud přijmete tip se vším všudy, možná vás začnou trápit křeče a budete se cítit oteklá. Doporučujeme přidávat jen poprašek (pár hrstiček) vysokovlákninových cereálií (nejméně 5 g na porci) do vaší obvyklé značky musli a to postupně, až se třeba dopracujete k poměru 50: 50 - samozřejmě za několik týdnů. Ale důležité je pít spoustu tekutin.

3. Plánujte své jídlo

„Jako vegetariánka musím být zvlášť opatrná na získávání dostatečného množství bílkovin a vitamínu B. Abych se udržela v mezích pomáhá mi, když si naplánuji denní jídlo týden dopředu, tak vím co moje tělo potřebuje.“

Proč to funguje: Zdravě jíst vyžaduje nějaký posun v mínění, a také čas na zhodnocení vašich tělesných výživových potřeb - všechno je to součást delšího procesu. Ale tato pečlivá pozornost na plánování jídla není pro každého reálná. Řešení: Postupujte dětskými krůčky - nejprve si pište nejméně týden jídelníček (to, co jste snědla), můžete tak identifikovat které živiny vám chybí, kolik kalorií jste snědla atd. Potom si udělejte malé opravy: porce zeleniny navíc jeden den, 2 porce ovoce navíc druhý…. Jako pojistku si naplánujte 5 „záchranných jídel“, které si můžete připravit, než bys řekl švec - vždy mějte po ruce potřebné ingredience. 4. Zvyšte příjem bílkovin

„Místo abych jedla jen obiloviny a cereálie občas si ráno také umíchám jedno vejce. Od doby kdy přidávám bílkoviny do snídaně, mám více energie na dopolední práci.“

Proč to funguje: Typická snídaně - rohlík se smetanovým sýrem, kobliha, ovoce nenabízí vždy dostatek bílkovin na dobití celého dopoledne (zvláště když cvičíte). Ranní jídlo by mělo dodat nejméně čtvrtinu vaší denní potřeby kalorií, bílkovin, vlákniny a tuků. Ale nespoléhejte se jen na samotná vejce. Pokud budete snídani obměňovat, nebudete žádné důležité živiny postrádat.Přidejte třeba kelímek nízkotučného cottage sýra nebo plátek nízkotučné cihly pro vápník.

5. Nepijte kalorie

„Já se vyvaruji kalorických nápojů, piji sodu. Dokonce si nedávám ani džus, ale raději sním celé ovoce.“

Proč to funguje: Málo z nás si vzpomene připočítat kalorie, které vypije - a některé nápoje mohou být překvapivě kalorické. Ale všechny nápoje nejsou nezdravé. Citrusové džusy jsou dobrou cestou k vitaminu C, zvláště pokud jsou čerstvé. A džusy s dužninou mají určité množství vlákniny. Zdržte se velkých sklenic džusu (mohou mít až 50 kalorií) a hledejte výrobky označené 100% (některé džusy jsou jen slazená voda s ovocnou příchutí). 6. Jezte malé kousky po celý den

„Nosím při sobě zdravé zákusky - preclíky, mrkev, ovoce, ořechy, nízkotučný sýr - abych mohla ukusovat celý den.“

Proč to funguje: Různé malé kousky jídla během dne udržují stabilní hladinu cukru v krvi, takže snášíte méně energetických výkyvů. Pokud ale nejste opatrná, mohla byste nakonec sníst více, než si myslíte. Vyměřte si před začátkem dne samostatné poloviční porce.

7. Snižte kofein

„Není to dlouho, co jsem se ráno spoléhala na kávu, aby mě probudila, a vlastně se nyní cítím bez ní mnohem energičtěji. Vždy se provalila má únava při obědě.“

Proč to funguje: Kofein vám může pomoct dočasně k probuzení, ale nevydrží vám. Příliš mnoho kofeinu může také rozlomit váš spánkový vzorec a vy budete ráno grogy. Ale není důležité se šidit, potom byste mohla trpět nedostatkovými příznaky (bolesti hlavy, přecitlivělost a podráždění). Postupně si ráno váš šálek řeďte kávou bez kofeinu nebo eliminujte jednou sodou denně. 8. Ovoce - zelenina - nejméně 5x denně

„Na stole mám neustále misku s ovocem a krabici mrkvičkou. Nyní, místo toho, že bych šla do prodejního automatu si koupit sušenky, sáhnu do své misky.

Proč to funguje: Ten, kdo má cíl 5x denně, zaslouží si jedničku za snahu. Látky nalezené v ovoci a zelenině mohou zpomalovat stárnutí a chrání vás před chorobami. Ale vědci souhlasí, že se musí jíst minimálně 5x denně. Klidně byste to mohla zkusit zdvojnásobit. Pro větší ochranu vašeho organismu mějte misku plnou různě barevného ovoce a zeleniny, čímž zajistíte, že dostanete do těla široké spektrum složek bojujících s různými nemocemi.

9. Snižte porce

„Koupila jsem si váhu a začala si porce odměřovat. Byla jsem šokovaná, když jsem zjistila, že jsem snědla 4 nebo 5 porcí těstovin, aniž bych si to uvědomovala.

Proč to funguje: Odměřování těstovin a cereálií, stejně jako vážení masa a sýrů vám může ušetřit stovky kalorií. Půl šálku vařených obilovin nebo těstovin ,100 g masa nebo drůbeže, 120 g ryb, šálek jogurtu a 30 g tvrdého sýra, to všechno představuje jednu porci. Dokonce pokud se cítíte sebejistá v měření od oka, použijte váhu třeba jen jednou za pár týdnů, abyste sebe sama ujistila. 10. Pamatujte: tuk může být vašim přítelem

„Já zkouším zahrnout malé množství tuku - zda je to kapka olivového oleje, poprašek sýra nebo skvrnka rostlinného tuku - do každého zákusku nebo jídla.

Proč to funguje: Bez tuku nemůže tělo vstřebávat některé antioxydanty, jako je lykopen, betakaroten a vitamíny A, D, K, E. Nové výzkumy také naznačují, že velmi nízkotučná dieta nemusí být efektivní dlouhodobě. Lidé, kteří přistupují k omezování tuku a zároveň redukci kalorií v jídelníčku se cítí více spokojení a lépe si udrží dietu, než ti, co sníží příjem tuku na méně než 20 % kalorií. Ale vybírejte tuky chytře. Studie ukazují, že saturované tuky nacházející se především v živočišné stravě, mohou zvyšovat úroveň cholesterolu, čímž vás dostávají do rizika srdečních onemocnění. Zkuste limitovat příjem saturovaných tuků na méně než 10 % celkových kalorií a omezte porce červeného masa na 2-3 týdně. Na druhé straně polynenasycené tuky (nacházející se v mořských jídlech) a mononenasycené tuky (nacházející se v ořechách, avokádu, olivovém oleji…) jsou oleje pro srdce zdravé. Používejte je často jak je to jen možné, ale udržujte váš celkový příjem tuku pod 30 %.

11. Nezapomínejte na vodu

„Ráno se cítím vždy více svěží po vypití vysoké sklenice vody. To mě také ochrání od přejedení při snídani.“

Proč to funguje: Voda je nezbytná pro prevenci před vyčerpáním a nafouknutím a udržuje optimální tělesné funkce. Potřebujete nejméně 2 litry denně a pokud cvičíte tak i více. Udržování zavodněného těla by mělo bát stálým procesem, pijte 3 dcl každé dvě hodiny. Tímto způsobem se pití vody stane pravidelným zvykem místo toho, abyste se napili hodně jednou za den.

27.1.2009 13:49 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.