FITweb

Reklama

ZPĚT

Feng-šuej: pozitivní energie u vás doma

Ráda byste vařila, stravovala se zdravě, také byste možná chtěla zhubnout, ale pořád jako by vám v tom cosi bránilo. Únava, stísněnost, motivace nula. Zkuste přeměnit svoji kuchyni nebo rovnou celý byt v proud energie. Jde to a nemusí to stát majlant.

O feng-šuej už jste nejspíš leccos slyšela. Toto slovní spojení znamenalo ve staré Číně udržovat ve správné rovnováze vítr (feng) a vodu (shui), dnes označuje tradiční čínské učení zabývající se vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii a umožnit nerušené plynutí energie čchi, přičemž oním prostorem může být dům, byt, pracoviště, ale i zahrada nebo obchod, kam chodíte nakupovat, a spousta dalších. Zkrátka a dobře všechna místa, od nichž požadujete, abyste se tam cítila dobře. Cílem tradičního feng-šuej je individuální přizpůsobení jednotlivých prostor s využitím tisíciletých čínských zkušeností. Jde o komplexní systém principů a pravidel, která jsou vždy přizpůsobena na míru konkrétní osobě či skupině lidí. Nevycházejí z žádného náboženství, které je Čechům cizí, ale z prosté praktičnosti přírodních zákonů. Zastánci feng-šuej se často setkávají s názorem, že čínská filozofie patří do Číny a není možné ji aplikovat v Evropě. V tomto směru to však neplatí. „Při použití feng-šuej je důležité pochopit jeho principy. Nezáleží na tom, kde člověk žije,“ říká Alena Vávrová, která se zabývá poradenstvím a návrhy interiérů podle principu feng-šuej už řadu let. Podle ní někdy stačí v prostoru, který vás obklopuje, změnit jen pár maličkostí – pravé úhly vyměnit za oblé tvary, dát šanci přírodním materiálům nebo pozměnit barvy, abyste se cítila úplně jinak – lépe. Nemusíte podle feng-šuej řídit každý krok, ostatně dané principy a pravidla není ani možné dodržovat všechny do jednoho, ale přinejmenším pravidla barev, materiálů nebo tvarů se uplatnit dají a výsledek za to rozhodně stojí. „Ne každý plánuje rekonstrukci bytu nebo nákladné finanční úpravy. Ale každý může zlepšit prostředí, ve kterém žije, i bez stavebních úprav a doslova za pár korun. Často stačí opravdu málo, třeba vymalovat, a člověk se hned cítí úplně jinak,“ říká odbornice. Zní to logicky, co říkáte? Když se nebudete dobře cítit u sebe doma, těžko tam budete chtít trávit čas. Když se nebudete cítit dobře v kuchyni, těžko vás bude bavit připravovat si tam jídlo. A protože právě jídlo je jednou ze základních potřeb člověka, případné změny byste měla začít uskutečňovat právě tam, kde se s ním pracuje nejvíc – v kuchyni a v jídelně.

Srdce domova podle feng-šuej

Kuchyň je podle feng-šuej jedna z nejdůležitějších místností v domě. Bývá nazývána srdcem domova, protože ovlivňuje energii celé domácnosti a jejích členů prostřednictvím pokrmů, které se tady připravují. Přitom jde také o to, aby bylo jídlo připraveno s pozitivními emocemi. Kuchyň se ve feng-šuej řadí mezi jangové (aktivní) místnosti, a měla by být tedy plná energie. „Nejvhodnějším místem pro kuchyň je východní nebo jihovýchodní část bytu nebo domu směrem od středu prostoru,“ říká Alena Vávrová a pokračuje: „Toto umístění dodá potřebný jangový náboj a zároveň poslouží k harmonizaci ohně (sporák, trouba) a vody (chladnička, dřez, myčka).“ Ohnivé a vodní prvky by podle odbornice nikdy neměly být přímo proti sobě nebo v jedné linii hned vedle sebe. Pokud se tak stane, je dobré použít harmonizační prvek s energií dřeva, ať už se jedná o dřevěnou desku, prkénko, dózu s vařečkami, nebo bylinku v květináči. „Teplo a chlad spotřebičů je důležité nestavět vedle sebe nejen z důvodu napětí mezi elementy, ale také z důvodu šetření elektrické energie. Proto je důležité, aby lednička a trouba nestály u sebe, nebo – pokud to jinak nejde – aby mezi nimi stál alespoň kousek jiného nábytku,“ říká. Rozhodně je dobré vyvarovat se umělých materiálů a, pokud je to možné, použít co nejvíc přírodních. Zajímavé je, že v kuchyních zařízených podle feng-šuej téměř nikdy nenajdete mikrovlnnou troubu, protože podle zastánců učení ohřívá jídlo zcela nepřirozeným způsobem. Je možné použít troubu horkovzdušnou, sporák je pak z pohledu feng-šuej lepší plynový, protože vytváří přímý oheň. Není vhodné umístit ho směrem ke vchodovým dveřím nebo před okno, naopak se doporučuje umístění v prostoru nebo směrem k obytným místnostem. Co se týká samotného vaření, nikdy byste při něm neměla stát čelem ke zdi, neboť vaše záda jsou v tu chvíli nechráněná, což je pozice, která je považována za slabou. Řešením může být třeba zavěšení zrcadla na zeď tak, abyste viděla, co se děje za vámi.

