ZPĚT

Středomořská dieta

Budete trávit letošní dovolenou v Řecku, Itálii, Chorvatsku nebo Bulharsku? Pak určitě navštivte některou z místních restaurací, sbírejte recepty a nasávejte chutě i vůně. Svému zdraví tím jedině prospějete. A pokud zůstáváte doma, zkuste si přenést kousek Středomoří domů spolu s námi...

Je těžké shrnout středozemořskou dietu do jedné věty. Už jen proto, že kolem Středozemního moře je minimálně šestnáct zemí a každá z nich má svou kuchyni, která se, byť jen málo, liší od ostatních. Přesto všechny spadají do stravy, o které právě mluvíme jako o středomořské. Rozdíly se najdou také v jednotlivých státech: co region, to jiná kulinářská historie, zvyklosti i zemědělské možnosti. Základ této diety však zůstává všude stejný:
* tvoří jej vysoký podíl ovoce, zeleniny, chleba a cereálií,
* dieta často využívá luštěniny, ořechy a semínka,
* snad v žádném jídle nezapomíná na olivový olej,
* mléčné výrobky a červené maso naopak servíruje jen občas,
* z masa preferuje drůbež a ryby,
* prakticky ke každému jídlu podává (především) červené víno.

Shrnuto a podtrženo: středomořská dieta se svými doporučeními téměř bezvýhradně blíží ideálu zdravé výživy! A to i přes častou přítomnost vína -nikdy se ho nepijí litry! Každopádně zahrnuje vysoký podíl ovoce a zeleniny, velké množství vlákniny, vyvážený podíl bílkovin a sacharidů. Jediné, co je jí odborníky občas vyčítáno, je velké množství tuku. I když toho zdravého. Je totiž pravda, že lidé z jižních zemí konzumují většinu tuků ve formě vícenenasycených mastných kyselin, které prospívají zdraví cév a srdce.

Přesto, pokud chcete snížit svoji váhu a dodržujete středomořskou stravu, hlídejte si především příjem této živiny. Velkou výhodou středomořské diety je každopádně fakt, že jídla jsou velice chutná a přitom i jednoduchá na přípravu. Snadno si proto na takovou stravu zvyknete a převedete ji do vlastní kuchyně.

JAK VAŘIT A JÍST JAKO U STŘEDOZEMNÍHO MOŘE?

* Vybírejte si pouze kvalitní a přírodní suroviny bez barviv a dalších aditiv.
* Hlídejte si množství tuku v potravinách, vynechejte tučné mléčné výrobky a sýry.
* Jezte sedmkrát až desetkrát během dne ovoce a zeleninu, stačí po malých porcích, ale pravidelně.
* Při vaření i pečení používejte olivový olej. Nahraďte jím máslo, margarín i sádlo.
* Zapomeňte na uzeniny, červené maso jezte pouze výjimečně a do jídelníčku naopak častěji zařaďte ryby.
* Jako svačinku během dne si dejte hrst mandlí nebo ořechů.
* Alkohol v dietním jídelníčku výživoví poradci příliš rádi nevidí, ale dát si k obědu či večeři skleničku suchého vína nebo střiku… Jinak ho nahraďte třeba čerstvou grepovou šťávou.

KOŘENÍ

OREGANO - řekne-li se oregano, vybaví se většině lidí pizza. Jeho využíití je ovšem mnohem širší a pestřejší. Můžete ho přidat v podstatě kamkoli, kde se vyskytují rajčata, která velmi vhodně doplňuje. Pro svou výraznou chuť se dá použít do jakýchkoli masitých jídel, do zeleninových a bramborových pokrmů.

ŠALVĚJ - v současné době se nejvíce používá jako koření v jihoevropských státech, především v Itálii. Asi nejvíce ze všeho ji připomíná rozmarýn a je pro ni typická jemně hořká chuť a výrazná vůně. Pokud se jí chystáte dochucovat, pozor na množství (stačí málo) a také na to, k čemu ji chcete přidat. Ideální je ve spojení s rybami, zvěřinou, vepřovým a skopovým masem.

BAZALKA - patří asi mezi vůbec nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Používá se do omáček, těstovin, salátů, ale třeba i jen k ozdobení chleba nebo jako dekorace k sýrům. Má velmi aromatickou, peprně nasládlou vůni a samozřejmě je skvělá především čerstvá (ale ani sušené se nevzdávejte!).

==== OLIVOVÝ OLEJ
Obyvatelé Středomoří tvrdí, že polévková lžíce olivového oleje zruší „účinek“ dvou vajec, která dokážou zvednout cholesterol. Zda je to stoprocentní pravda, nikdo ještě nedokázal, jisté je však to, že se olivový olej skládá ze 77 % nenasycených olejových kyselin, které mají pozitivní vliv na „dobrý“ cholesterol HDL. Olivový olej má také vysoký bod zakouření (bod, kdy se olej začíná přepalovat) - je to mezi 180-220 °C. Jen pro zajímavost, máslo se přepaluje při 110 °C a slunečnicový olej při 170 °C.

