ZPĚT

Snažíte se zhubnout? Zkuste to zdravě a trvale!

Komerční sdělení

Nadváhou nebo obezitou trpí přibližně 50 % Čechů, ukazuje např. průzkum Fóra zdravé výživy. Hubnutí je tedy téma stále aktuální.

Každý to četl, každý to slyšel – správně hubnout znamená méně jíst a více se hýbat. Je to ale opravdu tak jednoduché? Redukční jídelníček nemusí nutně znamenat jíst méně, jen je ho třeba správně poskládat a zařadit zeleninu, méně tučné mléčné výrobky, ovoce, libové maso, ryby a celozrnné výrobky. A také tuk, přestože řada mýtů tvrdí opak.

Mýtus č. 1: Když chci zhubnout, nesmím jíst žádný tuk.

Chyba! Tuky jsou stavebním kamenem buněčných membrán a mozek je z nich tvořen dokonce ze 70 %. Tělo se bez tuku neobejde - jejich nedostatek vede například k nedostatku důležitých, v tucích rozpustných vitamínů či omega 3 a omega 6.

Vedle množství je nutné zaměřit se na výběr tuků. V jídelníčku by měly převažovat tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, které mají na naše zdraví příznivý vliv. Najdeme je v rostlinných olejích a kvalitních margarínech z nich vyrobených a v tuku tučných mořských ryb. Omezit je třeba naopak „špatné“ tuky jako je máslo, sádlo, tučné uzeniny, tučné maso a mléčné výrobky. Nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a mají řadu dalších negativních účinků. Příjem všech tuků by neměl klesnout pod 20 %, a zároveň by neměl převyšovat 35 % celkového denního příjmu energie.

Mýtus č. 2: Je jedno, jestli jím máslo nebo rostlinný tuk – po obojím se tloustne.

Výhodou rostlinných tuků je, že si lze vybírat i nízkotučné varianty (již od 20 %), zatímco máslo má vždy okolo 80 % tuku. Při konzumaci stejného množství nám tedy máslo „přidá“ více tuku než rostlinné tuky.

Více informací naleznete na www.flora.cz.

10.10.2011 0:01 |

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.