Barvy v kuchyni

K udržení té nejlepší možné energie je podle Aleny Vávrové zásadní, aby vaše kuchyň byla čistá. „Špinavá kuchyň odrazuje jak od chuti k jídlu, tak od chuti vařit. Automaticky si asociujeme špínu prostoru se ,špínou‘ jídla, takže aniž bychom si ho pořádně uvědomovali, máme pocit, že jídlo, které zde vzniká, bude špatné, prošlé, nekvalitní. Proto by měla mít kuchyň takové dispozice, abychom v ní snadno mohli udržet pořádek a čistotu,“ říká. Z tohoto důvodu doporučuje zacházet opatrně zejména se všemi otevřenými policemi a prostory, které často máme tendenci zanášet různými (ne)potřebnými drobnostmi. „Kdo o sobě ví, že skladuje vše, co mu přijde pod ruku, pro toho je ideální řešení umístit do prostoru různé košíky, zásuvky nebo cokoli, co drobnosti schová a opět nastolí pocit čistoty a řádu,“ dodává. Styl podle Aleny Vávrové není důležitý, každý si může zvolit, co se mu líbí. Pouze doporučuje vyvarovat se kuchyní typu „laboratoř“ – bílých, lesklých, minimalistických, které svou sterilitou mohou ovlivnit i uživatele. Vařit je to poslední, co v takové kuchyni chcete dělat. A když si představíte, kolik práce bude stát uklidit nádobí a vrátit všemu původní lesk… Ještě se divíte, že nemáte chuť ukrojit si v takové kuchyni ani chleba? Možná je hezká na pohled, ale z praktického hlediska? A propos, když jsme u krájení: nože raději ukládejte do zásuvek tak, aby nebyly vidět. Vysílají totiž nepříjemnou a negativní energii. Co se týká barev v kuchyni, nebojte se dát průchod fantazii. Použít můžete klidně i vyloženě syté barvy. Obecně platí, že zelená podporuje růst, zdravé stravování, chuť vařit a tvořit, barvy pískově žlutá, banánová, vanilková, krémová jsou zase symbolem stability, ženskosti, klidu, soustředěnosti. Oranžová, cihlová a meruňková barva podporují chuť i jídlu, ale i trávení. „Nebála bych se použít do kuchyně ani bílou, která vnáší do prostoru pocit čistoty, řádu, pořádku, ale pozor na extrémy,“ říká Alena Vávrová. Pocit stability a usazení zajistí hnědá, která je dobrá i jako kontrast k divokým barvám, tady ale musíte dát pozor na vyváženost. „Občas se setkávám také s modrobílou kombinací kuchyně nebo prostorem s nádechem levandulové ve stylu Provence. To je dobrá volba, protože podporuje pocit čistoty, řádu, lehkosti a navozuje příjemnou atmosféru, pouze však na východní nebo jihovýchodní stranu domu nebo bytu,“ vysvětluje odbornice.

