Arabský chléb – Pide

3.5

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      lžička sůl
    • 3
      lžička olivový olej
    • 360
      ml voda
    • mléko trocha
    • 500
      g polohrubá mouka typ 550
    • 1
      lžička droždí sušené
    • 1
      lžíce bílý vinný ocet
    • kmín
    • sezamová semínka
    • 1,5
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

  • Z mouky, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto a to tak, abychom do něj dostali co nejvíce vzduchu. Hnětení by mělo trvat alespoň čtvrt hodiny, než se začnou tvořit bubliny.
  • Necháme přikryté kynout 1,5 hodiny na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali zbývající lžící olivového oleje.
  • Poté těsto opatrně vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, které dáme na plechy vyložené pečicím papírem a opět opatrně vytvarujeme oválné placky, které by neměly být tenčí než 1 cm.
  • Snažíme se neporušit vzduchové bubliny. Plechy přikryjeme a necháme odpočívat ještě 20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Po zmíněných 20 minutách placky potřeme trochou mléka a prsty do nich vtlačíme vzor šikmé mřížky. Nakonec posypeme sezamovými semínky a kmínem, pečeme cca 9–12 minut. Pokud pečeme příliš dlouho, může střídka ztratit typickou strukturu.
  • Chléb je velmi vhodný pro přípravu Döner Kebabu, dá se ale jíst i samotný.
  • Dobrou chuť neboli „Afiyet Olsun“, jak se říká v Turecku.
Zařazení: Ostatní Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: