FITweb

Reklama

ZPĚT

Letní dieta pro krásu

Právě v tomto období, kdy mnohdy není nouze o tropické třicetistupňové teploty, je nejvhodnější konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v syrovém stavu a dávat přednost lehkým jídlům, které organismus nezatíží.

rt }}

Právě v tomto období, kdy mnohdy není nouze o tropické třicetistupňové teploty, je nejvhodnější konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v syrovém stavu a dávat přednost lehkým jídlům, které organismus nezatíží, zato mu dodají energii a všechny důležité látky. Prospějete tím tak nejen své postavě, ale zároveň i pleti a vlasům, protože právě na nich se spolehlivě odráží skladba vašeho jídelníčku.

Převážná část péče o pokožku přichází zevnitř a největší měrou byste se na tom měla podílet svou správně vyváženou str avou . Pokud k tomu ještě přidáte pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu, budete na tom mnohem lépe. Postupně se totiž úspěšně zbavíte nadbytečných kilogramů a sama poznáte, že se vám zlepšuje pleť a i vlasy získávají konečně více vy touženého lesku. Vitaminy, bílkoviny, ale i tuky tělo ke správnému fungování potřebuje. Jakmile dlouhodobě zanedbáváte příjem těchto zdraví prospěšných látek, brzy se to projeví i na stavu vašich vlasů, kterým chybí lesk , nehty se lámou a třepí, pleť je našedlá, unavená a bez jasu… To vše se ale dá poměrně jednoduše spravit pestřejším a chutnějším jídelníčkem.

==== JAK NA TO ==== Při naší letní dietě, stejně jako při d alších redukčních programech, je důležitá opravdu pravidelná strava. Váš denní energetický příjem by v tomto případě neměl překročit hranici 5 000 kilojoulů. Pokud však budete mít dostatek pohybu, můžete svůj denní příjem navýšit až o dalších 800 kilojoulů. A samozřejmě nezapomínejte a ni na pravidelný pitný režim . V létě je obzvlášť důležitý a navíc vlhkost potřebuje pleť i vlasy. Denně se snažte vy pít dva litry nekalorických tekutin – ideální je čistá pramenitá voda, kterou můžete doplnit bylinkovými a ovocnými čaji. A hýbejte se. Pohyb ulehčuje shazování pře by tečných kilogramů a podporuje krevní oběh. Tím se lépe dostanou důležité látky přijaté z potravy do celého těla. ==== UŽÍVEJTE SI SVAČINKY ====

Jíst pravidelně menší porce je jedním z kroků úspěšné diety. Tak na to pamatujte a užijte si pestré svačinky. Připravujte si je pokud možno pravidelně na každý den a nevynechávejte je. Jahody, nízkokalorický cottage sýr, pomeranč, ovocný tvaroh, ale i třeba šťáva z čerstvě vy mačkaných citrusových plodů nebo jablek potěší váš hladový žaludek a dodá energii.

Jinak mezi hlavními jídly nejezte nic kalorického a pokud se vám stane, že vás i přes snězenou svačinu přepadne hlad, nebo možná častěji to bude spíše chuť, mějte po ruce připravený kousek čerstvé zeleniny, ideálně rajče, salátovou okurku, kedlubnu, ředkvičky, papriku nebo listy salátu.

==== EXPERTI NA KRÁSU ==== Shazování nadbytečných kil, načerpání energie, lepší vzhled, na to se můžete už pomalu těšit. Je důležité také vědět, co všechno mají přírodní experti na krásu na svědomí a proč je důležité na ně v jídelníčku nezapomínat: ==== OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY ====

* pomáhají proti zánětům kůže, které zapříčiňují povadlost pokožky a nahrávají vzniku vrásek. Mastné kyseliny také zmírňují problémy suché kůže.

Zdroje: ryby (makrela, losos a sleď), řepkový, lněný, olivový olej, biomléko, biomaso

==== VITAMIN A ==== * kožní vitamin, účinně přispívá k omezení produkce mazu a snižuje zanášení pórů. Působí proti volným radikálům a řídí imunitní obranu organismu. Zdroje: játra a zelená zelenina ==== VITAMIN E ====

* důležitý antioxidant, slouží jako ochránce buněk, eliminuje nebezpečné volné radikály, oddaluje stárnutí buněk a tím i tvorbu vrásek.