Potraviny v kuchyni

Povznášející energii pochopitelně vnášejí do kuchyně potraviny. Ale i tato kapitola má svá pravidla. V první řadě by jich nemělo být ani málo, ani moc, ale tak nějak akorát přesně pro potřeby vaše nebo vaší rodiny. „Přebytek skladovaného jídla se snadno může stát rušivým faktorem. Staré, nečerstvé jídlo má starou a zatuchlou energii, a to dokonce i v případě, že do doby projití ještě zbývají měsíce nebo i roky,“ míní Alena Vávrová. Stejně tak lednička by podle ní měla být tak velká, jak velká je rodina, případně osazenstvo domácnosti – pro dva lidi doporučuje menší ledničku, pro velkou rodinu větší. „Ledničku vymývejte octovou vodou a umístěte do ní lapače pachů – jedlou sodu nebo kamennou sůl. Co platí nejen o ledničce, ale vůbec o všech skříňkách, v nichž skladujete potraviny: snažte se je pravidelně pročišťovat a uchovávejte doma jenom takové suroviny, které tam chcete mít a které chcete jíst. Co jíst nechcete, to prostě nekupujte, zvlášť jestliže držíte dietu. A pokud něco takového dostanete, snažte se to věnovat dál, případně to alespoň nemějte na očích. Nejen ve feng-šuej platí, že co máte na očích, to nejvíce ovlivňuje vaši mysl, proto si vystavujte jen to, s čím skutečně chcete být v pravidelném kontaktu,“ radí Alena Vávrová. Pozitivní energii vnese do kuchyně vystavené ovoce, zejména pomeranče, které symbolizují štěstí. A pokud chcete být hodně precizní a dodržovat maximum principů feng-šuej, vystavte jich devět, neboť devítka znamená číslo síly, a to ideálně do mísy ve středu místnosti, nad sporák nebo do nejprázdnějšího rohu kuchyně. Velkým zdrojem energie jsou i květiny nebo bylinky. Umístit je můžete třeba na okenní římsu nebo kamkoli, kde to bude možné. Co se týká suchých rostlin, ve feng-šuej nemají žádnou energii, proto se obecně nedoporučují. Pokud nemůžete mít v kuchyni živé rostliny, můžete použít umělé, ale výsledek nebude zdaleka tak silný.

Jak zařídit jídelnu?

Trendem posledních let je propojení kuchyně s obývacím pokojem a potažmo právě jídelnou. Z hlediska feng-šuej to není ideální, protože každá z těchto prostor slouží pro činnost s naprosto rozdílnou energií. V kuchyni něco vytváříte, stále se po ní pohybujete, nevyhnete se hluku. V obývacím pokoji chcete naopak odpočívat a relaxovat, měl by tady být klid pro setkávání členů rodiny a návštěv, pro popovídání nebo poslech hudby. Proto je podle feng-šuej velmi důležité jednotlivé prostory od sebe jasně vymezit fyzicky nebo alespoň opticky, například rozdílnou malbou nebo podlahovou krytinou. „Co se týká jídelny, celé její uspořádání by mělo podporovat pocit lidí sedících u stolu, že je jim dobře, pohodlně, nic je neruší, užívají si posezení a rádi se baví s ostatními,“ říká Alena Vávrová. Z toho vyplývá, že středobodem jídelny by měl být stůl, nejlépe dřevěný, který dodá potřebnou pevnost a stabilitu, a umístěný na klidném místě, nikoli takzvaně na křižovatce – například v průchodu do kuchyně nebo v těsné blízkosti u dveří. „Pokud je to možné, umístěte stůl tak, aby nikdo neseděl zády ke vstupu do místnosti. Zejména pro děti je takové místo totálně nevhodné, jsou neklidné a u stolu nevydrží,“ říká odbornice. Vhodný tvar stolu je třeba řešit podle daného prostoru – za všeobecně nejvhodnější je považován stůl kulatý, oválný nebo osmihranný, protože podporuje komunikaci, a navíc jakékoli rohy a ostré hrany podle feng-šuej působí jako jedovaté šípy a oslabují vás. Nicméně podle odborníků je možné použít i tvar čtverce nebo obdélníku, pokud tomu odpovídá tvar místnosti. Židle by měly být stabilní, pohodlné, s opěrkou a nejlépe ze dřeva. Osvětlení doporučuje Alena Vávrová umístit přímo nad jídelní stůl.

Jak jíst a užít si to?

