FITweb

Reklama

ZPĚT

Záhadná makrobiotika?

Zavrhovaná i opěvovaná. Jedni na ni nedají dopustit, jiní zase upozorňují na vážná rizika. V každém případě jde o alternativní druh stravování, které si zaslouží naši pozornost.

Mnohá pravidla makrobiotiky se totiž shodují s všeobecně uznávanými pravidly zdravé výživy a mohou vylepšit jídelníček každého z nás.

Makrobiotika je nejen způsob stravování, ale celý styl života, který je znám již několik tisíc let. Vychází z filozofie porozumění přírodnímu řádu a biorytmu života. Učí, že nemoci a smutek jsou přirozené obranné mechanismy, které nás nutí změnit stravu nebo dosavadní nezdravý způsob života. Makrobiotici poukazují na národy, které žijí v těsném kontaktu s přírodou a jsou většinou velmi fyzicky i psychicky zdraví. Většina jejich potravin je přitom organického původu, pěstovaných místně a neupravovaných. To jsou i hlavní makrobiotické zásady. Základem jsou rýže, pšenice, ječmen, pohanka, kukuřice, luštěniny, zelenina a ořechy. Přestože méně přísní makrobiotici konzumují i ryby a mléčné výrobky, jedná se o pouhou setinu v celkovém složení jejich stravy.

Makrobiotický jídelníček

JARO: Snídaně: Pórková polévka s ječným miso, kaše z bulguru Oběd: Zeleninová polévka s mořskou řasou, 2 kopečky uvařených krup, smažený seitan potřený sójovou omáčkou, blanšírované zelí Večeře: Vařený hrách a kroupy, kysané zelí LÉTO: Snídaně: Vývar z natí kedlubnů a cibulí, kukuřičná kaše Oběd: Zeleninový vývar s celozrnnými nudlemi, uvařená polenta, špenát z mangoldu, marinované tofu, blanšírovaná kapusta s mrkví Večeře: Zeleninové rizoto s cizrnou, list salátu a mrkvové pickles PODZIM: Snídaně: Polévka z kukuřičné krupice a zeleniny, vločková kaše s červenou řepou Oběd: Vývar z mořské řasy wakame, plněný zelný list, rýže s jáhly, dušená mrkev s cibulí Večeře: Jáhelník se sušeným ovocem a rozinkami ZIMA: Snídaně: Zeleninový vývar z listů ředkve, pohanková kaše s kyselým zelím Oběd: Kyselo s houbami, uvařená pšenice, karbanátky z obilovin a luštěnin, omáčka z dýně, napařená mrkev Večeře: Zapékané těstoviny s tofu makrobiotické stravy

PÁSMO ZDRAVÍ

Zásadní je také rozdělení potravin podle energetického pólu, ke kterému se přibližují. Jin a jang jsou základní protipólné energie, které se jako dva magnety neustále přitahují, odpuzují a doplňují. Makrobiotici tvrdí, že každá částečka, věc i živý tvor jsou výslednicí těchto sil. Stejně tak každá potravina, kterou sníme, má svou energii - buď vyrovnanou, nebo extrémní. Psychika pak vykazuje po takovém jídle buďto vyrovnanou, nebo extrémní kondici.

Pokud člověk dlouhodobě konzumuje potraviny z hlediska jin a jang vyváženě, nastolí v organismu rovnováhu, tedy zdraví. Pokud naopak konzumuje převážně jen potraviny extrémní, tělo není schopno regulovat neustálou disharmonii a podlehne nemoci. Ideální je tedy jíst potraviny, které jsou nejméně extrémní a na energetické přímce se pohybují v pásmu „zdraví“.

MÍSTO MASA SÓJA

Poměr jednotlivých živin v makrobiotické stravě se výrazně liší od složení standardního jídelníčku. Vyvážená racionální strava obsahuje zhruba 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin. Makrobiotika doporučuje 50 až 60 % obilovin a výrobků z nich, 20 až 30 % běžné zeleniny, 5 až 10 % luštěnin a mořských řas a zbylých několik procent připadá na ochucovadla, ryby a dezerty. Ačkoli se maso, drůbež a mléčné výrobky pro obyvatele mírného pásma příliš nedoporučují, makrobiotická strava nemusí být zcela vegetariánská. Neortodoxní makrobiotici konzumují občas i malé množství ryb s bílým masem, měkkýše a korýše. Namísto živočišné potravy a mléčných výrobků se používají sójové produkty tofu a tempeh bohaté na výživné látky, dále seitan, produkt z pšenice obsahující velké množství proteinu, a amasake - sladký nápoj podobný mléku vyrobený z neloupané rýže Natural. Místo rafinované bílé mouky se doporučuje používat celá zrna z neloupané rýže, ovsa, žita, pšenice, pohanky a prosa. Ze stejných surovin se připravují také makrobiotické obilné snídaňové kaše.

