ZPĚT

Helena Zeťová:"Hlavně musím být šťastná a v pohodě, ne štíhlá!"

Pochází z „hospodské“ rodiny, bez jakýchkoli okolků spořádá najednou i 12 knedlíků! Zpívá jako bůh, její postavu jí závidí kdekterá dívka, a když jsme ji požádali o rozhovor pro DIETU, myslela si, že jsme se zbláznili: „To jste ale absolutně na špatné adrese!“

„Opravdu, protože já jsem nikdy žádnou dietu nedržela a předpokládám, že to tak zůstane navždy. Dokonce ani v období, kdy jsem byla tlustá…“

* Vy jste byla někdy tlustá?

No… tak tlustá: Když jsem přišla do Prahy, tak jsem byla, řekla bych holka krev a mlíko. Teď mám 57 kg, což je málo, ale je to tím, že nevydržím dlouho nic nedělat! Celé léto jsem vlastně průběžně trávila v Řecku, takže jsem plavala, vyřádila jsem se i na vodních lyžích. Ovšem v době, kdy jsem přesídlila do Prahy, abych se vrátila na začátek, vážila jsem 70 kilo. A to už bylo znát: velký prsa, velkej zadek, stehna… A když si k této váze vezmete moji výšku 180 cm, tak jsem asi byla ne úplně štíhlá.

* Bez diety jste se dostala na váhu, kterou máte nyní, tedy hlavně sportem?

Ano, začala jsem se zkrátka mnohem víc hýbat. Teď jsem taky docela shodila, protože jsem měla před posledním odjezdem do Řecka snad každý den koncert. Někdy dokonce i dva v jednom dni, a to pendlujete z jednoho konce republiky na druhý, člověk je psychicky velmi unavený, ale já zjistila, že díky vystoupení skutečně vydám tolik energie, že to musí mít dopad i na moji váhu. Nevěřila jsem tomu, jak šla kila sama rychle dolů.

* Jak vás tak poslouchám a přidám si k tomu i „hektickou“ životosprávu, tak chápu, že jste se dostala na 57 kilo!

Tak to bych neřekla, protože jídlo si neodříkám. Já nemám nejmenší problém spořádat klidně i 12 knedlíků. Neříkám, že pokaždé, když si dám například svíčkovou, to ne, ale v jídle se vůbec neomezuju. Víte, spíš si myslím, což bych tedy nedoporučovala žádné vaší čtenářce, že v tom svoji roli sehrálo i málo spánku. Já dříve spala těch deset jedenáct hodin, ale poslední rok je to v průměru pět, maximálně šest hodin spánku denně. Jsem delší dobu na nohách, tím pádem logicky i ve stresu, pořád někde něco řešíte, vyřizujete: rozhovory, natáčení, focení, vystoupení… takže to se na člověku taky projeví.

* Když pak odjedete do Řecka, tak to musíte ztracená kila docela rychle zase nabrat. Nebo ne?

V Řecku jsem vždycky v maximální pohodě, ale o to víc si užívám nejrůznější sporty. Rozhodně se tam jen tak neválím někde na plážích, protože to bych nevydržela snad ani psychicky. Jezdím na vodních lyžích, plavu, když nás s kamarádkou popadne chuť, tak se sbalíme a odpoledne si od moře „odskočíme“ třeba zahrát tenis. A v Řecku toho naspím ještě mnohem míň než tady! Celý den se hýbete, užíváte si sluníčka, přátel. Večer jdete do nějaké restaurace nebo baru, kde je zábava až do rána. Pak jdu teprve spát, no ale vstávám třeba už po dvou hodinách spánku, protože mi to nedá. Venku je konec svítání, jsem odpočatá, svěží, a já bych si vyčítala, kdybych si maximálně neužila tu atmosféru. Úžasný klima, čistý prostředí, bezvadný lidičky…

* A krásně štíhlé, snědé dívky…

To určitě také, ale víte co, já tohle neřeším, protože zastávám názor, že krása člověka nespočívá v tom, jak vypadá. Ano, je pravda, že první je oční instinkt, kdy si člověk toho naproti sobě stojícího změří takzvaně od hlavy k patě, ale to není žádné měřítko kvality člověka samotného! Navíc jsem přesvědčená, že chlapi (nebo tedy alespoň značná většina) nemají rádi příliš vychrtlý a vyhublý holky. Jim opravdu nebudou vůbec nic říkat modelky. Ať každý člověk vypadá tak, jak vypadá a naopak si třeba ze svých tělesných rádoby nedostatků udělá pro sebe profit. Podívejte se například na Lopezovou (Jenifer Lopez, herečka - pozn. aut.), která si ze svého velkého pozadí udělala doslova značku, a jak na ni chlapi letěj! A to je jen jeden příklad za všechny.