Při jídle by vás nemělo nic stresovat – nepořádek, věci na stole, znepokojující motivy obrazů na stěnách kolem. Co se týká celkového uspořádání a barevného ladění celého prostoru jídelny, řeší se v závislosti na světových stranách a konkrétních potřebách lidí – například zda půjde o čistě jídelní stůl, nebo jestli je toto místo určené i pro setkávání a komunikaci s přáteli. Všeobecně jsou do prostoru kolem stolu vhodnější teplé barvy, ale ne příliš křiklavé nebo ohnivé. Odstíny žluté a červené podporují chuť k jídlu, modrá a zelená ji naopak tlumí. Za barvy totálně nevhodné považuje Alena Vávrová sytě modrou, šedou, černou, tmavě hnědou nebo ostře červenou a žlutou, protože podporují hádavost a neklid. Pokud nemáte dost místa nebo nechcete věnovat případné renovaci jídelny víc než pár korun, odbornice doporučuje zaměřit se na doplňky typu prostírání, ubrusy, květiny… I na ten nejmenší stůl se jistě vejde kameninová místa s ovocem. Příjemnou atmosféru v jídelně dokáže vytvořit i svícen se zapálenými svíčkami. A to nejdůležitější na konec: jak se budete v jídelně celkově cítit, záleží pochopitelně také na tom, co máte na talíři. Zkuste proto do svého jídelníčku přidat více zdravých a přírodních jídel – zvlášť čerstvé ovoce a zeleninu, které nevyžadují žádné sáhodlouhé úpravy, ale dodají vám energii na celý den. Pokud vám to pomůže, podívejte se na nezdravé jídlo jako na haraburdí, kterým ucpáváte své tělo. Hned pro vás možná bude mnohem jednodušší odolat dalšímu koláčku nebo sáčku brambůrek po cestě z práce. Navíc půjdete přece domů, kde se můžete najíst v mnohem příjemnějším a klidnějším prostředí než na zastávce MHD. Nebo…

DIETA PODLE FENG-ŠUEJ

Přestože pojem feng-šuej zná většina lidí hlavně ve spojitosti se zařizováním bytu nebo zahrady, dá se aplikovat i na mnoho jiných věcí, například na zdravý životní styl a hubnutí. Tato filozofie se opírá o takzvaný pentagram živlů – energii pěti elementů. Zjednodušeně řečeno jde o to, že vše – člověk, zvíře, věc, situace – může být přiřazeno k jednomu z daných prvků – dřevu, ohni, zemi, kovu a vodě. Stačí podle data narození v čínském horoskopu zjistit, který z pěti elementů jste právě vy a podle toho pak upravit jídelníček. Nejde o to, ho drasticky redukovat, jen ho zkrátka chytře změnit tak, aby vám maximálně vyhovoval a odstranily se energetické blokace, které vám brání zhubnout a cítit se dobře.

Co raději vynechat a co jíst, když jste …

…element dřevo:

Sladké a tučné potraviny vás blokují, taktéž káva, hranolky, chipsy, vepřové a ostrá kořeněná jídla působí, že po jídle můžete mít pocit, že se nehnete z místa. Jezte ovoce s kyselou chutí, saláty, zeleninu, potraviny zelených barev. Vhodná je čočka, celozrnné obiloviny, kefíry, čerstvé sýry, kombinace masa a zeleniny.

…element oheň:

Zkuste vynechat kávu, kakao, červené víno, nejezte studené potraviny jako jogurty a zmrzliny. Dejte si červené potraviny: třešně, červené hrozny, červenou řepu, papriku. Vyzkoušejte různé druhy grilovaného masa, nebojte se kozího sýra.

…element země:

Vaše tělo má sklon k pomalejšímu metabolismu a možná i zadržování vody. Snídejte, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám a bílý cukr nahraďte hnědým. Ovoce a zeleninu si dávejte spíš tepelně zpracované, vracejte se k přírodě. Vhodné potraviny pro vás: mrkev, brambory, dýně, žluté a hnědé luštěniny, oříšky, med.

…element kov:

Vynechte mléčné výrobky a cukr, jezte celozrnnou rýži, můžete si dovolit ostré potraviny: křen, cibuli, česnek, ředkvičky, pórek. Neuškodí vám víno nebo svařené víno, při nachlazení pijte zázvorový čaj.

…element voda:

Vynechte kombinaci sladkého a slaného, nejezte salámy, tučné sýry a mnoho studených potravin, protože se má za to, že vy potřebujete teplo. Vsaďte na tepelně upravené ryby, luštěniny, vařené ovoce a zeleninu. Pijte teplý čaj a tekutiny z čerstvého ovoce, jako jsou pomeranče, melouny, jablka. stres k jídlu nepouštějte. na jídelním stole by vás neměl rušit nepořádek!

Jaký je váš názor? Věříte filozofii Feng-šuej? Odpovídejte a diskutujte ZDE.

25.5.2012 9:49 | Jana Benešovská

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.