Zdroje: sója, hrách, paprika, chřest, rostlinné oleje, oříšky, avokádo, ryby, vejce

==== VITAMIN C ==== * podporuje tvorbu kolagenu, ovlivňuje elasticitu kůže a projasňuje pleť. Zdroje: jahody, paprika, špenát, brambory, řeřicha ==== VITAMIN B5 ====

* je důležitý pro zdravou kůži a silné vlasy.

Zdroje: luštěniny, zelená zelenina, pšeničné klíčky, mléko

==== SEKUNDÁRNÍ ROSTLINNÉ LÁTKY ==== * nacházejí se v různých druzích zeleniny a ovoce a podporují vitaminy při jejich boji se škodlivými volnými radikály. Polyfenoly, karoteny a lykopen se podílí na zvýšení vlastní ochrany kůže před sluncem a před poškozením vlivem životního prostředí. Zdroje: mrkev, rajčata, borůvky ==== MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY ====

* především hořčík, železo, draslík, vápník, zinek, selen a měď zastávají důležitou roli při výměně energie. Pokud jich je nedostatek, projeví se to obvykle nadměrným vypadáváním vlasů, ztrátě jejich lesku, suchou pletí a třepícími se nehty.

Zdroje: maso, krůtí a kuřecí maso, čočka, hrách, sýry, oříšky, zelenina, banány

==== AMINOKYSELINY ==== * lyzin, prolin, arginin patří k základním kamenům při produkci kolagenu. Prolin a arginin si tělo tvoří samo, lyzin přijímá potravou. Aminokyseliny potřebujeme nejen pro tvorbu hormonů, spalování tuků, ale také na stimulaci obranného systému proti infekcím. Zdroje: parmazán, libové vepřové a hovězí maso, sójové boby, čočka, hrášek, ořechy ==== MELATONIN ====

* příznivě ovlivňuje rytmus spánku a bdělosti, je důležitý pro celkovou regeneraci organismu, má antioxidační účinky.

Zdroje: sója, sýry, ořechy, mandle, maso

==== FYTOESTROGENY ==== * harmonizují hladinu hormonů a napínají pojivovou tkáň. Zdroje: sójové boby, fenykl, celer ==== VLÁKNINA ====

* dodává pocit nasycení, je důležitá pro celý zažívací trakt, zejména u těch jedinců, kteří se potýkají se zácpou. Podporuje činnost střev. Určitě to dobře znáte – když střevo dobře a pravidelně pracuje, cítíte se mnohem lépe a fit.

Zdroje: ovoce, zelenina, celozrnné produkty, luštěniny

==== VODA ==== * ze zeleniny a ovoce zásobuje všechny buňky vlhkostí, navíc tito dodavatelé, složení z více než 90 % z vody, dobře zasytí a jsou i téměř bez kalorií. Jen buďte obezřetní v případě vodního melounu, který sice obsahuje přes 90 % vody, ale také cukr, proto ho konzumujte především dopoledne. Zdroje: salátová okurka, chřest, ředkvičky, rajčata, meloun v * Tip: Při nákupu si vždy důkladně čtěte etikety na obalech jednotlivých potravin a pozorně si všímejte uvedených nutričních hodnot. CO MŮŽETE UDĚLAT PROTO, ABY VAŠE PLEŤ I VLASY ZÁŘILY ZDRAVÍM? DŮLEŽITÝ JE JÍDELNÍČEK BOHATÝ NA VITAMINY, MINERÁLY, STOPOVÉ PRVKY, VLÁKNINU I OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY. STEJNĚ TAK POTŘEBUJÍ DOSTATEK VLHKOSTI. KDYŽ TOHLE BUDETE VE SVÉ STRAVĚ OPOMÍJET, NEPOMŮŽE VÁM ANI TA NEJLEPŠÍ KOSMETIKA.

TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK PRO KRÁSU

PONDĚLÍ
SNÍDANĚ – 1 plátek celozrnného chleba, 3 lžíce netučného tvarohu, 1 natvrdo vařené vejce, 1 mrkev, půl malé okurky, 2 cherry rajčata
SVAČINA – 150 ml čerstvé jablečné šťávy
OBĚD – losos s hořčicovo-rajským přelivem
SVAČINA – 1 bílý jogurt (do 2,5 % tuku), 1 nektarinka (125 g)
VEČEŘE – 50 g fazolových lusků, 60 g celozrnných špaget, 1 rajče, půl lžíce olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička mletého oregana, 30 g makrely z konzervy, pepř ÚTERÝ

