ZPĚT

Umělé sladidlo z cukru

„Slyšela jsem o novém sladidle sukralóza. Jak je možné, že neobsahuje žádné kalorie, když se vyrábí z cukru? Je pravda, že ho mohou používat i těhotné ženy a děti?“

Ptali jsme se: Ing. Petra Havlíčka - odborníka na výživu www.petrhavlicek.cz

„Slyšela jsem o novém sladidle sukralóza. Jak je možné, že neobsahuje žádné kalorie, když se vyrábí z cukru? Je pravda, že ho mohou používat i těhotné ženy a děti?“

LIBUŠE, KROMĚŘÍŽ

Odpověď:

Jde skutečně o relativně nové sladidlo schválené k používání i v ČR. Vstupní surovinou je cukr, který se poměrně složitým způsobem zpracovává. Výsledným produktem je sukralóza - 500x sladší než samotný cukr. Nulová kalorická hodnota je dána především vysokou sladivostí v poměru k množství, v jakém se používá, a dále tím, že se v těle nemetabolizuje. Jde o můj soukromý názor, ale já bych ani toto sladidlo uvedeným skupinám nedoporučoval.

Děti, těhotné a kojící maminky by měly jíst pouze přirozené potraviny, co nejméně upravované a chemicky zpracované. Všechna sladidla totiž působí pouze jako berlička k přelstění touhy po sladkém. Ta se však ohlásí později a člověk se sladkým stejně přejí. Mnohem lepší je zapracovat na celém jídelníčku, zaměřit se na přirozenou sladkost potravin, např. čerstvého ovoce apod. Při vyváženém jídelníčku pak nikomu neuškodí, když si kávu osladí jednou kostkou cukru.


Máte nějaký problém a nevíte si s ním rady? Tým špičkových odborníků v DIETĚ vám poradí s cvičením, jídelníčkem i hubnutím. dieta@mf.cz

27.1.2009 14:29 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.