ZPĚT

Tuky

Kdykoli použijete slovo „tuky“, má věta rázem negativní nádech. Tuky ničí život obézním, hlídáme si je v jídle, abychom se nedostali do křížku s kardiovaskulárními chorobami, a když se pustíme do nápravy životního stylu, řešíme, jak je odbourávat. Ale tuky nejsou jen špatné – s některými z nich je pouze třeba se naučit hospodařit!

Bez tuků není život

Co bychom si ve snaze „očistit“ tuky od jejich špatné pověsti měli uvědomit, je fakt, že spolu s cukry a bílkovinami jsou základními živinami, bez nichž není naše tělo schopné fungovat. Už vás někdy napadlo, že zhubnete prostě tím, že vyřadíte úplně všechny tuk y? Špatně! Přinášejí nám spoustu dobrého: udržují tělesnou teplotu a dělají cosi jako bodyguardy všem vnitřním orgánům. Také dodávají energii pro metabolismus buněk, nezbytné jsou i pro využití vitaminů rozpustných v tucích a dalších ochranných látek. Navíc zajišťují tvorbu buněčných membrán a nervových tkání… Jestliže dopustíme jejich nedostatek, poklesne hladina hormonů v těle, a to není vše. Tuky totiž podmiňují charakteristickou chuť a vůni jídel a vyvolávají i žádoucí pocit sytosti.

Buďte vybíraví

Jak jsme se již zmínili, nejsou tuky jako tuky a ty dobré je třeba si vybírat. Nejjednodušší je orientovat se na základě jejich původu, podle kterého se tuky dělí na rostlinné a živočišné. Odborníci na výživu se shodují v tom, že pro zdraví i dietu jsou prospěšné rostlinné tuky (rostlinné tuky a oleje, například slunečnicový, olivový) a omezovat bychom měli tuky živočišné (například máslo, sádlo, lůj). To vše jsou tuky zjevné, ale pamatovat je třeba i na tzv. skryté tuky, obsažené v nedietních surovinách a výrobcích (například uzeninách, hamburgerech, ztužených tucích, koláčích, sušenkách).

Když tuky, tak...

…samozřejmě s rozumem. Vždyť tučné potraviny mají vysokou energetickou hodnotu! Jak si tedy uhlídat, aby celkový příjem tuků tvořil pouhých 30–35 procent celkového příjmu energie? Stačí si skutečně uvědomit, že je třeba upřednostňovat kvalitní rostlinné tuky s obsahem nenasycených a vícenenasycených kyselin omega-6 a omega-3, užitečných pro srdce a cévní systém. A kde je nalezneme? Nenasycené tuky obsahují třeba olivy, ořechy, avokádo a také oleje z nich vyrobené. Najdeme je naštěstí rovněž v živočišné říši, kde jsou zdrojem vícenenasycených tuků omega-3 především ryby: losos, makrela, sleď, pstruh… A na omega-6 je ještě bohatá kupříkladu slunečnice, sezam, kukuřice i některé margaríny (informace o jejich obsahu vždy hledejte na obalu).

Jak je dostat z těla ven

Vypadá to celkem jednoduše, ale v reálu nehezké tukové zásoby trápí téměř každou ženu a vlastně každého druhého Čecha, podíváme-li se na statistiku nadváhy a obezity u nás. Abychom je spálili, je potřebné zapojit naše svaly. Štěpení tuků totiž probíhá právě ve svalové buňce. Platí proto jednoduché pravidlo: čím více svalů budeme mít, tím lehčeji tuky spálíme. Tuky se do svalů uvolňují až po asi 40 minutách pohybu v aerobní zóně (vytrvalostní cvičení mírné až střední intenzity), ovšem stejně důležitá je i úprava jídelníčku. A s tím vám poradíme my v Dietě i odborníci, s nimiž spolupracujeme!

15.10.2009 11:30 | Alexandra Paulovičová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.