ZPĚT

Pro lepší zažívání

Trpíte na cestách zažívacími potížemi? Stačí vám málo, a už vám není dobře? Pak byste měli nasadit odlehčenější jídelníček, který vaše trávení nebude zatěžovat. Čemu se vyhnout a čeho si naopak dopřát? Třeba najdete inspiraci v našem sedmidenním jídelníčku.

TÝDENNÍ JÍDELNÍČEK

Pondělní menu Snídaně - 959 kJ/228 kcal B: 4,5 g S: 53 g T: 0,5 g Rýžová kaše s jablkem Bílou rýži vaříme ve vodě, aby byla úplně měkká. Než se úplně vyvaří voda, přidáme oloupaná a nakrájená jablka, lžíci medu a trochu skořice. Svačina - 840 kJ/200 kcal Oloupaná broskev s tvarohem Oběd - 4 PORCE Kuřecí maso je pro zažívání nenáročné, ale zasytí. Dbejte ale na způsob úpravy. Například na smažení zapomeňte. Svačina - 422 kJ/100,5 kcal Acidofi lní mléko Večeře - 1533 kJ/365 kcal B: 39,5 g S: 14,5 g T: 18 g Vařený chřest zapečený se šunkou a sýrem Chřest oloupeme, uvaříme v osolené vodě nebo páře, vložíme do pekáčku, překryjeme netučným sýrem a dietní šunkou a dáme na několik minut zapéct. Nutriční hodnoty v 1 porci: 1566 kJ / 373 kcal Tuky: 7 g Bílkoviny: 5 3 g Sacharidy: 25 g

KUŘE SE ZELENINOU

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 400 g karotky, 400 g hrášku (není nutný, pokud máte akutní problémy, vyhněte se mu), sůl, pepř, kousek másla, bylinky podle chuti

Postup: Kuřecí stehna uvaříme nejlépe v páře, pak osolíme a opepříme a okořeníme bylinkami. Karotku krátce podusíme, aby změkla, v závěru přidáme hrášek. Podáváme dohromady s oříškem másla.

Tip: Kuře lze bez potíží nahradit například pečeným králíkem.


Úterní menu

Snídaně

- Toasty z bíleho chleba prospějí a banán pomůže nadlouho zasytit. Toasty ale nepřipalte, mají být jen slabě opečené.

Svačina

- 821 kJ/195 kcal Slabé kakao

Oběd

- 2620 kJ/624 kcal B: 22 g S: 127 g T: 3 g Těstoviny se špenátem Těstoviny uvaříme al dente, špenát uvaříme nebo spaříme a rozmixujeme, mírně osolíme a opepříme, zamícháme strouhaný netučný sýr a vmícháme do těstovin. Okořeníme trochou citronové kůry.

Svačina

- 300 kJ/71,4 kcal Pyré z meruněk

Večeře

- 1963 kJ/467 kcal Bageta nebo bílý rohlík s lučinou a pažitkou, mátový čaj

Nutriční hodnoty v 1 porci:

