ZPĚT

Montignacova metoda

Neslibuje zázraky, odsuzuje pilulky na hubnutí a věří ve fungování pravidelného přísunu kvalitní stravy. Už přes dvacet let se Montignacova metoda brání označení dieta a ukazuje zajímavou cestu za lepší postavou i životním stylem.

Návodů, jak rychle zhubnout, svět vymyslel stovky. Proč, říkám si. Vždyť kdyby zabíraly, ukázalo by se to už dávno. Jenže krátkodobé programy nefungují a nepoučitelní hubnoucí si jejich testováním ničí zdraví. Ubírají kalorické příjmy, vyškrtávají ze stravy tuky, sacharidy, a zatímco ze svého pohledu nepochopitelně i při nízkém příjmu kalorií přibírají, jejich tělo trpí…

MONTIGNAC A JEHO IDEA

Z důvodu nesouhlasu s rychlodietami se pustil do psaní knížek o hubnutí i Francouz Michel Montignac. Nebavilo ho dívat se na to, jak lidé tloustnou z přejídání i hladovění a vymlouvají se na dědičnost či špatnou funkci štítné žlázy. Zaměřil se na to, jak ven z jojo efektu, a přišel se zajímavými závěry: začnou-li lidé tělu třikrát denně dopřávat ve správném poměru potřebné živiny, oprostí-li se od průmyslově opracovávaných potravin (bílá mouka, bílý cukr…), také se zklidní a přidají pohyb, mají šanci vrátit své tělo do pohody.

PROČ TLOUSTNEME?

To, o čem je zatím řeč, jsou víceméně známé poučky pro zdravý životní styl. Jenže Montignac šel v jejich praktikování do větší hloubky než kdokoli předtím a spousta dnes používaných dietních systémů naopak vychází z jeho závěrů. Jedním z těch nejpodstatnějších bylo, že lidé netloustnou ani tak po kalorických jídlech jako po potravinách s vysokým glykemickým indexem (GI). Co to je?

Každá přijatá potravina s obsahem sacharidů vyvolá v těle reakci. Tou je překročení klidové hladiny cukru v krvi činící 1 g na 1 l krve. Je-li to mírně, nic se neděje. Výrazné přesažení se podepíše na funkci pankreatu (slinivky břišní), jenž v reakci na množství cukru v krvi produkuje určité množství inzulinu. To je potřeba udržet „u země“, protože jeho nadbytek se projeví přeměnou části zkonzumovaných mastných kyselin nebo i sacharidu glukózy a jejich uložením v podobě tukových zásob.

ZÁLUDNÝ INDEX

Jak už jsme naznačili, základem Montignacovy metody je zohledňování glykemického indexu potravin (údaje najdete např. na www.stob.cz, každopádně ideální jídla jsou ta s GI menším než 50!) a pak také dohlížení na to, abyste v každém jídle přijali ty správné živiny. Protože průmyslově upravované potraviny jich moc nemají. Z toho důvodu Montignac varuje i před konzervovanými jídly, stejně jako doporučuje zvažovat způsob, jímž potraviny připravujete. Také to má vliv na hladinu GI. Pro příklad: brambory uvařené ve slupce v páře mají glykemický index 65. Už to není nic moc, ale pokud je uvaříte oloupané, už jste na 70, a když zatoužíte po bramborové kaši, vyšplhá se GI dokonce na 90! A to pak asi stojí za to přemýšlet o způsobu přípravy…

TAK TROCHU DĚLENÁ STRAVA?

Michel Montignac se kromě označení „dieta“ brání nařčení z toho, že jen rozvíjí populární dělenou stravu. Také on si totiž „hraje“ s faktem, že určité potraviny by se raději měly konzumovat zvlášť, a přímo varuje třeba před jídly, jež obsahují zároveň tuky i sacharidy (nejen chleba s máslem se stává tabu). Na jeho obranu je ovšem třeba říct, že jediné zásadnější dělení je rozdělení celého hubnoucího programu na dvě fáze.