Láká vás makrobiotiku vyzkoušet?

Pak začněte pomalu a postupně. I organismus si musí na nové potraviny a styl stravování zvyknout. Nejprve zkuste například omezit konzumaci masa, bílé mouky, cukru a mléčných výrobků. Naopak přidejte obiloviny a nové druhy zeleniny. Tento přechod může trvat i několik měsíců. Postupně byste se měli blížit k makrobiotickému ideálu, který vypadá asi takto:

* Celozrnné obiloviny - zahrnují rýži, ječmen, proso, oves, žito, kukuřici a celozrnnou mouku. Jsou nejvyváženějšími potravinami v poměru jin/jang a měly by tvořit asi 50-60 % denního příjmu. Preferujte celá zrna před bílou moukou, ale občas si můžete dopřát i malou porci těstovin nebo chleba z nízkovymleté mouky.

* Čerstvá zelenina - nejvíc se doporučuje každodenní konzumace těchto druhů: zelí, brokolice, květák, kapusta, ředkvička, cibule, cuketa a další. Nepřehánějte to s celerem, ledovým salátem, žampiony, hráškem a fazolkami. Zeleninu jezte čerstvou, lehce podušenou nebo vařenou v páře. Velmi prospěšné jsou také tzv. pickles - kvašená zelenina.

* Luštěniny a řasy - zaměřte se na fazole adzuki, čočku a tofu ze sóji. Řasy se shánějí trochu obtížněji, pokud se vám to však podaří, dívejte se po druzích wakame, hijiki, kombu a nori. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, můžete je přidat do jídla.

* Během týdne můžete sníst několik porcí ořechů a semínek, které vám dodají potřebné tuky. Pokud se nemůžete obejít bez sladké chuti, slaďte rýžovým sirupem, ječmenným sladem nebo rýžovým nápojem amasake. Povolen je i švestkový ocet na ochucení salátů a přírodní sójová omáčka.

* Tekutiny přijímejte podle pocitu žízně. Někteří striktní makrobiotici pijí pouze 0,5 l denně, protože tvrdí, že velké množství vody obsahuje již potrava. Je pravda, že obiloviny i luštěniny nasají během namáčení velké množství vody, do ideálního stavu to má však daleko. Vy tekutiny rozhodně neomezujte. Pijte čisté čaje, čistou vodu a v menší míře si můžete dopřát i různé zeleninové šťávy.

NÁZOR ODBORNÍKA

MGR. DIANA CHRPOVÁ, nutriční terapeutka Prakticky všechny potraviny, které makrobiotici konzumují, jsou vhodné i pro člověka živícího se smíšenou stravou - celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce pěstované v našem klimatickém pásmu, zeleninové polévky, mořské řasy. Tyto potraviny, snad kromě pro nás ne příliš obvyklých mořských řas a některých dalších zvláštních potravin, mají být ve smíšené stravě také obsaženy, dokonce ve zvýšenější míře, než je běžná populace konzumuje. Pokud si tedy vezmeme příklad z makrobiotiky a budeme navyšovat ve svém jídelníčku tyto potraviny a pokrmy z nich, určitě uděláme dobře. Zvýšíme tím množství vlákniny, minerálů, vitaminů, antioxidantů a dalších látek přijímaných z rostlinné stravy, kterých máme ve svých jídelníčcích nedostatek. Na druhou stranu, rizika z dlouhodobé konzumace přísné makrobiotické stravy, existují. Jde především o deřcit plnohodnotné živočišné bílkoviny a s ním i spojený nedostatek vitaminu B12, vápníku (přestože je obsažen i v rostlinné stravě, nejlépe využitelný je z mléka a mléčných výrobků) a železa. Někteří makrobiotici přijímají také nedostatečné množství tekutin, v extrémních případech pouze 0,5 l za den. Makrobiotický režim jako takový rozhodně není vhodný pro dětskou výživu, ani pro osoby se speciálními výživovými nároky, např. v těhotenství nebo při nemoci.

PŘIROZENÉ HUBNUTÍ

Při přechodu na makrobiotickou stravu zhubne téměř každý několik kilogramů. Někdo více, někdo méně. Je to dané především změnou skladby jídelníčku, minimálního příjmu tuku, převahou rostlinných bílkovin a také velkým množstvím vlákniny, která zasytí na dlouhou dobu.

Ta také pomáhá upravovat trávení a odstraňuje zácpu (při současném dostatečném příjmu tekutin). Rizikem velkého příjmu vlákniny je však deficit některých důležitých vitaminů, které odchází z těla nevstřebány. Makrobiotici říkají, že tělo si samo nalezne ideální váhu a na ní se úbytek zastaví. Paradoxně za jednu z příčin rychlého hubnutí považují i nadměrné používání soli, ke kterému se uchylují někteří začínající makrobiotici. Přitom je prokázáno, že sůl naopak zadržuje v těle tekutiny, a tím hubnutí zpomaluje.