1427 kJ/340 kcal

Tuky: 8 g

Bílkoviny: 10 g

Sacharidy: 60 g

FRANCOUZSKÉ TOASTY

Ingredience: 2 plátky bílého chleba, větší banán, netučný tvaroh nebo bílý jogurt, menší lžíce medu Postup: Plátky chleba nasucho opečeme, banán nakrájíme na kousky a smícháme s tvarohem či jogurtem a medem, případně rozmixujeme. Směsí mažeme toasty. Tip: Banán se dobře snáší s jablkem, proto je zkuste rozmixovat spolu. —- Středeční menu Snídaně - 1498 kJ/357 kcal Ovoce v jogurtu Do bílého jogurtu nakrájíme kousky banánu, oloupaného jablka a broskve. Přidáme trochu medu a případně skořice. Svačina - Mrkev i jablko zažívání prospívají a jsou nenáročné na trávení. Jablko ale musí být oloupané, slupka trávení zatíží. Oběd - 1795 kJ/427 kcal B: 30 g S: 62 g T: 11,5 g Krůtí steak s polentou Krůtí maso ogrilujeme, polentu uděláme podle návodu, můžeme koupit i hotovou. Přelijeme olivovým olejem s citronovou šťávou a čerstvými bylinkami. Svačina - 546 kJ/130 kcal Dětská přesnídávka Večeře - 2142 kJ/510 kcal B: 31 g S: 89 g T: 3,7 g Vařené brambory s pažitkovým tvarohem a kefírem Omyté a oloupané brambory uvaříme a smícháme s tvarohem a nasekanou pažitkou. Zapíjíme kefírem. Nutriční hodnoty v 1 porci: 492 k J/117 kca l Tuky: 0,7 g Bílkoviny: 0 , 8 g Sacharidy: 28 g

MRKVOVÝ SALÁT

Ingredience: Dvě menší mrkve, oloupané jablko, lžička medu, lžička citronové šťávy

Postup: Mrkev očistíme, oloupeme a nastrouháme najemno. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Promícháme s mrkví, medem a citronovou šťávou. Můžeme přidat i pár vlašských ořechů.

Tip: Do salátu zkuste přidat například kousky ananasu nebo kuřecího masa. Pokud nemáte zažívací potíže, povolte si vlašské ořechy.


Čtvrteční menu

Snídaně

- 1257 kJ/299 kcal Plátek chleba s lučinou a petrželkou, černý čaj

Svačina

- 1210 kJ/288 kcal Oloupané jablko, bílý jogurt

Oběd 4 porce

- Rýže „staví“, proto je ideální při průjmech. Vyhněte se ale koření jako chilli. Papriku vždy oloupejte.

Svačina

- 749 kJ/178 kcal Vanilkový pudink

Večeře

- 642 kJ/153 kcal B: 19 g S: 7 g T: 6 g Zapečená cuketa Cuketu nakrájíme na kolečka, vyskládáme do slabě vymazané zapékací misky, osolíme, opepříme, zasypeme sýrem a dáme na asi 15 minut péct.

Nutriční hodnoty v 1 porci:

2529 k J/6 02 kcal

Tuky: 23 g

Bílkoviny: 21 g

Sacharidy: 77 g

RIZOTO SE ZELENINOU A MLETÝM MASEM

Ingredience: 400 g bílé rýže, 300 g libového mletého masa (hovězího nebo krůtího), červená paprika, čerstvá petrželka, sůl, pepř Postup: Papriky dáme nasucho pod gril a pečeme, dokud nenaskáčou puchýře. Pak oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rýži uvaříme doměkka. Maso osolíme a opepříme a nasucho opečeme na pánvi. Maso přidáme s paprikou k rýži, dobře promícháme a posypeme petrželkou. Tip: Zkuste nahradit papriku chřestem, jeho sezona je v plném proudu. —- Páteční menu Snídaně - 1064 kJ/253 kcal B: 6 g S: 52 g T: 3 g Vločková kaše s ovocem Vločky rozvaříme ve vodě, slijeme a rozmixujeme s banánem, oloupanými meruňkami nebo kompotovanými broskvemi. Zapíjíme zeleným čajem. Svačina - 620 kJ/148 kcal Ovocný tvaroh Oběd 4 porce - Bílé rybí maso je lehounké a lehce stravitelné. Nepřehánějte to s kořením a rybu nesmažte, nýbrž opečte nebo duste. Svačina - 385 kJ/92 kcal Strouhané jablko se skořicí Večeře - 2018 kJ/481 kcal B: 42 g S: 61 g T: 8 g Tvarohové noky s borůvkami. Z tvarohu, dvou lžic hrubé mouky a vejce vypracujeme vláčné těsto, z něj lžičkami oddělujeme nočky a vaříme je ve vodě. Přelijeme buď ovocným kompotem, nebo posypeme borůvkami s trochou cukru. Nutriční hodnoty v 1 porci: 2332 kJ / 555 kcal Tuky: 3 g Bílkoviny: 31g Sacharidy: 98 g

DUŠENÁ TRESKA S RÝŽÍ A ZELENINOU

Ingredience: 4 filety z tresky, 500 g rýže, 2 velké mrkve, celer, kmín, sůl, pepř, lžička másla.