==== OLIVY ==== Nabité vitaminy K, A, E a D, potěší vaše krevní řečiště a cévy, u nichž podporují průchodnost. Kvalitnější olivy nabízí v obchodech ve sklenicích a plechovkách, ty méně kvalitní, a celkem pochopitelně také levnější, jsou balené v sáčcích, které jim na chuti ani kvalitě příliš nepřidají. Je libo černé olivy? Nebo raději zelené? Nejde o dva druhy, jak byste se mohli mylně domnívat. Olivy jsou zpočátku zelené a uzráváním se postupně mění na vínově červené, červené, fialové a nakonec černé. Zelené, tedy mladé olivy, jsou tvrdé, mají nahořklou chuť a obsahují jen malé množství oleje. Dozrálé černé olivy jsou měkké a chutnají o poznání příjemněji. I když jsou hodně „mastné“, příjemněji. I když jsou hodně „mastné“, obsahují olivy relativně málo kalorií. obsahují olivy relativně málo kalorií. Na 50 g mají zhruba 211 kJ. Na 50 g mají zhruba 211 kJ.

==== MANDLE ==== Jsou další potravinou, která ve středomořské stravě zastává pozici bojovníka s vysokým cholesterolem. Chlubí se tím, že jsou bohaté na živiny i vitaminy a minerály, a přestože mají vysoký obsah tuku, hodí se pro redukční dietu. Mandle obsahují unikátní koktejl složený z vápníku, draslíku, magnezia, což jsou minerály potřebné pro zajištění pevných kostí. Kromě toho se nabízejí jako dobrý zdroj vitaminu E - antioxidantu, který snižuje riziko rakoviny i vzniku srdečních chorob.

==== ARTYČOKY ==== Tato výborná a u nás ještě ne příliš známá zelenina je pravou náloží zdraví. Obsahuje vitamin C, vlákninu a také draslík, který pomáhá při otocích a vůbec zadržování vody v organismu. Láká vás je zkusit, ale nevíte, co s nimi? Jejich příprava nemusí být vůbec komplikovaná. Stačí je uvařit ve slané vodě a přelít trochou másla. A dobrota je na světě.

==== ČERVENÉ VÍNO ==== Skvěle chutná a při rozumném množství má velmi pozitivní účinky na zdraví člověka. Rozumným množstvím se rozumí 3-4 dl denně pro muže a asi polovina tohoto množství pro ženy. Víno by se mělo pít převážně k jídlu, protože příznivě ovlivňuje metabolismus tuků. Pravidelný příjem malého množství červeného vína snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí až o 20-45 %! Ve středomořské dietě se víno pije často ředěné vodou (až 1:3) jako osvěžující nápoj v horku, ale používá se i při vaření. ==== RYBY ==== Ve středomořské stravě se připravují grilované, pečené i vařené. Kromě toho se zde často setkáte také s mořskými plody, jako jsou langusty, krevety, raci nebo chobotnice. Jak ryby, tak i mořské plody obsahují zdravé omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které preventivně působí na cévní systém a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Zajímavé je, že v rybách najdete nejvíce živin ze všech mas. Už 100g porce ryby dodá organismu téměř polovinu denní dávky bílkovin. Většina ryb obsahuje také dostatek vitaminu B12, nezbytného pro nervový systém, a jod.

==== CHŘEST ==== Gurmáni jej oceňují natolik, že mu přezdívají král zeleniny. Používá se do salátů, jako zeleninová příloha, dělá se z něj polévka nebo ho můžete jen tak chroupat. Díky tomu, že obsahuje velké procento vody, má nízkou energetickou hodnotu a ideálně se tak hodí nejen do diety středomořské, ale i redukční.

==== LUŠTĚNINY ==== I když u nás nejsou příliš oblíbené, ve středomořské dietě mají luštěniny své nezastupitelné místo. Nejoblíbenější jsou fazole a cizrna. Připravují se z nich pomazánky, přidávají se do salátů nebo se podávají jako příloha k hlavnímu jídlu. Luštěniny obsahují vysoký podíl bílkovin, které však nejsou plnohodnotné, proto se doporučují konzumovat vždy s obilovinami.

==== RAJČATA ==== Jsou nejznámější tím, že v sobě skrývají spoustu karotenoidu lykopenu. Mají antibakteriální účinky a působí mírně močopudně, což se vám bude hodit, především pokud vám v létě otékají kotníky. Rajčata obsahují vitamin C a A a ve středomořské dietě se jedí nejen čerstvá, ale také sušená nebo naložená (opět) v olivovém oleji.

** —- Když se nad tím zamyslíte, najdete u středomořské diety spoustu dobrot, které vám dají zapomenout na fakt, že slovo dieta dnes všichni vnímají jako negativum spojené s tvrdým odříkáním. Tohle je požitek za požitkem! Pokud máte chuť dát se středomořskou dietou „nafrak“ své nadváze, inspirujte se recepty, které jsme pro vás připravili v rámci týdenního jídelníčku na následujících stranách!

6.8.2009 12:22 | Pavla Maříková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.