NEDOSTATEK BÍLKOVIN A VITAMINŮ

Přestože má makrobiotické stravování mnoho stoupenců, odborníci z řad dietologů a nutričních terapeutů již tak nadšeni nejsou. Upozorňují hlavně na rizika, která z alternativního stravování plynou pro děti, těhotné ženy, seniory a další skupiny lidí. Jde o nedostatek vitaminu B12, který se vyskytuje v živočišných produktech a je zodpovědný za krvetvorbu - převádí neúčinnou formu kyseliny listové na účinnou. Dále je důležitý pro nervová zakončení nervových vláken v myelinových pochvách. Chybí také plnohodnotné bílkoviny, protože rostlinné potraviny neobsahují správný poměr a množství esenciálních aminokyselin. Dále chybí vápník a železo, které jsou lépe využitelné z živočišných zdrojů. Nutno však podotknout, že podobná rizika se uvádí i u stravování veganů, vyznavačů syrové stravy apod. Z toho vyplývá, že makrobiotickou stravu by měl zkoušet pouze dospělý, zdravý člověk, který má dostatečné znalosti o výživě, aby si dokázal naplánovat vyvážený jídelníček. To je často mnohem větší problém, než se na první pohled zdá. Vyplatí se proto požádat o radu někoho, kdo již makrobiotiku déle praktikuje, nebo výživového poradce. Jako mnohem prospěšnější se ale jeví pouze zařazování pozitivních makrobiotických výživových zásad do jídelníčku. Tedy více celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce našeho klimatického pásma a některé další zdravé potraviny, makrobiotické pokrmy, používat méně soli a klidně úplně vyřadit cukr. v

ZKUŠENOST S MAKROBIOTIKOU

Čtenářka Martina, 35 let, 1 rok praktikuje makrobiotiku

Léta jsem střídala jednu dietu za druhou, chvíli jsem byla vegetariánka, pak jsem zkoušela dělenou stravu a do toho jsem se musela hlídat kvůli své potravinové alergii. Objevení makrobiotiky pro mne bylo velkým osvobozením. Konečně se můžu (a dokonce musím) najíst, protože půsty a hladovky jsou až pro letité makrobiotiky. Přitom jsem během několika měsíců zhubla z 80 kg na „svých“ 63 kg. I když to nebyl hlavní záměr, proč jsem s makrobiotikou začínala, nepopírám, že výsledek je potěšující a má určitě vliv na to, že se cítím dobře. Z počátku jsem ani netušila, že jde především o „zjemnění“ extrémních energií. Pokud člověk jí hlavně sladké potraviny, které jsou na jinovém pólu, má často příliš energie - je hyperaktivní, skáče ostatním do řeči, křičí apod. Naopak ti, kteří preferují slanost, tedy jangový pól, jsou většinou introverti, nedokážou se uvolnit, komunikovat s lidmi a trpí depresemi. Jakmile se tyto nerovnosti vyrovnají, člověk se cítí lépe. Stejně tomu bylo u mě. Dříve jsem chodila z práce unavená, neměla jsem na nic chuť ani náladu, teď se cítím nabitá energií, sportuji, stýkám se s lidmi. Stačilo jen změnit stravu.

Na druhou stranu víc cítím jakoukoli dietní chybu, ale i v tomto případě si makrobiotika ví rady. Učí, co sníst po té či oné „otravě z jídla“. Nejsem naštěstí nijak vážně nemocná, takže nemohu mluvit o velkých pokrocích v uzdravování, ale příběhů jsem slyšela dost. V každém případě makrobiotika není jen o jídle, ale o celkovém životním stylu, vztahům k druhým lidem i přírodě. Má však také svoje negativa, se kterými se potýkám i já. Zaprvé je to dvojí vaření, protože rodina nejí to, co já. Vařením strávím denně asi dvě hodiny. Ráno si připravím jídlo do práce, a tam si ho jen ohřeju. Nenajím se jen tak někde na ulici a vlastně ani v restauraci. S tím souvisí i druhý problém.

Pokud jedu s partou na celodenní výlet na kole a oni si dají v restauraci (často hospodě) normální jídlo a pivo, já se na ně jen dívám. Často totiž nelze objednat ani samotnou bílou rýži. Proto si s sebou vždy něco beru, ale to se pak na mne zase čeká, navíc je to zátěž v batohu navíc. Shrnuto: sezení večer v hospodě a ponocování mi nechybí ani trochu, ale větší svoboda v pohybu trochu ano. Často se mi ráno nechce vstávat, abych si uvařila na celý den, ale i o tom makrobiotika je. O zklidnění a udělání si času sama na sebe. Vůbec se nepovažuji za zkušenou makrobiotičku, vše se zatím učím, ale již teď mohu říct, že mi makrobiotika změnila celý život a moc mi pomohla.

30.6.2008 22:13 | Pavla Maříková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.