Postup: Tresku omyjeme, osolíme a opepříme, posypeme kmínem, zabalíme do alobalu a dáme péct. Rýži uvaříme, mrkve omyjeme, oloupeme a nasekáme na tenké nudličky. Lžičku másla rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní nudličky mrkve. Přihodíme celer nakrájený na nudličky a rychle opečeme. Tresku posypeme zeleninou a podáváme s rýží.

Tip: Tresku můžete posypat strouhaným sýrem a zapéct.


Sobotní menu

Snídaně

- 1580 kJ/376 kcal Mátový čaj a dva tvarohové řezy

Svačina

- 821 kJ/195 kcal Kakao

Oběd 4 porce

- Bramborová kaše je vynikající už jen tím, že je to kaše.

Vyšlehejte ji opravdu dohladka, ať se střeva namáhají co nejméně.

Svačina

- 1785 kJ/425 kcal Jablečný jogurtový koláč

Večeře

- 1712 kJ/408 kcal B: 36 g S: 57 g T: 4 g Špenátové kuře Kuřecí prsa rozklepeme, potřeme špenátovým protlakem a zamotáme. Dáme do zapékací misky, pokryjeme sýrem a zapečeme. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Nutriční hodnoty v 1 porci:

1912 kJ /455 kcal

Tu y: 12 g

Bílkoviny: 3 5 g

Sacharidy: 55,5 g

NÁKYP SE ZELENINOU

Ingredience: 1 kg brambor, 250 ml mléka, lžíce másla, 500 g špenátových listů, středně velká cuketa, 300 g eidamu, tuk na vymazání formy, sůl, pepř Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme s mlékem a máslem na kaši, osolíme a opepříme. Cuketu nakrájíme na kolečka, povaříme nebo narychlo opečeme nasucho na pánvi. Špenát spaříme a rozmixujeme. Do vymazané formy dáme vrstvu kaše, poklademe kolečky cukety a špenátem, opět překryjeme kaší a takto děláme další vrstvy, svrchní musí být kaše. Zasypeme sýrem a dáme zapéct. Tip: Do kaše vmíchejte kousky uvařeného kuřecího masa. —- Nedělní menu Snídaně - 1747 kJ/416 kcal Mléčná rýže s kompotovanými broskvemi Svačina - 318 kJ/76 kcal Menší banán Oběd - 1776 kJ/423 kcal B: 30 g S: 40,5 g T: 17 g Grilovaný losos s chřestovými bramborami. Maso očistíme a ogrilujeme. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a vmícháme povařený nakrájený chřest. Svačina - 749 kJ/178 kcal Pudink Večeře 4 porce - Vývary jsou ideální při akutních potížích, nevyžadují totiž námahu při trávení, ale dodají dostatek živin a vody. Nutriční hodnoty v 1 porci: 733 k J/175 kcal Tuky: 5 g Bílkoviny: 12 g Sacharidy: 19 g

SLEPIČÍ VÝVAR SE ZELENINOU

Ingredience: 1 litr slepičího vývaru, velká mrkev, 100 g celeru, 300 g vařeného slepičího masa, nudle nebo těstoviny.

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky nebo na nudličky a uvaříme ve vývaru spolu s masem, přidáme zavářku, osolíme, opepříme.

Tip: Pokud máte akutní potíže, vyhněte se rozhodně česneku a vývar pijte samotný nebo jen se zavářkou.

26.1.2009 12:01 | Jana Přikrylová

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.