SNÍDANĚ – 150 ml mléka (1,5 % tuku), 30 g ovesných vloček, 2 sušené meruňky, 1 lžíce arašídů, 200 g sezonního ovoce (nektarinky, jahody, broskve)
SVAČINA – 120 g sýra cottage s pažitkou
OBĚD – 40 g těstovin penne, 100 g zelených fazolových lusků, půl pórku, sůl, 50 g hub shitake, 2 lžičky olivového oleje, půl lžičky koření na těstoviny, 100 ml bílého jogurtu (0,1 % tuku), 2 lžičky hořčice, 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, oregano, pažitka), pepř, 40 g ovčího sýra
SVAČINA – 125 g vanilkového sójového dezertu, 100 g malin
VEČEŘE – pečená makrela se zeleninou

STŘEDA
SNÍDANĚ – 2 knäckebroty, 4 lžíce tvarohu (do 2,5 % tuku), 4 jahody, řeřicha, 1 plátek tvrdého sýra (20 % tuku v sušině), 4 kolečka salátové okurky, 1 nektarinka
SVAČINA – 1 bílý jogurt (do 2,5 % tuku), 1 nektarinka
OBĚD – 150 g kuřecích prsou, 3 lžíce kuřecího vývaru, 200 g bílého chřestu, avokádové pyré (rozmačkaná půlka avokáda pokapaná šťávou z půl limetky), 1 rajče, sůl, pepř, 1 lžička olivového oleje, semínka koriandru, čerstvé bylinky
SVAČINA – 50 g libové šunky, 50 g rajčat, 50 g okurky
VEČEŘE – 1 plátek celozrnného chleba, 40 g lučiny light, 1 lžíce netučného tvarohu, sůl, špetka sladké papriky, 100 g ředkviček ČTVRTEK

SNÍDANĚ – 2 knäckebroty, 4 lžíce tvarohu (do 2,5 % tuku), 4 jahody, řeřicha, 1 plátek tvrdého sýra (20 % t. v s.), 4 kolečka salátové okurky, 1 nektarinka
SVAČINA – 100 g jahod
OBĚD – 1 větší brambora, 300 g bílého chřestu, 2 jarní cibulky, 1/2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce vinného octa, pepř, sůl, 1 vejce, čerstvé bylinky, salát rukola
SVAČINA – 100 g jahod, 1 neslaný syrník (500 g měkkého netučného tvarohu, 1 vejce, 40 g hladké mouky, podle chuti lze přidat sůl, petrželku, drcený kmín, bylinky, rozinky)
VEČEŘE – bramborové noky s jahodami

PÁTEK
SNÍDANĚ – ovocné müsli, 150 ml mléka (1,5 % tuku), 30 g ovesných vloček, 2 sušené meruňky, 1 lžíce arašídů, 200 g sezonního ovoce (nektarinky, jahody, broskve)
SVAČINA – 1 grapefruit
OBĚD – 1 hlíza fenyklu, 120 g filetů z lososa bez kůže, 100 g brambor, 1 cibule, 200 ml vývaru, 2 lžíce sójového mléka, půl pomeranče, pepř, sůl, 4 snítky kopru
SVAČINA – 100 g jahod, 1 neslaný syrník
VEČEŘE – tofu omeleta SOBOTA

SNÍDANĚ – 1 plátek celozrnného chleba, 3 lžíce netučného tvarohu, 1 natvrdo vařené vejce, 1 mrkev, půl malé okurky, 2 cherry rajčata
SVAČINA – 1 banán (150 g) OBĚD – cibule, 150 g míchané zeleniny, 100 g tofu, čtvrt litru vývaru, 3 lžíce mléka, 40 g vařeného bulguru, 2 lžíce nasekaných bylinek, kajenský pepř, sůl, 1 větší paprika, půl citronu
SVAČINA – 1 ovocný nízkotučný tvaroh
VEČEŘE – 1 limetka, 1 lžíce řepkového oleje, sůl, 150 g jahod, 40 g salátu podle sezony, půl avokáda, 50 g sýra cottage, špetka mletého pepře

NEDĚLE

SNÍDANĚ – arašídové pohlazení
SVAČINA – půl nektarinky, 1 lžíce sýra cottage, 10 g neslaných přírodních oříšků, 1 list ledového salátu
OBĚD – medajlonky se špenátem
SVAČINA – 1 bílý jogurt (do 2,5 % tuku), 1 nektarinka (125 g)
VEČEŘE – 1 plátek celozrnného chleba, 2 lžíce netučného tvarohu, 1 list zeleného salátu, 1 kiwi, 30 g libové šunky, 1 pokrájený stonek řapíkatého celeru

27.1.2009 13:49 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.