ZPĚT

Delikátní problémy

Sedíte u večeře v exotickém letovisku a už to začíná. Ani jste nedojedli, a už jste nafouklí jako balon. Nadýmání vás má v hrsti. Co s tím? A jak byste se nejen na dovolené mohli takovým potížím vyhnout?

Tak je to konečně tady, nastává doba dovolených, cestování, poznávání nových krajů i jídel… A k tomu, abyste se při tom všem cítili opravdu dobře, může velkou měrou přispět i vaše zažívání. Pocit nafouklého břicha, úporná zácpa nebo ještě hůře průjem dokážou člověku úplně zkazit náladu. Jaké zásady dodržovat, abyste se těmto potížím vyhnuli?

JÁ SE VZNÁŠÍM, JÁ SI LÉTÁM?

S nafouklým bříškem přeplněným plyny určitě nebudete mít povznášející pocit, obzvlášť pokud se právě chystáte do plavek. Příčinou může být reakce na jídlo, na které nejste zvyklí. „Nadměrná plynatost neboli meteorismus je způsobena obsahem plynů v trávicím traktu, jež rozpínají trávicí trubici. Bývá vyvolána konzumací potravin, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Do této skupiny patří fazole, čočka, cibule, kapusta, banány, ale i jablka. Příčinou však může být také alergie na některý druh potravin či narušená střevní mikroflóra. Ta je tvořena miliony různých bakterií, jež jsou našemu zdraví prospěšné.

Mimo nich však naše střeva hostí také mikroorganismy, které v případě přemnožení mikroflóru naruší a v důsledku toho dojde k zažívacím problémům. Častou příčinou jejich přemnožení bývá užívání antibiotik, nezvyklá strava na dovolené, stres a alkohol. Střevní mikroflóru je vhodné podpořit konzumací živých jogurtů či doplňků stravy s obsahem probiotik a prebiotik. Tyto látky pomáhají udržovat zažívání v rovnováze a působí preventivě proti nadýmání,“ vysvětluje gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová. Snažte se také nehltat, pečlivě žvýkejte každé sousto, vyvarujte se stresu a perlivých nápojů, jezte menší dávky jídla a vyhněte se pokrmům, o kterých víte, že vám dělají potíže.

POŘÁD PLNO?

Asi to také znáte – když nejste ve svém prostředí, jsou vaše tělesné procesy poněkud rozhozené. Při cestování bývá obvyklé, že vás postihne krátkodobá zácpa. „Po příjezdu na dovolenou má mnoho lidí problémy s vyprazdňováním. Na vině je zejména nervozita a napětí a také nepříjemné pocity, za něž může nedostatečná hygiena toalet v hotelech či na cestách,“ říká MUDr. Jungwirthová.

Nemusíte trpět zbytečnými obavami – zácpa není nemoc, a ta krátkodobá (dovolenková) je sice nepříjemná, ale nemůže vás ohrozit. Pomoct by vám měla úprava jídelníčku a dodržování pitného režimu. „Přirozený způsob, jak podpořit činnost střev, je obohacení jídelníčku o ovoce a zeleninu, výměna bílého pečiva za celozrnné a pravidelný pohyb,“ radí gastroenteroložka. Rozhodnete-li se pomoci si projímadlem, prostudujte příbalový leták a neužívejte ho více ani déle, než se doporučuje!

NEPŘÍJEMNÉ PÁLENÍ

Míváte pocit, že vám shoří jícen? Příčinou pálení za hrudní kostí je takzvaný reflux, tedy návrat natráveného jídla ze žaludku zpět do jícnu. Na dovolené vás může potrápit víc než jindy – zhoršuje se po konzumaci těžkých a kořeněných jídel, kávy, perlivých nápojů, čerstvého pečiva a také pokud ležíte (což může být obzvlášť na pláži velmi nepříjemné). Vezměte si proto s sebou zásobu antacid nebo se poraďte před odjezdem s lékařem a nechte si předepsat léky, které nejsou volně prodejné.

POZOR NA STŘEVNÍ INFEKCE

Asi nejhorší noční můrou každého cestovatele je představa, že na dovolené onemocní střevní nákazou. Vysoké teploty vytvářejí totiž podmínky pro množení bakterií v potravinách. Vyhněte se proto raději takovým jídlům, která nebyla dostatečně tepelně upravena (pozor na grilované maso), lahůdkářským a cukrářským výrobkům, u nichž si nemůžete být jisti, že byly správně skladovány (pozor na rychlá občerstvení), a nemytému ovoci a zelenině. Onemocníte-li, potíže obvykle odezní během několika dní – příčinou může být nevhodná strava nebo infekce. Největším rizikem, jež s sebou průjem přináší, je hrozba dehydratace. Snažte se proto přijmout co nejvíce tekutin. Vhodné jsou minerální vody nebo neslazený čaj. Infekční průjem můžete léčit volně prodejnými léky, samozřejmostí by měla být dieta, jež sestává z dietních sucharů, staršího pečiva, nemastných polévek, banánů, mrkve s rýží. A co vás může ohrozit?

KAMPYLOBAKTERIÓZA

– bývá u nás nejčastější. Kromě křečí v břiše a průjmu se projevuje horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů. Zdrojem nákazy bývá zejména kontaminované drůbeží maso, vzácně kravské mléko či voda. Lékaři varují hlavně před grilovanými kuřaty, gyrosy či hamburgery.

SALMONELÓZA

– jejím příznakem je nevolnost, bolesti hlavy, horečka, zvracení a průjem, často vedoucí k dehydrataci. Zdrojem salmonelózy jsou syrová nebo polosyrová vejce a výrobky z nich, zmrzlina, maso a masné výrobky.

BACILÁRNÍ ÚPLAVICE (SHIGELÓZA)

– při ní je nutná hospitalizace. Jsou pro ni typické horečky, křečovité bolesti břicha a průjmy s příměsí hlenu a krve. Je to typická nemoc špinavých rukou, zdrojem infekce bývá nemocný člověk.

STAFYLOKOKOVÁ ENTEROTOXIKÓZA

– lehčí infekční onemocnění se projevuje náhlou nevolností, křečemi v břiše, zvracením a vodnatými průjmy. Často se objevuje ve formě epidemie, nejvíce ve školních a závodních jídelnách či táborech.

LISTERIÓZA

– může mít závažný průběh, zasáhnout uzliny, vnitřní orgány nebo mozek. Počátek bývá náhlý, s horečkou, bolestí hlavy, zvracením a průjmem. Vzniká po konzumaci nepasterizovaného mléka, mléčných výrobků, kontaminované zeleniny a lahůdek, tepelně nezpracovaného masa.


PŘIBALTE SI NA CESTU:

* Prostředky pro ochranu pokožky
* Léky na nevolnost a problémy se zažíváním
* Léky na střevní obtíže
* Léky na alergické reakce
* Léky proti teplotě a bolestem
* Hygienické potřeby


ZEPTALI JSME SE

MUDr. Anny Jungwirthové, gastroenteroložky, EGK, s. r. o., Sanatorium sv. Anny

17.7.2009 15:50 | aktualizováno 15.12.2009 15:24 | Mirka Koníčková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda

Pro komentování článku je nutné být zaregistrován a přihlášen.

 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.