* Ale budu vám trochu oponovat, protože dnešní doba je pověstná tím, že se velký důraz klade právě na celkovou vizáž! Máte pravdu, ale mně je to celkem jedno. To, jak kdo vypadá, je v první řadě jeho věc, a snad vůbec nejdůležitější je, aby byl člověk zdravý a šťastný! Ať každý jí to, co má rád, protože stejně, když si něco z jídelníčku odpustí a tělo to potřebuje nebo se mu daného dostává málo, tak si o to stejně dřív nebo později řekne. A když se člověk cítí přesycený, tak ať se začne víc hýbat!

* Vy asi nebudete ten typ, který by propagoval operativní formy zkrášlování těla…

V tomto jsem naprosto ortodoxní „protista“. Sice mi máma říká, že až budu starší, tak že to poznám a možná změním názor… Ale stejně si myslím, že nejlepší je tzv. natur, tedy přirozenost, originalita, s čímž velmi úzce souvisí síla osobnosti každého člověka!

* Na mladou ženu mi přijdete spíš tvrdší než jemnější, co se názorů týká.

Já se za své názory vůbec nestydím a mám ráda, když se věci řeší na rovinu. Tohle mám po tátovi. Řekla bych, že jsem vlastně svým způsobem jako on: Valach jako poleno.

* Vy vlastně pocházíte z Beskyd…

A je to poznat, ne? (smích) To je taky úžasný místo a vidíte, jak můj táta, tak třeba i babička - to jsou naprosto naturální lidé. Žádný diety, žádný omezování se v jídle, nejsou to tedy žádní tlouštíci, ale jsou sví, a proto je mám ráda. Ona se vlastně otázka toho hubnutí řeší hlavně v časopisech a v těch větších městech, kde jsou lidi celý dny zalezlí buď v práci, nebo doma u televize. Ale pokud by byli blíž přírodě, tak by měli úplně jiný starosti a nezaobírali se takovými zanedbatelnými věcmi!

* Co kuchyně a Helena Zeťová?

Řekové například tvrdí, že mají nejlepší kuchyni v celosvětovém měřítku. Ale já si to nemyslím! Ano, oni mají velmi chutnou a především zdravou kuchyni, ale nejlepší je podle mého názoru ta naše, česká! Miluji taková hodně tučná jídla nebo omáčky, to je moje!

* Takže exotická jídla vám nic neříkají?

V Řecku se ve velkém konzumují ryby a všechny mořské příšerky, ale to jde skutečně mimo mě. Bez toho se velmi ráda obejdu.


PLNĚNÉ PAPRIKOVÉ LUSKY PODLE ŘEKŮ

INGREDIENCE:
Paprikové lusky, rýže, rajčatový protlak nebo rajčata (může být obojí), koření podle chuti, ale rozhodně by nemělo chybět „řecké“ oregano, sůl a pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY:
Nejprve dáte vařit rýži (počet sáčků záleží na vás a na tom, pro kolik strávníků se rozhodnete tento pokrm připravovat!). Mezitím z řádně opláchnutých paprik odstraníte jádřince a připravíte si tak tuto zeleninu na naplnění. Když je rýže uvařená, smícháte ji v misce s rajčatovým protlakem, do směsi můžete nadrobno nakrájet rajčata, okořeníte oreganem a kořením podle chuti, mírně osolíte, opepříte. Takto promíchanou a připravenou rýžovou směsí naplníte paprikové lusky a dáte zapéct. Podléváte vodou, žádný olej! Po upečení můžete ihned servírovat. Řekové k tomuto jídlu s oblibou jedí hranolky, ale to oni ke všemu, což nedoporučuji. Takto samotné je to opravdu vynikající jídlo, které je snad i dietní a rozhodně člověka zasytí!

Dobrou chuť vám přeje Helena Zeťová

30.6.2008 22:15 | Klára Kopecká

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.