FITweb

ZPĚT

Kolik to má kalorií aneb Letní džemy

Zavařte si sezonní ovoce na dny, kdy se vám sluníčko schová za mraky a vy budete s láskou vzpomínat na léto.

Džem se vyrábí z neodšťavněného ovoce, je čirý, průhledný a obsahuje kousky ovoce.
Marmeláda se vyrábí z ovocné dřeně, není čirá a neobsahuje kousky ovoce.
Pektin je přírodní složka v ovoci, která hraje důležitou roli v procesu želírování. Nejvíce jej mají citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt, nejméně zase třešně, višně, kiwi a ananas.

TŘEŠŇOVÝ DŽEM S JAHODAMI
ve 100 g 367 kJ/87 kcal

* 500 g vypeckovaných třešní
* 500 g jahod
* 100 g třtinového cukru
* 1 lžíce šťávy z citronu
* 1 sáček želírovacího přípravku (pektin)

Třešně vypeckujeme, přendáme do hrnce, podle potřeby zalijeme troškou vody. Dusíme za občasného míchání asi 13 minut, dokud nezměknou. Poté přisypeme jahody, třtinový cukr, šťávu z citronu a želírovací přípravek a ještě 2 minuty povaříme, aby vznikla hustší hmota. Poté plníme do skleniček až po okraj, odebereme pěnu, uzavřeme, položíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
TIP: Višně dodají džemu kyselejší chuť.

MALINOVÝ DŽEM S OSTRUŽINAMI
ve 100 g 820 kJ/195 kcal

* 750 g malin
* 250 g ostružin
* 350 g třtinového cukru
* 1 lžíce šťávy z citronu
* 1 sáček želírovacího přípravku (pektin)

Maliny a ostružiny opláchneme a necháme okapat. Vložíme je do hrnce, promícháme s cukrem, šťávou z citronu a želírovacím přípravkem. Přivedeme k varu a za stálého míchání necháme přibližně 2–3 minuty dusit. Ještě horkou marmeládu nandáme do čistých sklenic až po okraj, případně odebereme pěnu, pečlivě uzavřeme a necháme otočené víčkem dolů vychladnout.
TIP: Džem provoní lístky maliníku nebo meduňky.

MERUŇKOVÝ DŽEM SE ZÁZVOREM
ve 100 g 915 kJ/218 kcal

* 1 kg vypeckovaných meruněk
* 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
* 400 g třtinového cukru
* kůra z 1 citronu
* 1 lžíce šťávy z citronu
* 1 sáček želírovacího přípravku (pektin)

Meruňky omyjeme, odstraníme pecky a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme nastrouhaný zázvor, cukr, kůru a šťávu z citronu. Přivedeme k varu, dusíme přibližně 3 minuty podle měkkosti meruněk. Jestli je marmeláda hotová, poznáme podle toho, že když ji kápneme na talířek, ztuhne. Poté plníme do sklenic, uzavřeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
TIP: Barvu dodá džemu kůra z limetky.

BORŮVKOVÝ DŽEM S BRUSINKAMI
ve 100 g 864 kJ/206 kcal

* 800 g borůvek
* 200 g brusinek
* 400 g třtinového cukru
* 1 lžíce šťávy z citronu
* 1 sáček želírovacího přípravku (pektin)

Borůvky přebereme, omyjeme a necháme okapat. Přendáme do hrnce, přisypeme brusinky, třtinový cukr, šťávu z citronu a želírovací přípravek. Povaříme za občasného míchání asi 5 minut, doměkka. Odstavíme a plníme čisté sklenice až po okraj. Uzavřeme víčkem, postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
TIP: Místo čerstvých brusinek můžete do uvařených borůvek vmíchat kvalitní brusinkový kompot.

21.8.2012 9:48 | Jana Vašáková

NAHORU

Přečtením článku spálíte: Vaše váha: kg

nápověda
 

Pro přesnější výpočet si prosím nastavte výši své váhy. Výpočet je samozřejmě nutné brát s určitou rezervou, protože každý má jiný metabolismus.