PRVNÍ FÁZE: STARTUJEME

Nejdříve je třeba zbavit se starých návyků a zvyknout si na vyváženou stravu podávanou ideálně ve stále stejnou dobu (aby tělo nemělo strach, že zase dlouho nic k jídlu nedostane a neukládalo potenciální zásoby). Zakázaný je alkohol, nadbytek špatných (nasycených) tuků stejně jako pečení, smažení a další způsoby přípravy jídla, jež zvyšují GI. Důraz je kladený na snídani, jež doplní energii po dlouhé noci, oběd nesmíte vynechávat ani odbývat a večeři odlehčíte. Pro většinu hubnoucích je právě toto problém, protože jsou zvyklí nesnídat, místo oběda si dát bagetu a večer se odměnit za celodenní výkon pořádnou „dobrotou“, která pak tělu nedovolí v noci odpočívat ani mu nedodá nic užitečného.

CO SE BUDE DÍT?

Montignac slibuje, že se vám už po pár týdnech bude žít lépe, přestane vám chybět energie a budete mít chuť do života. I o to mu totiž jde. Nejen o to, aby vám pomohl do vysněné velikosti kalhot, ale hlavně o to, abyste se cítila skvěle! Přitom je třeba dodržovat ještě pár drobností: jídlem a hubnutím se nestresovat, nechápat dietu jako trest, ale cestu k lepšímu životu, nepřemýšlet nad jídlem jako nad „lékem na blbou náladu“ a nevrhat se do hubnutí po hlavě s očekáváním, že za pár dní napravíte hříchy několika let. Vaše očekávání by měla být realistická, počítejte s úbytkem zhruba pět kilo za měsíc. Zhruba!

DRUHÁ FÁZE: UDRŽUJEME

Až zhubnete, začne fáze udržovací. A také svým způsobem hřešicí, protože Michel Montignac vám v jejím (doživotním) průběhu povolí i jeden menší hřích denně (co třeba sladký dezert po obědě bez rizika, že přiberete?). Určitě se na ni budete těšit, ale nespěchejte kvůli tomu s fází první. V jejím případě bohužel nelze říct, jak dlouho potrvá. Hubnutí je velmi individuální záležitost a často jde rychleji nejen mužům, ale hlavně těm, kteří předtím dlouhé roky neničili tělo „zaručenými“ dietami. Ti, kdo tuto chybu udělali, se musí smířit s opravdu pozvolným zhubnutím. Nicméně podle Montignaca přesto trvalým…

CO SI O MONTIGNACOVĚ METODĚ MYSLÍ PHDR. IVA MÁLKOVÁ,

zakladatelka společnosti STOB (www.stob.cz):

„V oblasti výživy není často jednota ani mezi odborníky, zejména co se týče optimálního poměru živin při redukci váhy. Montignac přišel jako jeden z prvních s teorií omezování sacharidů (hlídá však proti Atkinsově dietě i příjem tuků) a s teorií glykemického indexu. V současnosti probíhají studie týkající se významnosti glykemického indexu při redukci váhy. Společnost STOB s tímto pojmem pracuje již mnoho let a i v praxi se ukazuje, že potraviny s nízkým GI při správném množství a poměru živin opravdu hubnout pomáhají. Při dietě podle Montignaca se při správně sestaveném jídelníčku nemusíte cítit omezováni, o čemž svědčí i jeho další knížka Proč Francouzky netloustnou. Jeho knihy obvykle obsahují také recepty, z nichž jsou bohužel některé hůře realizovatelné v českých podmínkách. Proto – chcete-li ve vaření zohlednit glykemický index – zkuste se podívat na www.stob.cz a objednat si brožuru Vaříme s rozumem II.“

Michel Montignac:

Zhubněte a udržte svoji váhu v každém věku (nakl. Pragma)

Nejnovější publikace o Montignacově metodě je na míru napsaná ženám. Zohledňuje hormonální výkyvy, mateřství, menopauzu, od A do Z vám rozebere důležitost jednotlivých živin i podrobně popíše obě fáze programu, stejně jako přidá řadu chutných receptů.

20.10.2009 14:14 | Jana Potužníková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.